Share |

Romský stan míří do Nového Boru. Má název Roma Big Top.

foto: pořadatel akce

Ve dnech 11. a 12. září se v Novém Boru odehraje unikátní akce s názvem Roma Big Top, s podtitulem Romaňi cerha, což v doslovném překladu z romštiny znamená Romský stan. Po dvou ročnících, které proběhly v minulých letech v Praze se letos kočovný romský stan, vydá do regionu, který v posledních letech plní stránky novin zejména zprávami o konfliktech mezi občany. V parku u kina vznikne pod záštitou pana starosty Jaromíra Dvořáka místo, kde budou moci návštěvníci zažít to dobré, co přináší přítomnost romské menšiny v Evropě a společně zauvažovat nad skutečnostmi, které vedou k některým aktuálním společenským problémům. Pod plachtou cirkusového šapitó se odehraje komponovaný, interaktivní program, složený z workshopů pro žáky základních škol i pro veřejnost o romském jazyce, kultuře, historii. Večer budou ve stanu uvedeny nejen vynikající romské kapely, ale také autorské romské divadelní představení. Je připravena i veřejná diskuse o budoucnosti občanského soužití v regionu, které se zúčastní představitelé města, reprezentanti romské komunity a dalších institucí. Hlavním Smyslem projektu je vytvoření přátelského prostoru pro setkání občanů s romskou kulturou a pro hlubší úvahu o příčinách nedorozumění mezi Čechy a Romy, říká pořadatel akce Adam Pospíšil z organizace Pražská společnost bloumající veřejnosti. Jsme velice rádi, že  město Nový Bor, zejména odbor školství a kultury pod vedením doktorky Aleny Forgáčové, vyšlo naší aktivitě vstříc, dodává.
 
Dvoudenní program Roma Big Top bude rozdělen do několika fází. V dopoledních hodinách se žáci základních škol zúčastní workshopů o romské historii a romštině a o sociokulturních specifikách. Součástí těchto seminářů budou interaktivní hry s romskými osobnostmi, např. s hudebníky Vojtěchem Lavičkou či Máriem Bihárim a vystoupení umělecky nadaných romských dětí. Smyslem workshopů je prezentace romského světa neromským dětem očima Romů.
 
V odpoledních hodinách se stan otevře veřejnosti, která bude moci shlédnout např. výstavu V jednotě je síla fotografa Lukáše Houdka a některou z výstav Muzea Romské kultury v Brně. Je plánována projekce filmů s romskou tématikou a také moderovaná diskuse se zástupci romských komunit, města a dalších občanských subjektů. Návštěvníkům budou k dispozici také nejrůznější vzdělávací materiály a literatura a samozřejmě kavárna a bar. Oba večery v romském stanu budou patřit současnému romskému umění hudebnímu a divadelnímu. Vystoupí místní kapela Gipsy Bor Band, Gipsy Spirit houslisty Vojtěcha Lavičky a progresivní formace Bitumen Beat (ex Terne Čhave). Diváci budou moci také shlédnout divadelní představení Guľi Daj v podání romské divadelní společnostio Ara Art.
 
Podrobný program:
 
čtvrtek 11. září
8:30- 14:00 workshopy o romské historii, jazyce a sociokulturních specifikách pro žáky základních škol
15:00 stan otevřen veřejnosti - možnost diskuse s lektory, výstavy, projekce, romistická literatura, prezentace neziskových organizací, kavárna
19:00 - 22:00 koncert kapel Vojta Lavička a Gipsy Spirit a Bitumen Beat (ex Terne Čhave)
 
pátek 12. září
8:30- 14:00 workshopy o romské historii, jazyce a sociokulturních specifikách pro žáky základních škol
15:00 stan otevřen veřejnosti- možnost diskuse s lektory, výstavy, projekce, romistická literatura, prezentace neziskových organizací, kavárna
16:00 veřejná diskuse o budoucnosti občanského soužití v regionu, za účasti představitelů města a dalších institucí (moderuje reportér Čro Tomáš Bystrý)
19:00 divadelní představením umělecké skupiny Ara Art, jejímž hlavním protagonistou je filmař a gay aktivista David Tišer. Hra přenáší do dnešní doby legendu o romské mytické postavě „Guľi Daj“ (česky Sladká máma- obdoba české Polednice) a pojednává o dnešních společenských problémech z romského úhlu pohledu. Po představení koncert novoborské kapely Gipsy Bor Band.
 
Informace o programu akce na  www.facebook.com/stanromskekultury
Akci pořádá Pražská společnost bloumající veřejnosti. Projekt je podpořen Úřadem Vlády České Republiky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.