Share |

Robert Vlach: Proti šedi v podnikání

Foto archiv RV

Robert Vlach podporuje podnikání na volné noze. "Freelancerství" alias svět nezávislých živnostníků mu je osudem už několik let. Funguje jako poradce, provozuje web navolnenoze.cz, pořádá setkání nezávislých profesionálů a organizuje zájezdy digitálních nomádů, kteří míchají práci a dovolenou.
Chceme navázat na představovací rozhovor z dob, kdy jsme protisedi.cz rozjížděli a zjistit, jaký je stav v českém podnikatelském rybníčku - a kam se tento rybníček rozlil.
 
 
Co je nového Na volné noze?
Spousta věcí! Nejvíc teď rozvíjíme aktivity pro naše členy. Letos poprvé jsme uspořádali velké školení pro sto lidí a pořádáme setkání think-tanku pro nezávislé profesionály — jde o vůbec první freelance think-tank v Evropě. Také už desátým rokem vydáváme nejčtenější blog o podnikání v Česku a v našem katalogu najdete řadu profesionálů, kteří jsou špičkou ve svém oboru — na rozdíl od poptávkových webů nezasahujeme do vztahu mezi nimi a klienty, ani si nestrháváme provize. Nezávislost je zkrátka součástí naší DNA :)
 
Od letoška se trochu změnily zákony týkající se podnikání. Máte signály, že to má na freelancerský "provoz" nějaký významný vliv?
Ne, to si nemyslím, tedy pokud se bavíme o plošném dopadu, a ne o konkrétních oborech. Změny vnímám jako součást dlouhodobé snahy státu podnikatele podporovat, i když to tak občas nevypadá. Bohužel skrze toto medializované téma nevnímáme zásadní změny, které se odehrávají na pozadí trhu práce, jako je mimo jiné i rychlý nástup volnějších pracovních úvazků a freelancingu. V USA je na volné noze podle řady nezávislých odhadů až třetina pracujících.
Nedávno proběhlo vámi organizované setkání freelancerů, jak se tahle aktivita za léta konání změnila a jak vypadá teď?
Letošní 9. ročník byl asi nejpovedenější vůbec. Postupně sraz vylepšujeme a každý rok se snažíme přidat něco nového — tentokrát to byla sobotní zahradní party na valtickém zámku, ve swingovém rytmu. Zopakovali jsme i pásmo rozhovorů, seznamovací schůzky naslepo a minimarket s ukázkami produktů a služeb účastníků. Je to taková naše každoroční oslava podnikání, a že jsme to zas další rok na té volné noze úspěšně ustáli!
 
Chystáte se vzájemné setkávání a inspiraci podporovat i dalšími akcemi?
Každoročně pořádáme jeden velký sraz, 4 školení pro freelancery a 4 kolečka setkání think-tanku v Praze, Brně a Ostravě, včetně volných večerů pro veřejnost. Pro navazování a udržování kontaktů je to tak akorát. Další akce zatím nepřidáváme, protože setkávací roli skvěle naplňují místní coworkingy, jejichž akce odjakživa podporujeme.
 
Které články na vašem webu byste rád doporučil? Je pro vás důležitý i facebookový profil, nebo jdete spíš jinou cestou a fb je jen povinný doplněk?
Doporučil bych tři: 1) o předsudcích vůči podnikání, 2) o výdělcích freelancerů a 3) o odchodu ze zaměstnání na volnou nohu.
Sociální sítě jsou dobrým doplňkem pro šíření novinek, ale ještě mnohem víc lidí odebírá naše emailové novinky s přehledem nejdůležitějších tipů a zpráv.
Co vám provoz webu a organizace setkání podnikatelů přináší, kromě živobytí? Co jsou důležitá zjištění, setkání, nápady, inspirace?
Mně osobně to dává především obrovský životní optimismus. Mít možnost spolupracovat s tolika úžasnými profesionály, kteří si v jednom kuse nestěžují na poměry a politiku, ale sami něco aktivně tvoří, mají sny, cíle, ambice a radost z každodenních úspěchů, to mi dává hrozně moc!
Kdysi jsem takovým optimistou nebyl, spíš naopak. U nás, jako všude ve svobodném světě jsou média hodně kritická, protože je to jejich role v popperovsky otevřené společnosti. Češi bohužel zatím chápou mediální obraz světa často doslovně a výsledkem je hluboká skepse.
 
Proměňuje se nějak profil freelancera oproti třeba stavu před 15-20 lety? Jak?
Ano, změnil se výrazně. Když to zjednoduším, tak ještě v 90. letech bylo podnikání na volné noze vnímáno jako opravdu špatná kariérní volba, drobní podnikatelé byli více izolovaní a často působili jen regionálně.
Dnes mají nezávislí profesionálové mnohem vyšší společenskou prestiž, na volné noze jsou často i absolutní špičky v oboru. Díky mobilům a internetu pracují freelanceři pro klienty z celé ČR a ti mladí už se derou otevřenými dveřmi do Evropy. K tomu přispívá i nevídaná pracovní mobilita digitálních nomádů — svoboda pracovat kdykoli odkudkoli.
 
Vaše práce vyžaduje hodně myšlení a soustředění, čím ji kompenzujete? Je pro vás v průběhu let důležitější pěstovat si "volnočasové aktivity"? Myslíte, že je pro podnikatele klíčové hlídat si work/life balance?
Posilování mozku je pro mne moc důležité. Snažím se udržovat v perfektní mentální kondici. Hraju tenis, chodíme na procházky a jíme zdravě, dopřávám si dostatek spánku i času s fajn lidmi. Kromě toho přečtu v průměru 50 knih ročně, mám rád kvalitní debaty a hodně píšu nebo příležitostně i programuji. To jsou mé mentální rozcvičky. Zásadně neužívám drogy (ani lehké), nekouřím, ani nepiju tvrdý alkohol, pouze víno nebo pivo. Co se životosprávy týče, velmi mě ovlivnila dlouhodobá spolupráce s vynikající výživářkou a preventistkou Margit Slimákovou, která dnes právem patří mezi přední české intelektuálky. Její práci hodně obdivuji a doporučuji.
Jaké trendy v podnikání na volné noze jsou podle vás klíčové, pokud tedy jsou nějaké vystopovatelné?
Vstupujeme do éry europodnikání. Profesionálové nastupující generace se mnohem více orientují na celoevropský trh, kde mohou snáze najít svou tržní niku a prémiové klienty. Evropa se v tomto bude stále více podobat Spojeným státům. Ekonomická emigrace dnes může vypadat i tak, že žijete doma v Česku, ale příjmy svého startupu daníte v Británii nebo USA. Chce-li Česko v mezinárodní konkurenci obstát, musí si své podnikatele udržet a hýčkat.
Bude se zvyšovat počet freelancerů (nemyslím švarcsystém)? V čem je to dobré pro ekonomiku?
Ano, v tomto ohledu Česko kopíruje trend vyspělejších ekonomik. V USA se dnes dokonce spekuluje o tom, že podíl freelancerů na trhu práce by mohl dosáhnout kolem roku 2020 až 50 %, i když to je podle mne přehnané.
V čem je to dobré pro ekonomiku, říká jasně otevřený dopis ministerského předsedy Davida Camerona britským freelancerům k jejich svátku, ve kterém je nazývá motorem britské ekonomiky.
Podnikat zjevně nemůže každý. Ale čím více prostoru těmto podnikavým a pracovitým lidem dáme, tím lépe na tom jako společnost budeme. V Americe se pro nástup freelancingu ujal termín Tichá revoluce. Volnonožců valem přibývá, ale na titulních stranách se o tom nedočtete, protože po nikom nic nechtějí. Jen svobodu.
Jaké zajímavé věci (knihy, blogposty) jste poslední dobou četl a chtěl byste je třeba doporučit?
Čtu hlavně knihy v angličtině nebo španělštině, blogy a tisk spíš pracovně. Nejvíc mě letos nadchla klasika To nemyslíte vážně, pane Feynmane! Nechápu, že jsem na ni nenatrefil dříve, ale je to opravdu jedna z těch knih, které by si měl přečíst každý, a ještě se u ní hodně nasmějete. Další skvělé tipy najdete na mém čtenářském blogu Co čtu pod štítkem Top.
Děkujeme za rozhovor!
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.