Share |

Restaurant Day v ČR už počtvrté

foto: pořadatel akce

21. května 2011 uspořádali v Helsinkách místní foodies první Restaurant Day. Cílem bylo přinést do ulic kvalitní domácí jídlo a připomenout si princip komunitního života. Jednodenní festival improvizovaných restaurací se ve Finsku setkal s obrovským úspěchem a svůj triumf završil získáním prestižních ocenění, například Finland Prize od finského Ministerstva školství a kultury (2011) nebo Finnish Travel Award 2014, kterou uděluje Severský veletrh cestovního ruchu.Dějištěm prvního pražského Restaurant Day se 18. května 2013 stala také Praha a Česká republika se tím zařadila mezi 31 zemí světa, kde ojedinělý kulinární festival probíhá. V den konání posledního Restaurant Day, tedy 16. listopadu 2013, se otevřelo 1383 restaurací ve 31 zemích světa!V neděli, 16. února, se bude konat Restaurant Day v ČR už po čtvrté.
 
Fenomén zvaný pop-up
Filozofie pop-up událostí si pohrává s možností rozproudit život na nečekaných místech. Ať už jde o umělecké instalace, filmová promítání nebo právě o svátek labužníků, cílem je vytrhnout kolemjdoucí ze stereotypu a probudit v nich zájem o nové služby či produkty. Pop-up restaurace vznikají a mizí jako bubliny a jejich kouzlo spočívá právě v dočasnosti. Čtyřikrát ročně, v předem ohlášený den, si restauraci může otevřít kdokoliv, kdo si na to troufá. Stačí postavit stůl na trávník, rozprostřít deku v městském parku nebo vytáhnout gauč před činžák na hlučnou ulici. Velký zájem je také o oživování kulturních objektů a historických památek, které přitáhnou pozornost veřejnosti a vdechnou místům nový život.
 
Jednodenní restaurace vznikají živelně zcela dle fantazie dobrovolných účastníků.
 
Místo a čas konání Restaurant Day: Neděle, 16. února 2013, po celém světě, a také v Praze, Brně, Berouně, Lednici, Děčíně a Jeseníku.
 
 
Vzhledem ke spontánnímu charakteru celé akce je připravena aplikace: http://www.restaurantday.org/en/join/, kde lze registrovat nově vznikající subjekty.
 
 
www.restaurantday.org
https://www.facebook.com/RestaurantDayPrague


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.