Share |

Roboti už jdou. Teda, vlastně ještě ne, záleží i na vás

Ne, nemám rád Olympic a po pravdě, z jejich úlisnejch popěvků jsem měl vždycky osypky. Ale vlastně slogan z jejich cyber’ plísně bylo to první, co mě napadlo v souvislosti s Die alten Maschinen. Druhou věc kterou nemusím, je němčina versus muzika. Jenže tady se to tak nějak hodí a všechno do sebe pěkně zapadá s německou přesností a smyslem pro pintlich hru.
 
Za vším stojí neúnavnej humanoid z Pardubic Moimir Papalescu. Die alten Maschinen je něco jako jeho pocta germánskýmu smyslu pro chladnej detail geometrický hudby, která víc než cokoliv jinýho připomíná symfonii výrobní linky automobilky Volkswagen. Industriál ve fraku. Jedničky, nuly a kus pořádný flákoty. The Nihilists, v tuzemsku asi nejpopulárnější Moimirova mordparta, inklinovali taky trochu k Berlínu, ale tím víc dandy punkovým způsobem a La Petite Sonja teda nebyla robot ani omylem. Škoda jich, jejich dekadentní sláva mohla šajnit ještě dnes a nepůsobilo by to nijak nepatřičně. Naštěstí je Moimir nepolevující experimentátor, a tak krom spoluvzkříšení Vanessy podniká neustále výlety i jinam. Die alten Maschinen navíc nejsou žádná novinka. Fungujou v podstatě paralelně s The Nihilists a díky výhodě virtuálních seancí v cyber prostoru i hodně svobodný tvůrčí formě spolupráce nejsou Mašiny svázaný žadnými limity. Kromě Moimira aka M1 se v partě plecháčků potkavájí tak originální jména jako jsou třeba členové novovlnnejch titánů Devo, Leon Stevenson (The Extras), Vrána z legendárních Pirátů, nebo Mitsuko z Magnetik. Prostě takovej ropopop v hodně kosmopolitním pojetí. Jako svoje vlivy uvádějí Karla Čapka, Kraftwerk, Isaaca Asimova, OMD, Can, Cabaret Voltaire, Jean-Luc Godarda, Arthura C. Clarka, Raye Bradburyho a Robota Emila, což svědčí i o faktu, že kromě drillu mají Maschinen taky stopovej smysl pro humor, byť suchej. A proč robopop? M1 vysvětluje: “žijeme ve věku robotů, dnešní doba ale postrádá romantiku, kterou známe z prvních sci-fi příběhů. Právě proto se takové emoce objevují v naší hudbě a tak trochu pohádkových příbězích. Jsme zkrátka ti, kteří hltali estetiku prvních sci-fi, kdy ještě neexistovaly dokonalé triky a strhující příběh byl nade vše. Díky tomu je v nás stále přítomen jakýsi technooptimismus a retrofuturismus”. Hezký, ale zpátky k hudbě, která je nade vše. Die alten Maschinen už vyrobili Songs About Love And Machines a Songs About Love And Machines Volume 2 (obé vydal agilní label X Production) a právě teď dokončujou další robotoemisi s názvem Change. Když změna, tak změna. Protože nikdy nevystupovali živě, je nasnadě tuhle situaci změnit jednou provždy a udělat z robotů pódiový rockstars. Což pochopitelně bude trochu oříšek, neb jsou kontributoři celý případný show rozprostřený po celý zeměkouli a dostat je v reálným čase na jedno místo bude trochu nákladný. A jak znám Moimira, nesmíří se s nějakým troškařením a bude to chtít mít hezký a precizní, což už se u lidí dneska moc nevidí. U Mašin naštěstí jo.
Pokud vás tenhle projekt zaujal, máte možnost se na něm i aktivně podílet. Jak? Díky účtu na Hithitu ho můžete finančně podpořit výměnou za celou škálu vintage zážitků a artefaktů, až po pravý a nefalšovaný vintage bicí automat, vyrobený soudruhy v DDR. No neber to!
 
Hithit projekt najdete tady:
https://www.hithit.com/cs/project/817/koncerty-cyber-bandu-die-alten-maschinen-v-praze-a-v-brne
 
Facebook profil Die alten Maschinen zde:
https://www.facebook.com/diealtenmaschinen
 
Web:
http://www.diealtenmaschinen.com/
 
Soundcloud:
https://soundcloud.com/diealtenmaschinen
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.