Share |

RIP Tachelés!

Berlin tut weh
Tacheles bleibt!
foto LFS / protisedi.cz

Je konec. Berlín už nikdy nebude takový, jaký byl. Po dlouhé nemoci dnes zemřelo umělecké centrum Tachelés. Bylo vyklizeno. Bude zdemolováno.
 
Breaking news: Berlín je v prdeli. I tak by mohl vypadat alternativní titulek. Umělecké centrum Tachelés bylo dnes po dlouhých dvaadvaceti letech vyklizeno. Čtrnáct pokusů o ukončení činnosti přečkalo, pátnáctý nájezd vlastníků pozemků, hamburské banky HSV Nordbank, se stal pro autonomní centrum osudným.
 
Umělci a umělkyně dlouhodobě statečně bojovali proti bance, jež v minulosti odkoupila pozemky pod budovou Tachelés. Dnes se předchozím revoltám navzdory vzdala komunita bez boje. „Nemělo to smysl,“ hlesl při předávání klíčů příslušníkům policie Martin Reiter, angažovaný člen komunity Tachelés. „Nemělo smysl dál bojovat. Jsem skutečně smutný a neskutečně zklamaný. Jak tohle mohl Berlín dopustit? Primátor by měl okamžitě rezignovat. Berlín dnes přišel o jednu z nejzásadnějších pamětihodností.“ 
 
Za standardních okolností sdílná mluvčí centra Linda Černá jen suše konstatovala: "Ustupujeme moci."
 
Přesto, nazývat celý akt poklidného vydání klíčů od Tachelés policii kapitulací nelze. Lidé z Tachelés se nevzdali, to město se svého symbolu vzdalo samo. Čtrnáct předchozích pokusů o vyklizení umělci a umělkyně ustáli i proto, že policie nezasahovala, jen přihlížela. Tentokráte ovšem byla připravena zasáhnout a Tachelés o případný konflikt rozhodně nestálo. Komunita se tak raději dočasně stáhla do Neuköllnu (Cube Club) a na následující dny chystá mnoho performancí a manifestací.
 
Příští týden přineseme reportáž přímo z Berlína, kde se v současnosti nacházejí redaktoři protišedi.cz, Luciáš F. Svoboda a Pauline Berger.
 
PS: Další informace o problematice naleznete v předchozích článcích „Pank žije Berlýn chcípá“ a „Příběh Tachelés“. K dnešnímu vyklizení sepsal informativně hodnotný článek i Deník Referendum.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.