Share |

R.I.P. Aleš Veselý

Foto deaf blind not

Tahle zpráva je nesmírně smutná. Slavný sochař Aleš Veselý, obdivovaný na několika kontinentech, 14.12. náhle zemřel. 
 
Aleš Veselý (1935-2015) vystudoval grafiku na AVU (1952 - 1958). Věnoval se ale především sochařství a také pedagogické práci. Specializoval se na sochy z oceli a kamene.
 
Na konci padesátých let patřil k nejvýznamnějším protagonistům „českého informelu“, komunistická moc ho ale v 60. letech stran tvorby omezila. Od 60. let do revoluce věděli o Alešovi Veselém - ke škodě veřejnosti - spíše zasvěcení a až po revoluci se mu dostalo satisfakce a řady výstav, od roku 1990 také začal učit na AVU v Praze. Jeho sochy jste mohli vidět na několika výstavách ve veřejném prostoru (Sculpture Grande na Václavském náměstí a výstava autorových soch po celém městě Litomyšl v roce 2009).
Jeho díla jsou zastoupena v řadě světových uměleckých institucí včetně The Solomon Guggenheim Musea v New Yorku, Centre Georges-Pompidou v Paříži, Albertině ve Vídni, v Uffizi i v Národní galerii v Praze. V zahraničí byl dobře znám, u nás se mu ohlasů dostávalo méně, než by si jeho výrazné, jedinečné sochy zasloužily.
Ve vsi Středokluky měl na zemědělské usedlosti malebný ateliér - monumentální sochy venku, menší díla, skici a modely uvnitř. Reportáž, kterou jsme psali v roce 2011, najdete zde (fotogalerii jsme připojili i k tomuto článku). Dostalo se nám vlídného přijetí a velice působivého vyprávění, na které se nezapomíná. 
Aleš Veselý měl velké plány na sochy v krajině - v době, kdy jsme s ním komunikovali, řešil možnost vytvoření díla v poušti v Izraeli, souběžně se jednalo také o krajinné díle v Čechách. V Praze je k vidění jeho Brána nenávratna v pražských Bubnech upomínající na židovské transporty, odhalená letos v březnu.
Je skličující vědět, že modely využívající odrazy nebe v oceli zůstanou jen malými náznaky toho, co mohlo být a nebylo.
 
K jeho letošním osmdesátinám vznikl soubor čtyř výstav ve čtyřech pražských galeriích nazvaný Bez začátku, bez konce. Autor zájemce osobně provázel po všech čtyřech. V listopadu proběhl pro zájemce výlet do jeho ateliéru.
Jeho prosincové úmrtí (jehož příčinu zatím neznáme, oznámené bylo zatím správci jeho FB profilu a bylo nám potvrzeno jeho nejbližší spolupracovnicí) i přes vysoký věk působí jako šok - Aleš Veselý působil jako konstanta, jako člověk s kouzelnými plány a plný energie. Jeho odkaz jistě bude žít dál, ale ta nemožnost se ještě někdy nechat zatáhnout do podnětné debaty bude chybět. 
-
Veřejné rozloučení s Alešem Veselým proběhne tuto neděli 20. prosince od 11 hodin dopoledne v Terezíně (areál krematoria) před jeho poslední sochou Zákon nezvratnosti. Chcete-li se s Alešem rozloučit, přijďte. Prosím nenoste květiny, přineste kamínek.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.