Share |

Recenze: Koncert Värttinä

foto autor

Lesní víly, čarodějnice a duchové z tajemných míst utopených v divokých lesích daleké Karélie. To všechno jsou postavy, o kterých zpívají krasavice z kapely Värttinä. Tedy – nejspíš, protože se vše odehrává v pro našince dosti nesrozumitelné finštině. Proto musíme vzít zavděk anotacemi ve snesitelnější angličtině, jimiž tři dámy své písničky představují.
 
Někdejší nezkrotné divoženky z kapely, která vznikla před více než 30 lety a už dávno se vypracovala ke stálicím world music, se ovšem vlivem nemilosrdného času už na první pohled proměnily v bezmála ctihodné dámy středního věku. Naštěstí jim to ani v nejmenším neubralo na šarmu ani na energii.
 
Do Prahy, kam se občas přijíždějí mihnout už asi po dvacet roků, se dámy vrátily po třech letech. Zejména představit písničky z nové desky Viena, ale samozřejmě i sáhnout do svého za ta léta dost hlubokého archivu. Oproti předchozí návštěvě očividně prořídla doprovodná kapela. Zatímco tehdy jim v Rock Café bylo pódium skoro malé, nyní v suterénu Lucerny měly dámy a trojice muzikantů prostoru dost.
 
Využily ho na tanečky a další legrácky – s různými instrumenty a perkusemi, ale třeba i mikinami lidí z publika. Rádi jim je půjčili jako rekvizity k písničce o pradlenách a jejich radovánkách. A vůbec, kromě písniček z pódia zněl často smích.
 
Mari Kaasinen,Susan Aho a Karoliina Kantelinen tak obvyklou představu zachmuřených Seveřanek nenaplňují ani náznakem. Dokonce možná  to své nadšení až trochu přehánějí, ale přesto působí celkem sympaticky. A lidi na to rozhodně slyší – v publiku na jejich koncertech proto není těžké potkávat stále stejné tváře. U některých lze dokonce mluvit až o závislosti. "Třeba já jsem pacient. Byl jsem na nich už podeváté," nechal se slyšet jejich domácí kolega, písničkář Pepa Lábus, který si s nimi nadšeně prozpěvoval zpod pódia. A dlužno říci, že nejen on.
 
Dámy říkají, že je do Česka kromě publika láká kofola. Na čtvrtečním koncertě, který nesl poněkud nelogicky název Mezinárodní víkend žen, ovšem sladkou limonádičku vyměnily za říznější lahváče. Třeba si ji ještě stihnou dát v sobotu, to je totiž čeká speciální podzemní vystoupení v jeskyni Výpustek v Moravském krasu nedaleko Brna.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.