Share |

Recyklační textilní feérie v Chlumci nad Cidlinou

foto aashadox

 
Když vloni touto dobou, odstartovala AshaaDox nový projekt pod názvem Adopce na míru aneb RECYKLACE!, věděla, že ji opět čeká dobrodružství, ale netušila, že tak velké.

Po té, co si v Jízdě králů dovolila ´luxus´nových materiálů a ještě potištěných vlastním desénem a navíc nejen na bavlněném úpletu pro ni v Čechách upleteném, ale rovnou i na hedvábném saténu z Číny dovezeném, rozhodla se, že je čas to plýtvání vyrovnat.
 
Co je ideou projektu Adopce na míru aneb RECYKLACE!
 
Znovuoživit oděv, který byl uschován jako rodinný poklad, vytáhnout na světlo světa i takový oděv nebo oděvní součásti, které čekaly na svůj definitivní konec v krabicích, skříních, na půdách.
 
AshaaDox oslovila veřejnost a vyzvala ji ke spolupráci na projektu.
 
Během pár měsíců se nahrnuly skutečné poklady a před očima a hlavně pod rukama se od té doby a vlastně dodnes stále odehrávají krásné i smutné příběhy tvůrců i nositelů, se kterými měla tu čest se skrze mnohé artefakty AshaaDox seznámit.
Oděv se restauroval, oprašoval, přešíval přímo na míru novým nositelkám, došíval, zapojoval do autorských návrhů AshaaDox.
 
AshaaDox ke svému projektu říká:
 
Ráda bych Vás seznámila skrze oděv s jednou prvorepublikovou (nejen) výtvarnicí, paní Olgou Modřickou, jejíž doménou byl především oděv tkaný. Tkalcovský stav, který je součástí výstavy, používala paní Olga při své tvorbě. Čeká Vás malé nahlédnutí do historie krajky, které mohlo vzniknout také díky daru paní Evy Doležalové, dceři Olgy Modřické. A mnohé další dochované artefakty během výstavy uvidíte.
Nahlédneme rovněž do pražského salónu české Coco, Hany Podolské. Součástí výstavy jsou totiž šaty z Modelového domu Hana Podolská. Krajkové šaty byly v rámci projektu restaurovány a upraveny na míru své nové majitelce, která je díky jejich perfektní kondici již uvedla do společnosti jako výjimečné ´malé černé´.
A nebyla bych to já, kdybych na Vás nevytáhla zase nějaký ten hadérek od Zuzy Tajek Piešové (Pamatujete? To je ta, která mohla vloni za Jízdu králů). „
 
Oděv, který se stal součástí projektu Adopce na míru aneb RECYKLACE! bude představen na komponované přehlídce v Loretě v Chlumci nad Cidlinou 12.6. 2015 v 19 hodin.
Objeví se zde i květinové doplňky umělkyně Vanesy Walet Hardy a část oděvních objektů a kolekce šperků, které jsou součástí dalšího letošního projektu ´oděvní objekt a šperk ashaadox 2015´.
Stejnojmenná výstava bude zahájena 12.6. a potrvá v Loretě až do konce srpna.
___________________________________________________________________
 
 
 
AshaaDox (Soňa Kaloušková) se zabývá počítačovou grafikou, textilní a oděvní tvorbou, ráda fotí a v poslední době navrhuje kromě klobouků i šperk, věnuje se klasické drezuře se svým Pura Raza Espaňola hřebcem.
Miluje výtvarné umění a organizuje výstavy, přednášky a besedy, výtvarné dílny a workshopy ve spolupráci s výtvarníky a umělci a dalšími zajímavými lidmi.

Při své tvorbě se inspiruje životem. V textilní a oděvní tvorbě preferuje přírodní materiály, využívá tradiční textilní techniky. Svůj autorský desén tiskne technikou digitálního tisku nebo sítotiskem.

Ctí zásadu od návrhu po realizaci, každý textilní a oděvní ´kousek´ prochází jejíma rukama od začátku až do konce…
„Jsou to mé děti, je to mé já, které na cestu do života potřebuji vypravit sama.“
 
Žije a tvoří ve Skřivanech u Nového Bydžova
 
Motto: ´život není jenom fashion´
www.ashaadox.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.