Share |

RIP Jim Marshall

Dnes zemřel čaroděj kytarového zvuku Jim Marshall. Bylo mu 88 let.
Jeho aparáty používaly zásadní rockové osobnosti a používají je dodnes - od Jimiho Hendrixe přes Erika Claptona po provinční rockýrky kotěhůlského významu.
Marshall prožil podstatnou část dětství v londýnských nemocnicích s kostní tuberkulózou - to, že byl oloupený o klasické dětství s bezstarostným blbnutím, z něj ale neudělalo zahořklého podivína, naopak - vybudoval si povět přátelského a ochotného člověka.
Později se z něj stal zpěvák, bubeník a učitel hry na bicí. Díky velkému zájmu o své lekce našetřil brzy dost peněz na rozjetí vlastního byznysu. Prodával nejdřív hlavně bubny, ale muzikanti, kteří k němu chodili, měli i jiná přání. Několik kytaristů mu řeklo, že touží po jiném zvuku, a protože mladý Marshall dobře rozuměl hudební problematice i byznysu, byly už jeho první aparáty, které vyšly muzikantským vrtochům vstříc, poměrně úspěšné. 
Během let se jeho práce stala referenční pro ostatní výrobce a jeho logo zná každý, kdo někdy vylezl na koncert nebo viděl kapelu aspoň na fotce. Jeho úspěchů si mimochodem všimli i britští mocní a za exportní úspěchy mu byl udělen Řád britského impéria.
Mezi muzikanty měl pověst tichého, příjemného chlápka, který netoužil po slávě. "V naprosté tichosti rozdal mnoho milionů liber na charitu," uvádí web jeho firmy Marshall Amplification. "Byl to skromný génius."


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.