Share |

Recenze: Mike Shinoda a jeho post-benningtonovské EP Post-traumatic

Je to již lehce přes půl roku, kdy textař a zpěvák americké kapely Linkin Park Chester Bennington spáchal sebevraždu. A sotva pár dní, co se na internetu objevilo sólové EP Post Traumatic, jehož autorem je Mike Shinoda, multiinstrumentalista a rapper výše zmiňované formace, jež debutovala v roce 2000 albem Hybrid Theory.

Shinoda se ve třech na sebe navazujících skladbách zpovídá světu ze strastiplných emocí, které souvisí s definitivním odchodem frontmana. Jako kdyby po 20. červenci 2017 ztratil důvod jít životem dál. Sám na to odkazuje hned v úvodním tracku Place to Start: I’m tired of feeling like every next step’s hopeless / I’m tired of being scared what I build might break apart. Outro této písně je doplněno o záznamy vzkazů přátel vyjadřujících upřímnou soustrast, což podtrhuje emotivní atmosféru celého online nosiče.

Druhý song nesoucí název Over Again je lyrika plná pochyb. Kloubí se v ní bezmoc s nedávným pořádáním obrovského koncertu Linkin Park na počest Benningtona, ale i komorní loučení se s odvěkým přítelem. Refrén, v němž zdrcený Shinoda melancholicky prozpěvuje: Sometimes, sometimes you don’t say goodbye once / You say goodbye over and over and over again, podle mě jednoduše vystihuje život s člověkem, jehož sžírá malomyslnost.

Tečkou na EP Post Traumatic je pak Watching As I Fall, v níž Shinodův zármutek vrcholí do jakéhosi šílenství a vybízí posluchače k přemítání, jak snadné je přijít o vše a spadnout na úplné dno během několika málo dní.

Téměř jedenačtyřicetiletý muzikant nemluví hlasem Linkin Park, nejsou to ani Fort Minor. Je to pouze on sám. A i když se nekoná žádná hudební revoluce, EP stojí za to – Mike Shinoda se ubránil veškerému patosu vycházejícímu z trochu klišoidního tématu. A dokázal ho naopak s originalitou podat. 8 z 10.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.