Share |

Relaxuj potmě. To je aplikace, kterou můžete ovládat i poslepu

foto: relaxujpotme.cz

Brněnští vývojáři ze studia MasterAPP představují relaxační aplikaci, která vznikla ve spolupráci s nevidomými hudebníky a Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška. Unikátní je zejména svým uživatelským rozhraním společným pro vidící i nevidomé.
 
Interaktivní hudební album v podobě aplikace Relaxuj potmě uvádějí Brňané ze studia MasterAPP. Vánoční dárek vývojářů a nevidomých hudebníků, který vznikl ve spolupráci se Světluškou, nabízí v předvánoční hektické době možnost na chvíli vydechnout a zastavit se. Aplikace je k dispozici pro obě hlavní platformy iOS i Android zcela zdarma a bez reklam.
Letos v létě jsme na pozici programátora přijali nevidomého kolegu Romana Kabelku. Záhy poté jsme začali uvažovat, jak ukázat ostatním, že nejenže není problém nevidomé zaměstnat, ale že může být pro kolegy i velikou inspirací a přínosem,“ vysvětluje ředitel Master Internet Filip Špaček úvahy, které vývojáře dovedly až k myšlence hudebně-relaxační mobilní aplikace.
 
Oslovení Nadačního fondu Českého rozhlasu projektu Světluška bylo jasným krokem a po dohodě obou stran se do práce na nahrávkách zapojila čtveřice talentovaných nevidomých hudebníků. „Relaxační hudbu jsem dělala vždy jen tak pro sebe doma. Díky Relaxuj potmě jsem získala příležitost zkusit si spolupracovat na předem dané zakázce a ještě navíc se svými nejbližšími přáteli,“ komentuje nevidomá klavíristka a skladatelka Ráchel Skleničková známá mimo jiné z koncertů Světlo pro Světlušku.
 
Unikátní ovládání se zavřenýma očima
Nejzajímavější částí vývoje byl návrh uživatelského rozhraní, na kterém vývojáři spolupracovali s nevidomým kolegou Romanem. „Snažili jsme se ovládání navrhnout tak, aby bylo zábavné pro vidomé i nevidomé uživatele,“ popisuje vývojář Jan Kaláb. K ovládání Relaxuj potmě tak nakonec opravdu není potřeba zrak a aplikace bortí všechny zažité standardy v návrhu uživatelského rozhraní.
 
Veškeré úkony uživatel provádí jednoduchými gesty a funkci odečítače obrazovky, na který jsou nevidomí zvyklí, plní hlas malé neposedné světlušky. Světluška je pak také jediným grafickým prvkem, který se v aplikaci vyskytuje a svůj hlas jí propůjčila autorka hudby Ráchel Skleničková.
Tohle je přesně ten příklad projektu, který hledáme a jsme z výsledku nadšení,“ komentuje spolupráci ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip. Relaxuj potmě je tak kromě milého vánočního dárku ukázkovým příkladem zapojení hendikepovaných do pracovního procesu.
 
Desítka relaxačních skladeb s tajnými funkcemi
Nadšení, se kterým se Ráchel i její kolegové studenti Jakub, Eva a Tomáš do projektu zapojili, bylo až nakažlivé. „A podobný příval pozitivní energie jsme vnímali i ze strany Master Internet,“ dodává Přemysl Filip.
 
Uvnitř aplikace čeká na uživatele celkem deset originálních skladeb. Část motivů dokonce vznikala až přímo v nahrávacím studiu díky improvizaci a momentální inspiraci mladých hudebníků. Severské báje, čínské či keltské legendy i blues. Relaxuj potmě je bohatou směsicí uklidňujících melodií do předvánočního shonu. Zkuste se na chvíli zastavit, zavřít oči a třeba i objevit tajné funkce i vy.
/Stahujte pro iOS/
/Stahujte pro Android/
/WEB/| Sociální sítě: @relaxujpotme, #relaxujpotme


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.