Share |

Robert Vlach (navolnenoze.cz): Mám rád těžká rozhodnutí

foto archiv Roberta Vlacha

Fungovat na volné noze je v kurzu. Robert Vlach má portál pro lidi kteří se rozhodli osamostatnit. Zajímalo nás, co může čtenářům nabídnout a co za léta provozu svého webu zjistil zajímavého.
Ví se o vás nyní hlavně díky vašemu portálu Na volné noze, který funguje od roku 2005. Co jste dělal předtím?
Od konce 90. let jsem pracoval převážně v zahraničí, kde jsem se jako nezávislý profesionál podílel na vývoji úzce specializovaných webových služeb. Internet tehdy zažíval neuvěřitelný boom, který zpomalilo až prasknutí akciové bubliny v roce 2000. Podnikání v období recese patří mezi nenahraditelné zkušenosti. Trefně to vystihl americký investor Warren Buffett: „Teprve až opadne příliv, zjistíte, kdo plaval nahý.“ Cit pro makroekonomii je pro podnikatele důležitý. Každá konjunktura jednou skončí.
 
NEJČTENĚJŠÍ BLOG O PODNIKÁNÍ
Na svém webu se prezentujete jako specialista na podporu podnikání. Co přesně to znamená a jak podnikání podporujete?
Jsem v podstatě podnikatelský poradce s výrazným přesahem do oblasti osvěty a podpory podnikání. Radím podnikatelům, kteří začínají, rozbíhají nové projekty, anebo se potýkají s problémy. Také přednáším, školím a vydávám  blog, který je momentálně snad nejčtenějším blogem o podnikání v Česku.
Jsem hrdý na to, že jsem stovkám lidem pomáhal rozjet úspěšné podnikání a mnohé další k tomu inspiroval. Narovinu: Svobodné podnikání je podle mne předpokladem otevřené a férové společnosti. Ekonomická svoboda je stejně potřebná jako svoboda slova.
Váš portál navolnenoze.cz je velmi zajímavým zdrojem informací zejména pro lidi, kteří se chtějí osamostatnit a stát tzv. nezávislým profesionálem. Jak celá věc vlastně vznikla?
Je to celkem dlouhá historie. Portál se postupně vyvinul z malého webu, který jsem založil pro pár známých freelancerů, a poté přepracoval na základě poznámek z delší cesty po Mexiku v roce 2004. Teprve později jsem zjistil, že systematické podpoře podnikání nezávislých profesionálů se vlastně v Česku nikdo jiný nevěnuje! Takový příběh ovšem není nijak výjimečný. Role náhody v podnikání se podceňuje.
Jaké byly nejzásadnější momenty v historii portálu? Na co opravdu rád či nerad vzpomínáte?
Mám dobrou paměť, ale vzpomínkami se nezaobírám, zajímá mne jen přítomnost a budoucnost. Klíčové momenty byly tři: 1) rozhodnutí investovat do vývoje portálu, 2) zpoplatnění registrace v zájmu kvality prezentací a 3) zdražení z uměle udržované zaváděcí ceny v létě 2008, těsně před propuknutím finanční krize. Mám rád těžká rozhodnutí, která vyžadují dlouhou a pečlivou analýzu desítek faktorů a souvislostí.
Vy sám jste zřejmě také nezávislým profesionálem. Co vás živí?
Portál Na volné noze je ziskový od 1. roku provozu, ale více si obvykle vydělám jako podnikatelský poradce. V Česku je poradců mého typu, s vlastním úspěšným podnikáním, relativně málo. Pro nováčky je totiž těžké v tomto oboru nějak začít. Přes 90 % zákazníků přichází na osobní doporučení a chce to zkušenosti, kontakty, analytické dovednosti, a také stále se vzdělávat a číst. Náročné a krásné povolání!
 
KURZY, RADY, DOPORUČENÍ
Máte i nějaké přednášky či kurzy? Co se na nich člověk může přiučit?
Čtyřikrát ročně pořádáme unikátní školení pro úspěšné podnikání na volné noze. Základem jsou osvědčená doporučení vycházející z praxe mnoha set nezávislých profesionálů. Zbytek tvoří elementární teorie, diskuse a konzultace problémů. Cena je nastavena tak, aby si to mohl dovolit skutečně každý. Občas také přednáším. Ale nechci se opakovat, takže o každém tématu mluvím veřejně pouze jednou.
Hodně lidí přemýšlí, že si udělá živnost třeba z nějakého svého hobby. Co byste jim poradil?
Přemýšlet je jedna věc, podnikat druhá. Chtějí-li podnikat, měli by především začít brát tu věc vážně. Odhodlání řešit problémy a zdolávat překážky je první polovina úspěchu. Spolehlivost, důraz na kvalitu a dobré jméno od prvního dne podnikání ta druhá. Podnikatelský záměr je vlastně scénář, jak by podnikání mohlo vypadat. Zkuste vyloučit ty nejhorší varianty předem a ušetříte si starosti i drahocenné zdroje.
Co bývá pro nezávislé profesionály obvyklým úskalím? Kde dělají chyby?
Bohužel, hlavně ze začátku se dají chyby nasekat prakticky ve všem. Podnikání je na rozdíl od zaměstnání velmi komplexní činnost. Závažnou chybou je například nespolehlivost nebo slabý důraz na jádro podnikání. Problémy může nadělat také špatné know-how, typicky vyčtené z motivační literatury o úspěšných milionářích. Management podle Trumpa či Kiyosakiho se ale na Harvardu nikdy učit nebude. Jsou to spíš takové pohádky pro dospělé. Podnikat se podle nich nedá.
Někteří lidé radí nejdříve projít obdobím, kdy má člověk stálé zaměstnání a živnost rozjíždí po večerech a víkendech. Jak se k tomu stavíte vy?
Pro prvopodnikatele je to zajisté dobré řešení, protože zmírňuje dopady případného neúspěchu. Profesní podnikání je nesrovnatelně jednodušší než třeba podnikání na firmu. Dá se snáze kombinovat s jinou činností. Vše ovšem závisí na okolnostech.
 
TREND, KTERÝ NEMÁ CHYBU
Jak vidíte otázku tzv. digitálních nomádů, lidí, kteří jezdí po světě s laptopem a pracují třeba z houpací sítě u moře?
Tento fenomén se týká profesionálů, kteří pracují s počítačem: webaři, programátoři, grafici, textaři, překladatelé apod. Vedle sdílených kanceláří pro tzv. coworking jde o nejzajímavější trend v osobním podnikání za poslední roky. Sám takto vyjíždím pracovat na cestách 2× ročně — koncem zimy a uprostřed léta. A nemá to chybu!
Co si myslíte o systémech pro produktivitu práce jako GTD či ZTD, užije je nezávislý profesionál?
Ano, může. Velmi produktivní lidé se však zpravidla doberou k vlastnímu systému, respektive širší paletě metod. Rozhodně neuškodí si o tom něco přečíst a uvažovat nad tím, jak produktivitu práce zvýšit. Na druhou stranu, nic se nemá přehánět. Většina lidí netuší, že tyto problémy se dají řešit i jinak — duševní hygienou, vyvažováním práce a odpočinku, každodenním pohybem posilujícím činnost mozku.
Jsou pro nezávislé profesionály užitečné věci jako projektový management či CRM, nebo je to kanón na vrabce?
Záleží na tom, jak často a jak velké projekty řídíte, případně kolik zákazníků máte. Zjednodušené projektové řízení je bezesporu přínosné, přehledná evidence zákazníků či CRM taktéž. Často ani zavedeným profesionálům nedochází, jak důležitou roli hraje v podnikání systém, pořádek a neustálý přehled. Kdo nemá nad svým byznysem kontrolu, ten může snadno přijít o hodně, a ani o tom nemusí vědět.
 
ROZENÝ PODNIKATEL? NEEXISTUJE!
 
Jsou podle vašich zkušeností některé povahy či vlastnosti nevhodné pro takovouto dráhu? Jinými slovy, udělají někteří lidé dobře, když zůstanou v práci, kde někdo hlídá jejich činnost (a pravidelně dodává stravenky)?
Ne, to je populární mýtus. Dosavadní studie neprokázaly žádnou přímou souvislost mezi povahou člověka a jeho úspěšností jakožto podnikatele. Nic takového jako rozený podnikatel či podnikatelský typ pravděpodobně neexistuje. Rozhodující je přístup, nikoli povaha. Kdo má vůli usilovně pracovat, ten může být úspěšný.
Co je volné noze nejlepší a myslíte, že budoucnost bude stále více patřit nezávislým profesionálům?
Těch výhod oproti zaměstnání je hodně: nezávislost, více volného času a peněz, pocit naplnění z práce, dlouhodobá perspektiva díky budování dobrého jména… Budoucnost je podle mne otevřená a záleží na každém z nás, jakou společnost tady budeme mít za deset-dvacet let. Věřím tomu, že svobodnější, bohatší a šťastnější.
Zaujal mě váš článek o tzv. sólování, který byl mj. přeložen i do angličtiny a měl úspěch. Jak byste sólistu popsal a kteří profesionálové jsou to u nás v Česku? Mě napadá třeba František Fuka, který odpovídá popisu z článku: drahý, vlivný a vyhlášený; navzdory zákazům tahá všude své obskurní homosexuální psy, které se nikdo neodváží vyhnat.
Sólista je špičkový profesionál, který se postupným vývojem zcela vymanil z formálních měřítek vlastní profese. Je schopen excelentních výkonů, ale též přesahů do jiných oborů. Jako unikátní osobnost jej není možné škatulkovat. Často jsou to lidé, kterou svou práci vnímají jako umění, a o nic menšího jim nejde. Takže jistě: František Fuka, Václav Cílek,   Dušan Janovský,  Jarda Svoboda a řada dalších.
Jaké máte plány na následující měsíce? Máte kromě portálu Na volné noze i jiné zajímavé projekty?
V rozjíždění nových projektů jsem velmi opatrný. Jednak je to náročné, ale také se pak zanedbávají ty stávající. Den má jen 24 hodin. Z každých 20ti dobrých nápadů si nakonec vyberu tak jeden. Anebo žádný. Nové projekty rozjíždím jen jednou za pár let. Naposledy to bylo založení klubu české a anglické rétoriky  Toastmasters koncem roku 2010 s přáteli v Ostravě. První sezóna předčila všechna má očekávání. Pracuji rovněž na novém internetovém projektu, podrobnosti zatím nemohu sdělit.
Robert Vlach je specialista na podporu podnikání a zakladatel webového portálu  "Na volné noze - portál nezávislých profesionálů" www.navolnenoze.cz pro nezávislé profesionály, živnostníky a podnikatele. Od roku 2005 se v Česku jako vůbec první publicista, konzultant a lektor věnuje systematické podpoře a popularizaci osobního podnikání na volné noze (tzv. freelancing). Narozen 1978 v Ostravě, žije v Beskydech, rád chodí po horách, cestuje a "Robert Vlach: Co čtu - čtenářský blog" hodně čte.

www.robo.cz  |  www.navolnenoze.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.