Share |

Report: Festiválek Skautská alternativa

foto autor

O tom, že při troše dobré vůle a "with a little help of your friends" můžete prakticky z ničeho vybudovat malý festival se vcelku reprezentativní dramaturgií a mezinárodním obsazením, svědčila muzika, která se promísená se smíchem v pátek a sobotu linula s nevzhledného plácku u stanice metra Vltavská. Sešlou trávou porostlý ostrůvek někdejší periferie velkoměsta, který je dnes těsně spoutaný ulicí, železniční tratí a parkovištěm, do pár let zřejmě vezme zasvé.
 
"S několika kamarádama jsme dali do kupy všechno, co nás tehdy bavilo, a uspořádali festival Skautská alternativa," vypráví o začátcích přehlídky datovaných do roku 2010 organizátor Fanda Holý - muzikant, který kromě vlastního projektu Holy Fanda & the Reverends hraje taky v kapele Byl pes, s Jardou Svobodou a kdoví s kým vším ještě.
 
"Na prvním ročníku hrály čtyři kapely, děti si užívaly program a rodiče to, že se o ně nemusej starat. Následně se kalilo až do rána a celý se to vešlo do rozpočtu 16 tisíc," vzpomíná absolutní multiinstrumentalista Fanda (který na dotaz, na který hudební nástroj neumí hrát, po notné chvilce přemýšlení přiznává, že zatím nehrál snad jedině na serpent).
 
"Teď po osmi letech je všechno jinak, trochu nám to narostlo a i když tomu asi věnujem víc času než bysme chtěli, je to i pro nás vždy výjimečnej zážitek a zkušenost," dodal dobrý duch přehlídky Fanda. Do dnešních dní festiválku přesto zůstala příjemná atmosféra a děti batolící se pod nohama muzikantů i publika – ostatně skautíci pro ně připravují lehce dobrodružný doprovodný program.
 
V pátek festival ještě odpoledne před pár diváky zahájila Stinka, kterou na scéně vystřídal neúnavný Rudovous. Vzhledem k nabitému programu s koncem pevně daným policejní hodinou v deset večer se musel pakovat dřív, než by si přál, a nastoupil Vobezdud. "Hnali mě, že jsem ani jsem nestihl zahrát dvě nový písničky. A měl jsem je tak hezky připravený," durdil se naoko zpruzený frontman Bonzo.
 
Páteční večer uzavřely slovenské Živé kvety a na druhý den program sliboval třeba Petra Linharta, Fandovy Reverends a Byl pes, Justina Lavashe, německé Dad Horse Experience nebo po rozpadu legendy jen výjimečně vystupující "původní" partu Plastiků v sestavě s s Pepou Janíčkem a Vráťou Brabencem (snad je sobotní déšť nezastavil, ale tohle jsem už neviděl, všechno stíhat nelze).
 
Festivalů, kde se lidi potkávají a můžou spolu v klidu pokecat, podle mě zvolna ubývá. Skautská alternativa představuje dobré znamení, že nic není ztraceno a může se blbnout dál. Když k tomu u pokladny trhají lístky sympatické skautky ve svých nažehlených krojích, které přitom nikoho neokřikují, i když třeba zrovna z úst vypustí sprosté slovo, je svět o něco hezčím místem k žití. Ve starých Holešovicích obzvlášť.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.