Share |

Ristorante Rugantino: jednoduché, ale vytříbené menu

foto: PR

Špičkový design vládne i dalším okolním prostorám v dosahu Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Naproti Umprumu, z opačné strany než kde se nachází Rudolfinum, totiž vzdušnou čarou přes zastávku MHD Staroměstská, otevřela vchodové dveře nová italská restaurace Rugantino. Krom faktu, že láká vysokou kvalitou nabízených pokrmů a obsluhy, vás navíc uchvátí dokonalostí interiéru, jehož celkový koncept navrhla jedna z absolventek výše uvedené školy, Barbora Hrtáňová.
 
O jejím mimořádném uměleckém talentu vypovídají bezesporu překrásné prostory samy za sebe. Čistý černobílý až minimalisticky pojatý design dle Hrtáňové svědčí o nekompromisnosti celkového stylu, jenž prozařuje celé místo rafinovanou sofistikovaností. Počínaje vytříbeným jídelním lístkem, přes jednoduše nejlepší italská vína ve vinném listě, až po finální čistotu interiéru.
 
Dle slov designerky "lze ve strohosti restaurace spatřovat jistou záměrnost, kdy podnik umožňuje variovat hru barev dle kombinace zvolených čerstvých surovin s pestrostí návštěvníků. Lidé se mohou kochat těmito nuancemi hned po vstupu dovnitř z rušné ulice, v samotném centru města, aby se na chvíli skryli, a zároveň jim dostatečně velká okna umožní pulzující život za sklem nepozorovaně sledovat".
 
Inspirací pro vytvoření tohoto vizuálně žertovného manifestu se stala známá italská hra Rugantino, která právě z prolínání humoru a klamu vychází. Pro Řím typická bujarost života a překvapení ve stylu "Dolce vita", vysvětluje Hrtáňová.
 
V názvaznosti na tyto atributy si zažonglovala s kontrasty, jenž hostům poskytnou prostor pro vlastní fantazii. "Při pozorném sledování prostoru můžete vidět měnící se struktury v každém detailu. Sametová betonová stěrka povrchů přechází do strukturovaného štuku, z tmavého kovu se plocha láme do vyčištěné bílé s křehkostí porcelánu. Pocity chladných materiálů zjemňuje dubové masivní dřevo. Černá ukazuje mnoho odstínů tmy a bílá zase jemné diference něžného sněhu," vysvětluje hravý koncept restaurace. "A jelikož lze černou barvu chápat jako nejtmavší odstín bílé, vyskytuje se celkový počet odstínů v mnoha matematických rovnicích s jasnozřivou logikou."
 
O patro níže se sestupuje z černobílého světa přímých linií a jasných světel do teple rozsvíceného sklepení s oblým stropem ze skořicových cihel. Zcela odlišný prostor oproti podlaží na úrovni ulice podtrhují výrazná světla, tzv. "Porcelánový detail", z dílny Barbory Hrtáňové. Ideální pro všechny příležitosti, zejména pak nerušené soukromé akce.
 
Jídlo jako kultura
Hrtáňová považuje jídlo za kulturu a ne pouze způsob jak přežít do dalšího dne. Nabídka gourmet menu a dalších zážitků proto sleduje všechny denní a večerní doby, kdy se lidé obvykle věnují jídlu. Přijít ovšem můžete kdykoli. Pohotový servis té nejvyšší úrovně na vás čeká s úsměvem.
 
"Bohatá snídaně se podává od 8:30, poté se plynule překulí do doby podávání obědů, a postupně sklouzává do uvolněné kavárenské atmosféry v nevšedním interiéru, aby finalizovala poklidnou večeří. Ve vinném lístku naleznete zastoupeno mnoho italských regionů s víny zvučných názvů, jimiž si dle chuti můžete zpestřit návštěvu anebo zvolit některá z nich svou charakteristickou chutí a lahodným buketem k doplnění a snoubení k vybraným lahůdkám ve vašem menu. Zkušený číšník vám poradí nejvhodnější kombinaci výtečného jídla a správnou odrůdu hroznů vinné révy."
 
Restauraci objevíte v centru Prahy na adrese Křížovnická 12. Toužíte - li po vzrušujících požitcích chuťových pohárků, s uměleckým bonusem formou estetických vjemů anebo jen po chvilkovém lehoučkém zklidnění mysli uprostřed vířivého shonu velkoměsta, zajděte do restaurace a zažijte ten skvělý pocit na vlastní dotek.
 
Interiér a koncept: Barbora Hrtáňová
Grafická část: Jiří Karásek
Obraz Roma: Pavel Filgas
Světla "Porcelánový detail": Barbora Hrtáňová
 
http://ristoranterugantino.cz
fcb restaurace


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.