Share |

První online světová filmová přehlídka Heleny Třeštíkové

foto: pořadatel akce

Pod příznačným názvem Dlouhá cesta uvádí dokumentární portál DAFilms.cz ve dnech od 22. září do 5. října 2014 první světovou online retrospektivu výjimečné české režisérky Heleny Třeštíkové. Práce populární dokumentaristky, jež si vysloužila mnoho domácích i zahraničních ocenění včetně nejvyšší evropské filmové Prix Arte, je na portálu představena prostřednictvím více než 25 filmů sahajících až do druhé poloviny 70. let. Pro diváky je navíc na webových stránkách www.dafilms.cz připraveno hlasování o nejoblíbenější divácký film i soutěž o účast na exkluzivním filmovém setkání s Helenou Třeštíkovou.
 
Dlouhá cesta Heleny Třeštíkové
Již po více než dvě dekády patří Helena Třeštíková ke špičce světového dokumentárního filmu. Projekce na prestižních filmových festivalech, přednášky, ale také ocenění za nejlepší evropský dokument, jež získala jako jediná Češka a kterým se v roce 2008 stal snímek René, potvrdily, že je Helena Třeštíková na zahraniční i domácí dokumentární scéně mimořádně talentovanou a respektovanou osobností. Kombinace jedinečné časosběrné metody, pomocí níž režisérka postavy svých snímků sleduje po dobu několika let až desetiletí, a citlivého osobního přístupu se zájmem o konkrétní životní příběhy učinila z tvorby Heleny Třeštíkové výjimečnou filmovou kapitolu v dějinách českého i evropského dokumentu. K unikátnosti i náročnosti časosběrné metody sama režisérka poznamenává: „Točit nějaký projekt v čase se nedá nikomu nadiktovat či vnutit. Musí vyjít z vlastního chtění, jinak by to bylo utrpení. Natáčení časosběrných  příběhů totiž pokračuje i po dokončení domluveného tvaru, uvedení v kinech či odvysílání v televizi. Například v cyklu Manželské etudy natáčíme již třetí díl."
 
Historicky poprvé online i nejstarší snímky
Online filmová přehlídka, kterou na webových stránkách http://www.dafilms.cz uvádí dokumentární portál DAFilms.cz ve dnech od pondělí 22. září do neděle 5. října 2014 zcela zdarma, nabízí divákům dosud nejreprezentativnější výběr režisérčiny tvorby. „Z mé online retrospektivy jsem dojatá. Když jsem zjistila, že přede mnou byla uváděna například retrospektiva Agnès Vardové, rděla jsem se pýchou. Agnès Vardová byla v mém mládí jednou z mých zásadních "ikon". Doufám, že mé filmy uvidí diváci, kteří by do kina třeba nepřišli, a jsem moc zvědavá na jejich ohlasy," dodává sama režisérka. Historicky poprvé se v online prostředí objevují režisérčiny nejstarší snímky pocházející ze 70. a 80. let. Mezi nimi nechybí ani absolventský snímek Zázrak (1975), v němž režisérka zachytila těhotenství a porod své blízké přítelkyně a který byl dosud veřejně prezentován pouze jako úvodní část dokumentu Soukromý vesmír (2011). Dokument sama autorka označuje za „první, ještě neuvědomělý časosběrný film". Další snímky z tohoto období, Dotek světla(1979), Japonská neděle(1981) či Z lásky(1988), pak představují zejména dobové umělecké, divadelní a výtvarné prostředí, v němž poznáváme mnohé ze slavných osobností, jako je tomu i v případě vysoce hodnoceného snímku Dvě jubilea Jana Zrzavého (1976), jenž zachycuje pozdní život světového českého malíře a jehož kameru obstaral neméně známý dokumentarista Jan Špáta.
 
Ve středu stojí vždycky člověk
Významnou část filmové přehlídky zastupují také televizní dokumenty, jimiž se režisérka podílela na známých a ceněných filmových cyklech České televize, jakými byly Člověk a čas či Paměť 20. století. Svébytný zájem, v jehož centru stojí vždy příběh konkrétního člověka často se nacházejícího v přelomové či nelehké životní situaci, otevírá cyklus Řekni mi něco o sobě. Právě v něm se Helena Třeštíkové poprvé setkává s postavou mladého kriminálníka Reného, jemuž později v roce 2008 věnovala jeden ze svých nejznámějších snímků. Právě dokument René (2008), společně s filmy Katka (2009), Marcela (2006) a cyklem Manželské etudy (1987) a Manželské etudy po dvaceti letech (2005),tvoří jádro filmové přehlídky i dosavadní vrchol filmové tvorby režisérky. Ta však v natáčení svých postav pokračuje i nadále, a tak ve výběru online retrospektivy nechybí ani nejnovější snímky, jakými jsou Soukromý vesmír (2011), Život s Kašparem (2013) či Vojta Lavička: Nahoru a dolů (2013).
 
Hlasování o nejoblíbenější divácký snímek
Portál DAFilms.cz se u příležitosti filmové přehlídky rozhodl zjistit, jaký je nejoblíbenější divácký snímek Heleny Třeštíkové. Po celé dva týdny konání přehlídky je proto pro diváky na webových stránkách www.dafilms.cz otevřeno hlasování, kde mohou vybrat svůj nejoblíbenější snímek, který bude na závěr filmové přehlídky v pondělí 6. 10. od 20.45 hodin promítnut na speciálním filmovém večeru v kině Světozor za účasti Heleny Třeštíkové. Právě prostřednictvím hlasování mohou diváci získat jedinečnou šanci vyhrát jeden ze 40 volných vstupů na tento jinak uzavřený večer, během kterého se režisérka nechá vyzpovídat slovenským dokumentaristou Peterem Kerekéšem a odhalí mnohé ze svého jedinečného filmového i osobního přístupu k dokumentární tvorbě.
 
Pro ty, kteří nebudou mít to štěstí a nebudou se moci filmového večera s Helenou Třeštíkovou a Peterem Kerekéšem zúčastnit, pak portál DAFilms.cz na svých webových stránkách připravil rozsáhlý rozhovor s režisérkou.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.