Share |

Proti televizní šedi

Představujeme vám to nejzajímavější, co se za poslední dobu urodilo v americké a britské TV v oblasti seriálů. Zapomeňte na Ženu za pultem, jsou tady...
MODERN FAMILY
Taková normální rodinka po americku
Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř. Hrabe vám z rodičů? Lezou vám na nervy děti? Pak mrkněte na Modern Family! Sitcom točený „dokumentárním stylem“ (chybí umělý smích, herci se dívají do kamery atd.) mapuje rozvětvenou famílii, která odráží kulturní a sociální situaci současné Ameriky – dva gayové adoptují vietnamskou holčičku, konzervativní Amík si vezme za ženu horkokrevnou Kolumbijku s empaticky zženštilým synem a všemu tomu cirkusu nasazuje trnovou korunu „správňáckej“ táta s blonďatou ženou v domácnosti a třemi bláznivými dětmi. Hlavní roli hraje Ed O’Neill známý z Ženatý se závazky!

Hláška: 
Vždycky jsem chtěla dceru. Oblékat ji do krásných šatiček, česat ji, starat se o její nehty, dělat jí make-up. Nikdo to neví, ale první rok jeho života jsem z Mannyho dělala holčičku a všem jsem říkala, že je moje dcera. Ale jen párkrát. Nechtěla jsem ho traumatizovat. Když našel fotky, řekla jsem mu, že to je jeho sestra dvojče, která zemřela.
 
MISFITS

Takhle by vypadlo Bylo nás pět, kdyby Petr Bajza šňupal kokain a měl superschopnosti. 
Pětice mladých Britů se seznámí na veřejně prospěšných pracích. Když se jednoho ospalého odpoledne zahalí londýnské nebe do rakvově černé barvy a z oblak začnou šlehat blesky, nikdo netuší, že se další ráno vzbudí se superschopnostmi. O Misfits se mluví jako o anglické reakci na uhlazené a naivní Heroes (Hrdinové) a opravdu jde o pořádný šálek (silně vylouhovaného) britského čaje. Misfits sází na absurdní situace (např. Nathanova masturbace v rakvi na začátku druhé řady), geniální soundtrack a humor drsný jako šmirglpapír z Hornbachu.    
Hláška:
„Co když je ve městě víc takových lidí, co mají superschopnosti?
 "
„Ne, něco takovýho by se mohlo stát jenom v Americe."
 

DEXTER

Takový normální zabiják
Seriálové drama vzniklo na motivy knihy Jeffa Lindsayho a sleduje osudy krevního specialisty Dextera Morgana, který ve volném čase vychovává svého syna Harrisona a po večerech zabíjí parchanty, co unikli spravedlnosti. V každé z dosud natočených pěti řad je Dexter v podání skvělého Michaela C. Halla konfrontován jak s „kolegy z branže“ (čti: ostatními sériovými vrahy), tak každodenními slastmi a strastmi osobního života. V současnosti běží na kabelovce Showtime pátá, zřejmě předposlední řada, kde hostuje Julia Stiles (Úsměv Mony Lisy, Princ a já, Bournův mýtus).  
Hláška: 
Je strašné klišé, když jsou sérioví vrazi popisováni jako tiší introverti a samotáři. Tohle klišé bylo ale vymyšleno z dobrého důvodu.


 
EVENT

Pravda je pořád tam někde venku. 
Mix Ztracených a Akt X se snaží zatmelit prázdné místo po trochu nešťastně ukončených osudech party kolem Jacka Shepharda (Ztraceni). Seriálu hraje do karet nadšení fanoušků, kteří vymýšlejí zběsilé konspirační teorie kolem děje, jenž by šel shrnout do jedné věty – muž z davu při pátrání po zmizelé milence objeví hrozivé vládní spiknutí. Scénář je tedy lehce retardovaný, jak už u podobných dílek bývá zvykem; na druhou stranu Event v sobě ukrývá jisté neuchopitelné tajemno, co tolik přitahovalo fanoušky Ztracených. Ale bez „černého kouře“ to není ono.  
Hláška: 
Někdy si situaci nevybíráme, ale ona si vybírá nás.
 
30 ROCK

Tenhle scénář psal sám život.
I když nejde o bůhvíjak nový seriál, Čechám se dlouhé roky vyhýbal (do programu ho nasadila nedávno až Prima Cool). Jde o sitcom, za jehož úspěchem stojí dva lidi – Tina Fey a Alec Baldwin. Přestože je Tině 40 let, dokážete si ji představit jako narozeninové překvapení, co vyskočí z dortu v push-up podprsence a v ruce bude držet Huysmansův román Naruby. A přesně takový je i 30 Rock: provokativní, sexy, zábavný a přitom inteligentní. Sledujete trapně absurdní každodenní rutinu hlavní scénáristky televizního studia NBC, které dělají společnost ňoumovitý šéf, banda líných scénáristů, retardovaný recepční, zhrzená blonďatá herečka a Al Gore bránící provozní teplotu zeměkoule.
Hláška: 
Moje vagína je jako supermarket – čistá, spolehlivá a zavřená o Vánocích.
 

AN IDIOT ABROAD
Tak trochu jiná cestománie.
 Fantom britského humoru Ricky Gervais (Kancl, Kompars) už měl asi po krk únavně akademických cestopisů, kde moderátor sametově hemalovským hlasem uspí každého během deseti minut. Rozhodl se proto vyslat do světa kulturního imbecila, který jako by z oka vypadl Homeru Simpsonovi. Karl Pilkington a jeho pokleslé západní hodnoty procestují nových sedm divů světa a hned v prvním díle vyrážejí do Číny. Následují Indie, Jordánsko, Mexiko, Egypt, Brazílie a Peru.  
 Hláška:V Británii kvůli švábům restaurace zavřou, tady (v Číně) je mají jako předkrm.
 


PS: Záměrně jsme vynechali profláklé pecky jako Sopránovi, Jak jsem potkal vaši matku nebo Teorii velkého třesku a zaměřili se na (možná) méně známé seriály! 
A jaký je váš oblíbený televizní seriál? Napište nám svoje tipy buď do komentářů, nebo na Facebook!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.