Share |

Rodinný festival Struny dětem o víkendu zaplní Minor

foto: Petra Hajska

23.-25.3.2018
Novoměstská radnice, divadlo Minor

Již tento víkend se děti i rodiče nadobro rozloučí se zimou tím nejlepším způsobem, a to pořádnou dávkou hudby, tance a další zábavy. V divadle Minor, Novoměstské radnici a Vodičkově ulici se koná další ročník oblíbeného rodinného festivalu Struny dětem, který opět přivítá celou řadu špičkových umělců. Pestrý program festivalu doplní dílničky, hry a minikoncery, na které se mohou zastavit i náhodní kolemjdoucí bez předem zakoupených lístků. Hvězdou sobotního podvečera bude jeden z největších mladých talentů Thom Artway. V neděli budou patřit prkna minorského divadla Akustickému rock'n'rollu v podání známé kapely The Fellas. V tradičně hvězdně obsazených Pišlických příbězích se představí Ivan Trojan, Lenka Dusilová, Beata Hlavenková a další. Zazní i rytmy argentinského tanga Escualo Quintetu, sturnu jazzu naladí Matej Benko a jeho hosté. Epoque Quartet zahraje na housle bez fraku a setkání u cella povede výjimečná violoncellistka Terezie Kovalová s Tomášem Jamníkem. Příběhomat dovolí dětem v přímém přenosu vykouzlit jejich vlastní pohádku, kde budou součástí příběhu. Workshop Povolání vypravěč poodhalí tajemství svébytné autorské metody Storytellingu, jakožto divadelní disciplíny. Nebude chybět ani tajemný svět pantomimy Radima Vizváryho. Pro tento víkend aut zbavená horní část Vodičkovy ulice ožije například sborovým zpěvem, bubenickou show či pouličním kreslením s malířem a sochařem Lukášem Bradáčkem.
 
Struny dětem v Minoru každoročně nabízí i pečlivě vybraná vystoupení umělců, kteří běžně pro rodinné publikum nevystupují. Tyto koncerty si užívají společně děti i rodiče. To je letos například koncert Thoma Artwaye nebo The Fellas. V minulosti zmíním skvělou atmosféru na koncertech Tata Bojs, Spirituál kvintet či Bratrů Ebenů. K překvapivým a nečekaným momentům pak dochází na obou stranách - hlediště i jeviště,“ říká s úsměvem Dana Syrová, ředitelka festivalu.
 
Pro návštěvníky festivalu i kolemjdoucí jsou připraveny výtvarné dílničky, hravé zóny i zábava přímo na ulici. V dřevěných dílnách si děti budou moci vyrobit hudební nástroje či ptačí budku. Na podporu Linky bezpečí se budou tvořit magické pískové mandaly a lektoři Národní galerie v Praze povedou originální tvořivou dílničku o rotaci. Vouchery budou k zakoupení na místě za 60 Kč. Zdarma bude k dispozici internetové hřiště ČT Déčka, mozkové závity procvičí společenské hry Mindok, fotokoutek Duhovky, hromada knížek z knihovny na Vinohradech nebo se malí návštěvníci mohou ztratit v dřevěném lese. S rádiem Junior se podívají do rozhlasového přenosového vozu. Pouliční kreslení si děti budou moci vyzkoušet s malířem a sochařem Lukášem Bradáčkem.
 
Jednotlivé akce jsou rozděleny dle věkových kategorií. Kompletní program, vstupenky a všechny podrobné informace jsou k dispozici na www.strunydetem.cz.
 
Na samém začátku festivalu se v představení Sněhová královna symbolicky rozloučíme se zimou křehkým příběhem o dětské lásce, díky kterému roztaje i ta největší sněhová vánice. Pišlické příběhy bude číst Ivan Trojan, zazpívají Lenka Dusilová, Beata Hlavenková, Milan Cais a Petr Ostrouchov. Okno do opojného světa argentinského tanga otevře Tango Argentino, koncert nejen s hudbou, v podání těch nejpovolanějších: Escualo Quintetu, Gabriely Vermelho a tanečníků ze skupiny Buenos Aires Tango. Nové cesty mezi folkem, rockem a popem zkoumá písničkář Thom Artway, smršť nazvanou Acoustic Rock’n’Roll vypálí výteční The Fellas (dříve Goodfellas). Šmytec škatulkám vyhlásí v programu Housle bez fraku epochální Epoque Quartet, v Setkání u cella provede tradičně netradiční průvodce Strun dětem Filip Jevič programem s mistry violoncella Terezii Kovalovou a Tomášem Jamníkem. Parádní Planety rozezpívají Sluneční soustavu v autorském projektu Mateje Benka a jeho hostů.
 
Workshopy pozvou k tvůrčímu setkání s Tajemným světem pantomimy Radima Vizváryho, paličky s dětmi rozvíří v Bubenickém session citlivý Jan Hrovatitsch i punker Martin Švec z Plexis. Dvousetletý příběh jízdního kola popíší s dětmi ve výtvarné dílně Od kostitřasu k bicyklu Jitka Petrová a Barbora Štolleová a v programu Pling Plong Eliška Svobodová nabídne zábavné základy hudební kompozice. Do pohádky zavede taneční divadlo Putování za švestkovou vůní v režii čarodějky Lenky Tretiagové z Tanečního studia Light a zbrusu novou pohádku vytvoří společně s publikem Markéta Holá a Justin Svoboda v Příběhomatu. Tanečně-hudební představení s prvky flamenka a kathak Ana & Sara / Vypravěčka Jany Drdácké a Anežky Hessové vypráví s jiskřivou energií o odvaze, štěstí, křehkosti i síle. Obě protagonistky navíc povedou také taneční workshop Vyprávění tancem spolu s bubeníkem Tomášem Reindlem. Výtvarný workshop Lampičky s příběhem, ve kterém s dětmi rozehraje les, povede Martina Svobodová. K Povolání vypravěč se přiblíží děti s Barborou Schneiderovou a Markétou Holou ze spolku Storytelling.CZ, kdy se naučí utkat příběh i z drobností.
 
Řada dalších dílniček a hravých zón nabídne v sobotu a v neděli odpočinek i místo pro aktivní kreativitu zdarma.
 
Detailní informace k programu jsou k dispozici na www.strunydetem.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.