Share |

RETRO: Orion o prvních holkách, prvních klipech a prvním počítači

foto Deaf Blind not a Orionův rodinný archiv

Co dělá Orion aka Miki Vorel, se všeobecně ví. Jak si ale žil před PSH, co poslouchal, jaké měl známky ve škole? Máme pro vás poněkud netradiční výslech.
Dávnou ukázku Orionova rapu z Radia 1, zachráněnou ze staré kazety, vám přinášíme tady!
REVOLUCE V TELEVIZI
Cos dělal v listopadu 89?
Chodil jsem normálně do školy do 6. D, bylo mi asi 13, nic jsem neřešil, maximálně jsem stříkal sprejem Smrt KSČ na zdi. Proč jsem to dělal? Nevim, viděl jsem to v televizi.

Všichni jsme nosili trikolory a mysleli jsme, že budem za deset let jako v Rakousku, že budem mít lepší BMX se žlutejma gumama a pořádnýho skejta, prostě dítě ze sídliště co hází kameny a dělá píčoviny...

Jaký jsi měl počítač?
Můj první počítač byl Atari 800XL, měl jsem tam kreklý turbo, takže jsem nemusel mít originál kartridže. Hry se kopírovaly na dvojčeti a nahrávaly se hrozně rychle, jedna hra cca 5-7 minut.

Co to bylo za hry?
Různý, nejoblíbenější byl Montezuma's Revenge, pak taková polská hra Misja nebo Drakonus a samozřejmě Ninja, Pacman, Commando, Decathlon atd... Mam ten komp doma ještě schovanej, ale nevim, jestli bych ho  dokázal rozchodit nebo jestli by z těch kazet šlo ještě něco nahrát.

Zajímal ses o hudbu, sledovals nějaký hitparády?
V tý době, ve 13 letech, jsem poslouchal třeba Petra Nagye, Jirku Korna, Sabrinu, Sandru a rádio Bayern 3. O hudbu jsem se nezajímal. Tehdy rap moc nebyl... to až tak o rok dva pozdějc. Run - D.M.C., MC Hammer, Vanilla Ice... Public Enemy, N.W. A.
 
HOLKY A TROJKY (A JEDNIČKY)

První školní lásky?
První láska, myslim že se jmenovala Tereza, v pátý třídě měla už pěkný trojky... moc dlouho to netrvalo, kluci se mi smáli, že radši chodim ven s holkou a ne s nima dělat hovadiny.

Takže první holka byla až v pátý třídě?
Tak zkoušeli jsme vošahávat furt nějaký holky, ale s žádnou jsem nechodil, to až v pátý.

Cos byl schopnej kvuli těm holkám udělat?
Já jsem nešílel kvůli holkám... ještě mě nezajímaly.

Ony šílely z tebe?
To těžko, byl jsem ucho. Holky mě začly zajímat pořádně až tak někdy v osmý, devátý třídě, ale předtim mě moc nezajímaly.

Takže jste měli klučičí partu?
No jasně. Opletal, Zahradník, Knákal, Gospodarczyk. Chodili jsme kouřit za školu, hráli fotbal nebo hokej s tenisákem, zachraňovali jsme čolky, jezdili jsme na kole po lese, prali se s terérákama (vedlejší škola Tererova) házeli po sobě kamenama, stavěli bunkry, mlátili se na mikuláše s čertama, běhali po autech, házeli dutinky v paneláku, chodili po kočárkárnách, hráli ping pong a poprvý se vožírali, kradli auta rodičům a jezdili po sídlišti, prostě dělali jsme spoustu píčovin.

Co na to učitelé?
Měl jsem dobrý známky, buď samý jedničky nebo vyznamenání. Dávali mi jenom třídní nebo ředitelský důtky. Když máš dobrý známky, tak ti toho prochází víc, nebo alespoň mně to tak procházelo.

No a nějak v tý době v 8.D jsem napsal první text, to mi bylo tak 15. Neznal jsem nikoho, kdo poslouchá rap, se staršíma jsem se moc kamarádit nemohl, protože jsem musel bejt doma brzo a z mejch vrstevníků to nikdo nejel, takže jsem si dělal první beaty na tom Atarku, ale tam se daly dělat jenom bicí, takže první beaty byly jenom jakoby bubny, žádný melodie nebo samply.
 
AMIGO + AMIGA

Máš z toho něco schovanýho?
Ne, nemám. To v podstatě ani schovat nešlo. Možná jsem to nějak přes mikrofon nahrával, už nevim. Je to přeci jenom už přes 20 let:))) Ale pak jsem zjistil, že vedle mě v paneláku bydlí jeden kluk, s kterým jsem chodil do školky, a že dělá nějakou muziku a má Amiga Commodore CDTV. Přišel jsem za ním, řekl mu co bych rád dělal, že jaký jako beaty a bylo domluveno. To bylo tak v roce 1992. Udělali jsme nějakejch deset, dvanáct beatů s textama a šli jsme nahrát demo.

A co rádio, jaký si poslouchal?
Radio jsem moc neposlouchal. Vim, že na Radiu 1 občas někdo pustil nějakej rap nebo bylo taky radio Golem, kde hrál Michael V. Já jsem hlavně sháněl rapový cédéčka. Jezdil jsem hodně na kolečkovejch bruslích, na Opatově a na Hájích, tam byla taková parta skejťáků a rollerů, vyměňovali sme si cédéčka a náhravali jsme to na kazety, no a tim se začal rozrůstat můj otesánek...

Otesánek??
No jako s muzikou. Prostě, že jsem chtěl víc a víc a začal jsem shánět cédéčka a zajímat se o rap a kromě toho, že sem ho začal i dělat, tak jsem sbíral cédéčka, rapový klipy na VHS a sjížděl dokola YO MTV RAP's, prostě budoval sbírku.

A co alkohol? Tenkrát byly v prodeji takový ty mixely, pili jste to?
Jo jo, to jsme pili, pili jsme Mixely a kouřili jsme Petry a mentolky. Mixela, to byla výčepní lihovina v džusu, stálo to asi 60 korun a byl toho litr, takže tim se vožíralo dost slušně... ani mi to nepřipomínej, brrrrrrr.

Tenkrát se taky hodně kradlo, ne?
Co já vim, já jsem ukradl jenom pár cédéček, který jsem pak votočil v bazaru, no... nebyly peníze, viď... a kapesný nestačilo.
 
COPÁNKY A BRUSLE

Byly jahodový brigády, ne?
Ale ty byly jenom přes léto, to si člověk neušetřil na celej rok. No a pak už jsem začal chodit na střední školu. Nastoupil jsem o rok pozdějc - šel jsem ještě do devítky, protože jsem se nedostal na střední z osmičky. Hlásil jsem se na hotelovku a na ňejakou průmyslovku a nic, takže jsem pak chodil rok do devítky a tam to byla strašná flákárna. Jezdil jsem každej den z Jižáku na Karlův most a tam pletl copánky a chlastal Mixelu. Byly z toho dobrý prachy.

To byla pětistovka, za ty copánky, ne?
No já nevim, třeba dvě, tři kila určitě, ale když uděláš tři za odpoledne, to už máš šest set a víc a to už jsou pěkný love. Začalo se pak pořádně chlastat a tak. A hulit tráva, do toho se furt jezdilo na bruslích.
Pak jsem se z devítky dostal na ekonomku, no a jelikož jsem měl oproti novejm spolužákům dva roky navíc, tak jsem tam moc nezapadal.

Takže si byl kápo...
No já sem se kamarádil hodně se třeťačkama a čtvrťačkama, který byly tak stejně starý jako já, ale měl jsem už v tý době holku vedle z baráku, takže...

Jak se jmenovala?
Irena.

To už si měl první dlouhodobej vztah, jo, jak dlouho to trvalo?
Asi 7 let.

Kde byla ta škola, na Jižáku?
V Nuslích. Ale pak jsem přestoupil... nebo spíš mě vyhodili, protože jsem tam nechodil a moc se neučil a propadl jsem z těsnopisu a psaní na stroji. I když jsme byli poslední ročník, kterej se ten těsnopis učil, tak po mně chtěli, abych ho uměl. Ja jim řikal, proč mě to kurva učej, když mi to stejně k ničemu nebude, ale voni si trvali na svým, tak sem musel jít na jinou školu, na obchodní akademii pro studující při zaměstnání, v Resslově ulici.

Takže další změna školy.
Ta škola začínala v jednu nebo ve dvě odpoledne a byla do osmi nebo sedmi třikrát tejdně. Potkal jsem tam podobný lidi, jako sem byl já. Sraz jsme měli většinou v hospodě naproti škole a řikali si, pujdem do školy, nepujdem... Takže jsme většinou nešli, no a když už jsme šli, tak jsme zase hulili furt trávu na hajzlu, takže tahle nová škola byla taky skvělá :)

A hudba, jak se ti vyvíjela v hlavě?
Tehdy jsem seznámil se Sifonem z WWW, s Ondřejem Anděrou, kterej v podstatě byl jedinej člověk, kterej v tý době rapoval, s ním jsem se potkal na Jižáku v klubu Mamut (KD Opatov), kde měl koncert a já za nim přišel a řikám mu „hele, ty děláš rap vole, já dělám rap, budem dělat něco spolu? Tak sme se začli vídat a dělat nějaký věci společně.

Z toho už máš nějaký nahrávky?
Z toho už jsou, právě on mě a Ondru Čháka (to je ten kluk s počítačem vedle z paneláku) seznámil s frajerem co měl mini domácí studio, a protože jsme nevěděli, kde to nahrát a jak se to vůbec dělá, tak jsme to nahráli u něj někde v Dejvicích na čtyřstopej Tascam kazeťák, nějak se to smíchalo a i když to mělo zvuk jak z prdele, tak jsme měli prostě první demo. To byl rok 1992, pak jsme uděli další demo, to byl rok 93. Na těch dvou demech byly pecky jako Pan kadža, Sloni už dou, Hipík je tady, hipík je tam, Pecka o metalácích, Metro atd., to byly první začátky a v tý době se to pojmenovalo Peneři Strýčka Homeboye. Kazety se pustily do oběhu a lidi napříč republikou si to kopírovali x let. Byly to tak příšerný kopie, že to skoro ani nehrálo, ale lidi to poslouchali a znali nás. Škoda, že nám to v tý době někdo nevydal, nemusel bych plést copánky : )))

A co na to rodiče, že jsi se nechal vylejt z jedný školy, šel do druhý, tam to taky flákal a dělal jsi rap?
Samozřejmě že radost z toho neměli, ale co mohli dělat, to prostě bylo moje rozhodnutí a šel sem si za svým snem.

První vystoupení bylo někdy v roce 92 a 93 na Adidas Streetballu na Výstavišti, tam byl basketbalovej turnaj a v rámci toho jsme měli vystoupení s WWW, jeden rok na takovým mini pódiu a druhej na pódiu jak kráva (teď normální pódium). Je z toho záznam na VHS.

Tam byl taky Euroskate a po něm tam zůstala ta rampa, tam jsi chodil jezdit?
Ne, to bylo o kus dál, my jsme jezdili streety, dávali si srazy na Budějovický a jezdili přes Pankrác na Vyšehrad, tam si dali přestávku a pak přes most na Václavák, pasážema dolů na scénu a pak na Stalina a do Holešovic na rampu.

Takže už si měl Penery, jak se to s nima vyvíjelo?
No, začali jsme mít koncerty a taky jsem si začal kupovat desky a hrát i jako DJ.

Co byla tvoje první deska?
Moje první deska byla Brand New Heavies, taková jejich kompilace, kde měli pozvaný rapery jako Kid Frost a Pharcyde atd. To byl první vinyl, kterej jsem dostal od nějakýho angličana, co jsem s ním hrál úterky v Radosti.
První DJ hraní jsem měl v Big Pohoda Klubu, na Hlavnim nádraží v Opletalově ulici, tam jsem ještě pouštěl z kazet . Doma si to vždycky přesně nastavil na místo, z kterýho to mělo začít, a hrálo se a protože tam nebyl mixák, pouštělo se z dvou tape decků a přepínalo se to na zesilovači. Takovej DJskej pravěk. Vstupný 9 kč, kola, limo, soda 9 kč.

Jo tam si to pamatuju, tam byly takový křesílka, celý to bylo černý a ty zvláštní světla...
Přesně tak, skvělej efekt. Barevný kaňky, promítaný na zeď. Ten stroj,co tam měli, to bych někde chtěl sehnat a mít to doma.

Tam taky jely hodně drogy...
Tak to víš, že se experimentovalo různě se všim.

Já myslel, že tam jelo hodně LSD, to tě minulo?
Neminulo mě skoro nic... V tý době se zkoušelo úplně všechno.

Takže si měl kapelu, holku, chodils někam kalit, co bydlení?
Byl jsem u rodičů na Jižáku, od nich jsem se odstěhoval ke kámošovi o tři zastávky dál někdy v 97. roce.
 
PUNK, JAKEJ UŽ NEZAŽIJEŠ

Jaký byly kluby v tom 97?
Tak to se šlo na Náměstí Republiky, tam byla Formanka, Žíznivej pes, Alkohol a pozdějc Taz a vedle Repre. Chodilo se do Radosti nebo do Slováče na zahrádku, tam jsme lezli tak už od roku 95, byl tam taky Tamtam klub, nahoře Arkádia a dole byl klub Subway. Samozřejmě se chodilo na Sedmičku, k Zoufalcům do celetný nebo do Alfy, do Futura, do Bunkru nebo do pařížský ke Kafkům a do Mišmaše. Těch pajzlů bylo hodně. Byl to takovej punk, kterej už dneska nezažiješ. Jsem rád, že jsem žil v tý době.

Na Sedmičce si hrál?
Tam jsme nějak tak s Wichem a Eachem akorát začínali...V tý době jsme netušili, že tam vydržíme hrát dalších skoro 11 let a občas tam hrajeme i dnes, 007 je vlastně nejdýl fungující klub v Praze. ONE LOVE !!!

V jakym složení jste fungovali v tý době jako PSH?
To se vracíme zpět do roku 95. V tý době jsme to pouštěli jenom z kazety a já sem do toho rapoval a ten Ondřej Čihák, co jsme spolu dělali beaty mi dělal hype-mana. Pak jsme hledali nějakýho dje, takže jeden koncert třeba s náma odehrál DJ Eifel, protože on byl jedinej koho jsem znal, kdo měl gramofony, pár koncertů s náma odehrál Martin aka DJ Lucifer, pak vlastně s náma hrál i DJ Skupla. Pak jsme měli rok živý období, že jsme sestavili live band kde byla basa, bicí, kytara a dj, ale to mě nebavilo, protože to začlo směřovat někam, kam jsem nechtěl a já chtěl dělat rap, takže jsme to s Čihákem prostě rozpustili. No a v tý době jsem dělal hodně graffiti, tam se seznámil s Wichem a jak už jsem řikal, začli jsme hrát na Sedmičce. Wich taky začal dělat muziku, respektive beaty na rap.

V tý době jsme se seznámili díky graffiti s Vladimírem, založili Terrorist vydavatelství a začali vydávat graffiti magazín (ještě s ASHem 721 a Vláďovym bráchou). Udělali jsme první rapovou kompilaci East side unia a začali jsme pořádat rapový mejdany v Roxy a jinde. V tý době jsem k sobě hledal rappera a Vladimír měl nějaký texty, tak jsme dali pár seancí a zjistili, že PSH budou dál už ve dvou, tzn. Orion a Vladimír 518. Natočili jsme první věci, Jižák od Manželů co jsme předělali, pak pecku Jižní město a věc Peneřina, těžká dřina, no a tim beru svoji, potažmo naší kariéru za zahájenou:))) To už jsou pecky, který se daj poslouchat dodnes a pro mě jsou dost srdcový a zásadní.

Pamatuješ si ty texty vůbec, dal bys to nějak dohromady?
Pamatuju, pamatuju, hráli jsme starý věci jako část programu teď 2012 na Hip hop kempu a ani jsem se to nemusel moc znova učit. Našly by se texty, který už z hlavy vypadly, ale většinou to tam zůstává, zatím...

No a dál, co Repertoár? A slyšel jsem, že jsi bydlel na Smíchově u Vltavy a měl tam oslíka?
To jsem bydlel u kamaráda ASHe a on měl na zahradě na Smíchově poníka a dva psy, v baráku tři kočky a tak nějak různě se osazenstvo zahrady a domu rozrůstalo a měnilo. Poník byl magnet na ženský. Když jsi řekl, že máš na zahradě poníka a v baráku vířivku, tak šla skoro každá.

A co teda ten Repertoár?
S Vladímírem jsme potřebovali DJe a dozvěděli jsme se, že je někde nějakej Dj Richard, kterej umí dělat skreče. Jak to bejvá, slovo dalo slovo a už byl u nás v kapele. Takže s náma jezdil koncerty. Jelikož DJ Wich dělal muziku, tak jsme dohromady začli dělat beats na naše první album, nahráli to a tak vzniknul Repertoár. Psal se rok 2001 v plný kráse...
Dobře se nám rozjel taky label Terrorist?, graffiti magaziny se prodávaly do Evropy, udělali jsme pokračovaní východoevropský kompilace East Side Unia 2 a 3. Vyráběli jsme trička a organizovali hip hop a breakdance parties. Peníze se točily....

Všechny peníze, co ste vydělali, jste prochlastali?
Ne, všechny peníze jsme vráželi zpátky do byznysu, ale jelikož na nějakym mejdanu se třeba vydělalo, 80, 100 litrů, tak na jinym jsme to zase prodělali, protože třeba nepřišli lidi nebo jsme měli velký voči a málo sponzorů. Taky přišli už nový lidi jako Bbarák a já nevim kdo ještě, který začli organizovat mejdany, takže jsme se vysrali na organizování, přestali dělat mejdany a začli jsme se věnovat už jenom a prostě dělání muziky a koncertování.

A co klipy?
První klip byl Jižák v roce 97, ten dělal Ondřej Anděra aka Sifon z WWW.

Na co jste to točili?
No normálně, na nějakou profi kameru, na kterou se to točilo v tý době...

To jste si někde pujčili?
Ondřej v tý době dělal FAMU nebo nějakou takovu školu, takže se to dalo pujčit ze školy. Každopádně je to jeho jedinej klip, myslim.

Vzpomeneš si na tu dobu, kdy už tě lidi nějak začali poznávat, kdy už si řikali, jo, to je ten Orion?
No tak to je v podstatě po vydání Repertoáru a potom, co jsme udělali videoklip na pecku Praha, tak tim začla doba poznávání.

Ok, takže máte první klipy za sebou, Jižák, a máte natočenej klip Praha, jo?
No a ještě předtim jsme udělali klip Zatím díky, což byl náš první klip z Repertoáru, kterej dělal Michal Dvořák.
 
DVOŘÁK JE ROMEO

Michal Dvořák jako Romeo jo?
Přesně tak. Ale tím jsme se ještě neprosadili, to až videoklipem Praha, tím už jo. Jednou jsem byl v Ljubljani ve Slovinsku u nějaký holky, u který jsem se stavoval po cestě z Chorvatska a když mi ráno do obýváku nese vajíčka k snídani tak zrovna v tu chvíli začli dávat tohle naše video na MTV Europe, no a tak si řikám, „hochu, teď jsi jako vopravdická star“ )))))

To jsme ve kterym roce?
Šéfuju to tak na plus mínus 2003. Jezdíme spousty koncertů po celý zemi i na Slovensku. Kariéra je na vzestupu, strašně hulíme trávu a užíváme s to. Nic netrvá věčně a Vláďa dostává nabídku jet žít na rok do Lipska, tak neváhá a tradá na rok do Německa...

Tak to ste museli utržit ránu, tim, že ste měli na rok pauzu, ne?
V podstatě to bylo dobře, dali jsme si pauzu a já začal dělat na svým sólo albu. Byl to pro mě prostě impuls a mohl jsem začít pracovat na albu Teritorium I.

To už nebyla Irena, to už byly jiný, jo?
To už nebyla Irena, to už byla asi Denisa nebo už Kateřina...

Holky tě ovlivňovaly nebo to bylo tak, že to sou tvoje fanynky?
Ne nikdy jsem nechodil s fanynkama, vždycky sem měl holku mimo scénu nebo jak to říct...

Já si pamatuju, že tenkrát jela taková ta houseová scéna.
My jsme house v tý době moc nejeli.

Rap a house, to se neslučovalo..
No, úplně jsem v tý době k tomu nějak nenašel cestu. Teď už mám house rád, už jsem dospěl.

Cos poslouchal za kapely vlastně?
Jenom rap, reggae a ragga. Těch kapel je ranec, to tady všechno psát nebudu, dyk si to ani nepamatuju.

Měls nějaký oblíbence?
Tak ty mam rád dodnes. Jsou to například De La Soul, A Tribe Called Quest, Pharcyde, Souls Of Mischief, Poor Righteous Teachers...

Dobře, takže tys udělal sólovku, zatím co tvuj chábr byl v Německu...
Ano a vymyslel jsem projekt Teritorium, tak, že udělám desku na tři části.

To byl rozumnej tah...
No tak prostě dvě části byl první plán, udělal jsem Teritorium 1 (2003/4), Teritorium 2 (2004/5) a tim se nakopla i moje sólová kariéra, později jsem k tomu přidal i desku Teritorium remixy (2007).
Solo práce má tu výhodu, že ti do toho nikdo nemluví a nemusíš dělat kompromisy a všechno je od A do Z většinou podle tebe, ale na druhou stranu přicházíš o názor toho druhýho (nebo třetího) jímž může taky k věci přispět. Já jsem byl pevně rozhodnutej a cejtil jsem potřebu udělat sólo album.

To už si byl slavnej...
Když řikáš....

No asi už jo, ne?..
Lidi mě znaj a poslouchaj mou muziku. Jestli to je sláva, to nevim, ale prostě, to co jsem chtěl, tak to se mi skoro splnilo. Začal jsem se živit muzikou a většina těch projektů, co mám za sebou měla úspěch, což je skvělá věc. Prostě když se to povede, člověk je šťastnej.
 
Aktuální dění sledujte na:
www.psh.name
www.facebook.com/pages/Orion/35460354863


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.