Share |

R A D I O D R E A M S: Poetická komedie o jedné malé rádiové stanici, rockovém snu a Metallice.

Premiéra filmu proběhne na Večeru íránských filmů v kině Pilotů 13. 10. 2016 od 20.00.
foto: Artcam

Jeden den v životě malé rádiové stanice Pars Radio, vysílající v perštině ze San Francisca. Není to ale jen tak obyčejný den, protože dnes večer má v Pars Radiu zahrát živě legendární Metallica s kapelou Kabul Dreams, první rockovou skupinou z Afghánistánu. Ale do večera je ještě daleko a Hamid, spisovatel v exilu a programový ředitel rádia, má před sebou dlouhý den.

Poetická komedie ve stylu Jima Jarmusche a Akiho Kaurismakiho je druhým celovečerním filmem Babaka Jalaliho a přinesla mu Zlatého tygra - nejvyšší ocenění Mezinárodního filmového festivalu Rotterdam, který se zaměřuje na začínající filmaře a kdysi pro svět objevil třeba Zelenkovy Knoflíkáře.

Film Radio Dreams bude v Česku poprvé uveden v předpremiéře na zahájení festivalu Ostrava Kamera Oko (23.-29.9. 2016), kde je zařazen do hlavní soutěžní sekce. Slavnostní premiéra proběhne 13. 10. 2016. v rámci Večera íránských filmů v pražském kině Pilotů.

 
SYNOPSE:
Hamid (Mohsen Namjoo) se rozhodne pro odchod do Spojených států, aby si splnil svůj americký sen a mohl se věnovat kariéře spisovatele. Místo toho ale skončí v malém íránském radiu a svoje umělecké ambice si naplňuje prostřednictvím esoterických pořadů, které připravuje pro své posluchače. Majitelé stanice se mezitím snaží vydělat peníze na jediném Hamidově pořadu, ve kterém spatřují komerční potenciál. Tím je jeho plán uspořádat ve studiu společnou živou jam session kapely Kabul Dreams a jejich celoživotního idolu Metalliky. Výsledný konflikt mezi uměleckou integritou a přízemní komercí přináší humor i důvod k zamyšlení, když sledujeme Hamida, jak se snaží najít rovnováhu mezi svými ambicemi a morálními zásadami. „Radio Dreams je film o člověku, který odešel do exilu a snaží se přenést svou kulturu do San Franciska prostřednictvím hudby a umění,“ říká režisér Babak Jalali. „Nicméně při tom naráží na realitu komerční stanice.
 
Film Radio Dreams má pozoruhodné obsazení, počínaje světoznámým hudebníkem Mohsenem Namjooem, který bývá označován za íránského Boba Dylana a který emigroval do Spojených států, přes hudebníky z první afghánské rockové kapely Kabul Dreams, která se usadila v hudebníky vyhledávané oblasti San Franciska Bay Area, až po symbolickou účast  bubeníka Metalliky Larse Ulricha (na snímku).

Zpěvák kapely Kabul Dreams Sulyman Qardash říká, že Metallica je pro mnoho lidí na Blízkém východě symbolem jejich mládí. „Když jsem žil jako uprchlík v Uzbekistánu, nemohl jsem chodit na koncerty známých kapel,“ říká Qardash. „Do těchto částí světa totiž moc nejezdily. Ale žijeme v době internetu a můžete si hodně věcí najít. Metallica je všude. Z pohledu techniky byla Metallica pro rozvoj naší kapely naprosto zásadní.
 
Premiéra filmu proběhne na Večeru íránských filmů v kině Pilotů 13. 10. 2016 od 20.00.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.