Share |

RECENZE: Traband zhudebnil strach a hnus Žižkova

Bezdomovci, cikáni a stárnoucí Romeo a Julie. To je podle Trabandu Žižkov, o kterém vydal „neslýchané“ album.

Jarda Svoboda zařadil v posledních dvou letech vyšší rychlostní stupeň a po intimním Domasa vydává se spoluhráči z Trabandu s ročním odstupem další studiovku.

Traband na minulých albech ťapal žánrově stranou, vpřed, vzad a snad i občas poposkočil, jen aby každá deska zněla trochu jinak. Bývalo pravidlem, že s každým CD některé posluchače ztratil, jiné získal. Od rozsáhlého dechového tělesa se kapela smrskla do civilní podoby a v současnosti vystupuje jako kvartet.

Jarda Svoboda už před vydáním „varoval“, že novinka bude spíše interpretací příběhů a osudů lidí, které potkal, nebo o nichž se doslechl. Tento proud načrtl už na Domasa skladbou Kalná řeka, na album Neslýchané! je do stejné formy a podoby rozpracováno všech dvanáct skladeb.

Není tajemstvím, že inspirací mu byly žižkovské ulice, kde se osud každodenně podepisuje rozvrzaným fixem zoufalství na každého z nás – sousedy, učitele, paní z koloniálu i stárnoucí milence. Svoboda vypráví příběhy „hrabalovských figurek“, z jejichž životů se dají vyvozovat obecné pravdy, nebo se do nich dá jen zaposlouchat a nechat se unášet bizarností jejich (bez)významné existence.

Jistě, Traband neobjevuje Ameriku a celé album působí tak nějak (nezvykle) rutinérsky. Z hudební stránky ale překypuje (na první poslech) titěrnými nápady; i zvuk je daleko uhlazenější, za což nese velký podíl produkce Martina Černého.

Možná by se mohlo zdát, že Neslýchané! je trochu zbytečná deska – z hlediska diskografie Trabandu opravdu nepřináší nic nového, jiného, neslýchaného! Traband už přežvykuje stranou slámu a je otázkou, s čím přijde příště.

V hezky zpracovaném digipacku (cover navrhl Jarda Svoboda) je přiloženo ale něco unikátního – DVD Neslyšené?

„Hudbu lze zaslechnout v paprscích vycházejícího slunce, v jiskření sněhu, nebo tváří tvář krásnému obrazu,“ stojí v bookletu. Česká komora tlumočníků znakového jazyka si vzala do parády nové a i starší trabandí songy a pomocí znakové řeči je interpretuje pro neslyšící. Marie Basovníková, Veronika Chladová nebo Andrea Kalců dokážou svými pohybovými kreacemi, mimikou i gesty neuvěřitelné věci – umí být sexy, melancholické, dětinské, rajcovní i odtažité. Hlavně díky nim je Neslýchané! setkáním opět s něčím novým, jak bylo ostatně u Trabandu vždycky zvykem. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.