Share |

Průvodce Moskvou - 10 nejúžasnějších stanic metra

Park Pobědy
foto: Eva Malá

PRŮVODCE MOSKVOU: 10 NEJÚŽASNĚJŠÍCH STANIC METRA

12 tras. 188 stanic. Nejdelší evropský eskalátor. Časově neomezená jízdenka za 30 RUB (cca 20 CZK). 9 miliónů cestujících denně. Stavba od třicátých let do současnosti. Hlášení "uvolněte místo starším lidem, těhotným ženám a rodinám s malými dětmi" v každém vlaku... to je moskevské metro v celé své (především) stalinovské kráse. Stačí už jen strčit ruku do osudí a vylosovat si 10 nejúžasnějších stanic:

10/ Park Pobědy
Hezky česky, Park Vítězství. Nejhlubší moskevská stanice s nejdelším eskalátorem v Evropě (740 schodů), kterým se svezete na povrch za 3 minuty.
Stavba tohoto monstra začala někdy v roce 1986, nicméně stanice byla zpřístupněna veřejnosti teprve před deseti lety. Rusové si dali záležet. Vítězoslavné mozaiky. Hodně mramoru. Oslňující záře světel.

9/ Krasnopresněnskaja
Jedna ze stanic Okrugu (v Moskvě metro kopíruje pozemní transport, tzv. městský okruh). 14 fascinujících reliéfů s revolucionářskou tématikou z let 1905 a 1917. Opět hodně mramoru. Vzpomínky na sochy Lenina a Stalina, které byly v šedesátkách z pochopitelných důvodů odstraněny.

8/ Prospekt Mira
Jelikož se Prospekt Mira (Třída Míru) jmenovala až do roku 1966 Botanická zahrada, najdete tu velké množství rostlinných motivů umístěných především na pilířích. Tradičně už potom mramor (na stěnách za nástupišti uralský). Závěsné lustry. Šachovnicová podlaha. Stanice je bezesporu vrcholem stalinistické architektury.

7/ Novoslobodskaja
32 úchvatných skleněných mozaik na pilířech střední lodě a 1 monstrózní "Mír pro celý svět" na konci střední lodě. Další brilantní ukázka stalinistické architektury.

6/ Elektrozavodskaja
Ikona moskevského metra. Jeden z architektů, slavný Vladimír Alexejevič Šuko, na ní dřel tak tvrdě, že se nedožil ani jejího slavnostního otevření v květnu roku 1944. Jméno nese po nedaleké továrně na výrobu žárovek, která je i hlavním vizuálním tématem. 318 světel na obloukové klenbě stropu. 12 masivních mramorových reliéfů dělníků.

5/ Bělorusskaja
Wow faktor vytváří především důmyslné dekorace na bělostné omítce stropu, mozaiky s výjevy ze všedního běloruského života, podlaha se vzorem tradičního běloruského koberce a postranní lampy s květinovými ornamenty.

4/ Taganskaja
Takhle nějak by mohl vypadat interiér Slonovinové věže v sovětském podání. 48 panelů s portréty představitelů různých složek sloužících během Druhé světové. Piloti, kluci z tanků, námořníci a další páni v krémové keramické na světle modrém pozadí. Při výstupu se potom nemůžete nezastavit v kruhové hale s šachovnicovou podlahou, jakoby včera položenou, zdmi z mramoru a úchvatnou kopulí s freskou sovětské vlajky.

3/ Majakovskaja
Art Deco ve své nejlepší formě. Několik druhů mramoru a žuly. Slušná dávka nerezu. 25 velkolepých mozaik ztvárňujících "24 hodin sovětského nebe". Architekt Alexej Duškin se vyřádil... taky za to Rusku vybojoval Grand Prix na Expu 38 v New Yorku.

2/ Kyjevskaja
Postavena na počest rusko-ukrajinského přátelství, což dokazuje hned v několika rovinách... Otevřená soutěž pro její design proběhla na Ukrajině. Fresco na konci hlavní haly oslavuje 300 let rusko-ukrajinské spolupráce. Mozaiky po celé její délce zarámované zlatým štukem znázorňují jednotu těchto dvou států.

1/ Komsomolskaja
Obrovská stanice postavená v opulentním barokním stylu. Šedý mramor na pilířích. Žlutě malované stropy. Bílá ornamentální štukatura. Sovětské detaily ve zlatě. Gigantické lustry. To nejlepší pro Stalina... i pro celý svět (odměněno Grand Prix na Expu 58 v Bruselu).

To je jen slabý výčet toho, co se dá pod moskevským povrchem najít, pro zbytek si je potřeba zabalit kufry a odjet na Východ. Než to ovšem uděláte, je nutné vědět co v tomhle období vlastně do nich i na sebe hodit... proto příští vydání nese název Průvodce Moskvou: Styl na podzim.

foto a text: Eva Malá

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.