Share |

Red Bull Air Race míří do Budapešti. Petr Kopfstein poprvé podletí ikonický most

foto: pořadatel akce

Prestižní letecký seriál Red Bull Air Race míří do Budapešti, kde se tento víkend 16. a 17. července uskuteční čtvrtý závod letošního ročníku nejrychlejšího motoristického sportu planety. Český pilot Petr Kopfstein se tak vrátí na místo, kde pro něj všechno začalo.
 
V roce 2005 byl pilot Teamu Spielberg v Maďarsku jako divák. Ze břehu pozoroval, jak se nejlepší piloti na světě prohánějí téměř čtyřsetkilometrovou rychlostí jen pár metrů nad hladinou Dunaje. „Tehdy jsem si uvědomil, že tohle je přesně to, co bych chtěl v životě dělat. Red Bull Air Race se stal mým snem,“ vzpomíná Petr na jedenáct let starý závod.
 
Letos se jeho sen proměnil v realitu. Díky skvělým výsledkům v nižší kategorii Challenger z předchozích dvou let dostal pozvánku do elitní divize Master Class. A jako nováček si zatím vede výborně! V minulém závodě v japonské Čibě získal do celkového pořadí první dva body, co je ale mnohem důležitější: svými časy a výkony dokáže konkurovat daleko zkušenějším pilotům, což je u nováčků v Red Bull Air Race neobvyklé.
 
„Naše výkony jsou pro mě milým překvapením. V celkovém pořadí se sice nacházíme na posledním místě, ale v žádném závodě jsme poslední neskončili. Pro nás je důležité, že naše závodní časy jsou už nyní tam, kde jsme je očekávali až na konci sezony,“ říká karlovarský pilot.
 
I z toho je patrné, že pro Team Spielberg je důležitější kontinuální růst výkonnosti než nahodilé sbírání bodů. Tomu odpovídají také ambice pro závod v Budapešti. „Nesvazujeme se konkrétními cíli. Největším soupeřem pro mě totiž není pilot, proti kterému letím, ale samotná trať. Ona je ta výzva, kterou musím pokořit. Takže v Budapešti chceme létat čistě, rychle, zase se trochu zlepšit a nabrat nové zkušenosti,“ říká Petr.
 
V maďarské metropoli jej čeká poměrně rychlá trať, výsledné pořadí proto ovlivní každý detail. Mezi klíčové faktory, které rozhodnou o úspěchu, budou patřit vertikální otočky a také očekávané teplé počasí, jež bude přispívat k nadstandardnímu zahřívání motorů.
 
Budapešťský závod je unikátní v mnoha ohledech, výjimečný je svou lokalitou v centru města i tratí postavenou přímo před budovou parlamentu. Naprosto ikonický je však zejména svou startovní branou. Piloti se do trati dostávají podletem Řetězového mostu, který je pouhých osm metrů nad hladinou Dunaje (výška kolísá podle stavu vody). „Z diváckého pohledu se jedná o zřejmě nejkultovnější místo celého seriálu. Jako pilot se ale budu soustředit jen na to, abych měl správnou výšku, směr a rychlost. Člověk nesmí nic podcenit, protože druhou šanci nedostane,“ upozorňuje Petr, kterého budou přímo v Budapešti podporovat tisícovky českých fanoušků.

Jestliže nebudete mezi nimi, můžete závod sledovat v přímém přenosu na www.redbullairrace.com/live. Sobotní kvalifikace začíná v 16 hodin, nedělní závod odstartuje ve 14 hodin. Záznam závodu bude možné sledovat v neděli od 17.50 hodin na ČT Sport.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.