Share |

Report: Mika, Forum Karlín

Londýňan, který se narodil Bejrútu a který si říká Mika, začal své první pražské vystoupení na čas. Přesně v devět, zhruba dvacet minut po půlhodinovém hraní tuzemských Lake Malawi, zhasl sál a z reproduktorů se začalo linout intro s arabskou melodií. Zpoza plachty, která zatím kryla scénu, se vynořil samotný zpěvák ve fraku a uvedl úvodní skladbu. Díky tomu, že jí byla Big Girls (You Are Beutiful), se dočkal pěvecké davové podpory z publika hned od samého začátku.
 
Běžný hudební posluchač zná Miku především díky debutovému albu Life in Cartoon Motion. Toho se po celém světě prodalo přes osm  milionů kusů a vzešlo s z něj šest úspěšných singlů, které s obrovskou frekvencí rotovaly i v českých rádiích. Od té doby už ale uběhlo devět let a britský zpěvák a skladatel v jedné osobě vydal další tří desky. Mika tak nenápadně stvořil pohádkovou říší vyznávající pozitivní myšlení. Plné Forum Karlín ukázalo, že do Mikovy země konvertovalo publikum stejně pestré jako všemi barvami hýřící scéna, kterou tvořil vchod do nebe a jakýsi odstavený karavan s názvem Ráj.
V hledišti byli patrné skupinky teenagerů, nespočet párů třicátníků, gayové nebojící se držet za ruku a kromě Čechů i expati (hodně z Francie), kteří společně dokázali vytvořit v Česku ne tak často viděnou atmosféru.
Fanoušci si pro zpěváka připravili překvapení. Při písničce Good Guys zvedli nad hlavu „áčtyřky“ s nápisem „děkujeme“ v různých světových jazycích. Očividně dojatý Mika vracel zpět srdce vytvořené z dlaní a na závěr písně si běžel pro telefon, aby si Pražany vyfotil a okamžitě po koncertě sdílel tuto vzpomínku na svém instagramu. Děkovná gesta uzavřel zvoláním „It’s fucking cool!“
 
Mika během téměř dvouhodinového koncertu dvakrát zavzpomínal na Colours Of Ostrava. Poprvé hned na začátku, když se představoval a řekl, že je v Praze poprvé, ale že už hrál na zmíněném festivalu. Podruhé někdy v druhé polovině vystoupení, když zavtipkoval, že si myslel, že Praha bude oproti Ostravě „shit“, ale že se spletl. Mika vyniká v komunikaci s publikem, kde mu může konkurovat snad jen Robbie Williams. V Ostravě zpěvák překvapil dlouhou úvodní řečí v češtině s dobrou výslovností. Na český jazyk mělo dojít i v Praze. Před písní Elle Me Dit si na jeviště vytáhl malého Filipa. Bohužel jazykově si příliš neporozuměli, a tak ho fanoušek, který má zážitek do konce života, stihl naučit jen větu „Nyní vám zahraji francouzskou písničku.“ Ačkoliv mezi Mikou a Filipem byla zjevná jazykové bariéra, celkovému dojmu to neuškodilo. Mika energickou píseň odzpíval a odtančil s Filipovou pomocí. Při Staring at the Sun si zpěvák z publika půjčil třpytivé sluneční brýle a „vyblbnul“ se s nimi po celé trvání skladby. Obrovské a upřímné ovace sklidila také Underwater, při které Mika chtěl, ať lidé zavřou oči a zpívají sami refrén. Všiml si však, že několik mužů podvádělo, a tak „za trest“ si další refrén museli zopakovat jen oni. 
 
Nutno také přiznat, že občas to Mikovy pěvecky ujelo. Není se ale čemu divit, píše si náročné skladby, kde převládá obtížný falzet. Úplně se mu nepovedl také pískaný úvod jedné skladby. To ale Mika obratně převrátil ve svou výhodu. Omluvil se, že neumí pískat a že to trénoval dva týdny, přesto …. Přesto Mika po Ostravě okouzlil i Prahu a upevnil si zde svou pozici. Je s podivem, že se do České republiky dostal až se svou čtvrtou deskou. Tipl bych, ale že teď naše malá země nebude opomíjena při sestavování dalších tour. Myslím, že většina lidí, která včerejší koncert navštívila, si další možnost vidět sympatického Miku ujít opět nenechá.
 
https://www.youtube.com/watch?v=7ck-eNAxUWk
Mika, 25. 5. 2016, Forum Karlín, Praha
foto petr Klapper, www.klapper.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.