Share |

Proti strachu

Jak zvítězit nad zlými kouzly: Děti i rodiče proti svým strachům v pražském muzeu.
V sobotu 3. března se děti i rodiče postaví svým malým i velkým strachům a utkají se s nimi v Muzeu Karla Zemana. Návštěvníci si poprvé zahrají novou expoziční hru Čarodějův učeň, která je provede Muzeem skrze zábavné, poučné a někdy i strach nahánějící úkoly a nakonec dovede k samotnému Čaroději. Cílem hry je pomoci malým i větším návštěvníkům uvědomit si své každodenní strachy, které nás všechny v životě brzdí, a pomoci zbavit se jich „kulturními kouzly“. Součástí bude čtení z knihy Čarodějův učeň vydané nakladatelstvím Argo, celodenní soutěž o hodnotné ceny a večerní promítání filmu. Akce se koná při příležitosti 40. výročí české premiéry unikátního celovečerního filmu Karla Zemana „Čarodějův učeň“ a celosvětových oslav měsíce března jako měsíce knih a čtení. Celý doprovodný program je pro návštěvníky expozice zdarma!
1. března 2018 uplyne čtyřicet let od české premiéry kultovního celovečerního filmu „Čarodějův učeň“, jenž tehdy znamenal událost v oblasti animovaného filmu. Pohádkový, až téměř hororový příběh vypráví o silách srdce, které nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání. Ukazuje, jak v tomto věčném souboji vede k osvobození jen cesta pevné vůle a víry v lásku, která nad zlými kouzly nakonec vyhraje.
Odhodlání, láska a odvaha čelit svým strachům jsou právě motivy celodenní sobotní akce „Čtení s čarodějem“ v Muzeu Karla Zemana, při níž si účastníci mohou užít bohatý doprovodný program zcela zdarma. Všichni návštěvníci Muzea obdrží na začátku prohlídky novou expoziční hru plnou jednodušších i složitějších úkolů. Součástí hry je postavit se dnes běžnému strachu z mluvení na veřejnosti přečtením úryvku z knihy „Čarodějův učeň“ – předlohy pro stejnojmenný Zemanův film – ostatním návštěvníkům a soutěžícím. Odměnou všem odvážným bude nalezení magického kódu k otevření truhlice s pergameny. Na ten hráči napíší to, čeho se nejvíce bojí, a co je děsí. Pergamen pak odevzdají Čaroději dlícímu v chatrči na dvoře. „Tím, že si děti i dospělí konkrétně pojmenují své strachy a rituálně je odevzdají do rukou samotnému pohádkovému představiteli zla, nakročí k přemožení svých děsů a překonání svých vnitřních strachů,“ vysvětluje Kateřina Kuthanová, PR & Marketing Manažerka v Muzeu. Svou čarodějnou pouť pak zájemci mohou zakončit ve výtvarné kreativní dílně, kde si nabarví sádrové odlitky s motivy ze Zemanova filmu.
Čaroděj z filmu Čarodějův učeň, kterého návštěvníci potkají 3. března v Muzeu Karla Zemana

Všichni, kteří se ten den postaví svému strachu čelem, budou zařazeni do soutěže o hodnotné ceny spojené s čarodějnou tématikou.
Záměrem akce je také podpořit březnové oslavy měsíce knih a čtení. „V Muzeu pevně věříme, že vzdělávání, kultura a i odvaha jsou cestou k výchově dalších generací kulturních a úspěšných lidí,“ říká Marcel Kral, jeden z autorů Muzea Karla Zemana. Jak řekl sám Karel Zeman: „Člověk si vytvořil grandiózní svět techniky, z kterého jde často hrůza a strach ... Naštěstí to není jen technika, která určuje dění světa a způsob života.“
Kouzelný den budou moct návštěvníci expozice ukončit zhlédnutím Zemanova filmu Čarodějův učeň v krásném a nedalekém prostoru Werichovy vily – pro všechny se vstupenkou z Muzea Karla Zemana z 3. března ZDARMA!
Čarodějův učeň – film světově uznávaného režiséra Karla Zemana – je nedílnou součástí českého kulturního filmového dědictví. Vznikl podle literární předlohy čerpající známětu lužicko-srbské pohádky, úspěšně zpracované v knize německého autora a libereckého rodáka Otfrieda Preusslera pod názvem „Krabat“ (do češtiny přeložené právě jako „Čarodějův učeň“). V oblasti animovaného filmu si získal velkou úctu jak jeho dramatickou polohou, tak i výtvarným i technickým zpracováním. Zeman v něm brilantně zkombinoval několik animačních technik od animace loutek s plošnými papírovými těly a 3D modelovanými hlavami až po prostorové víceplánové scény.
Ukázka z filmu Čarodějův učeň od Karla Zemana
Partnery akce jsou nakladatelství Argo, rádio ČR Regina DAB a Werichova vila.

O Muzeu Karla Zemana
Muzeum Karla Zemana se za dobu svého téměř pětiletého působení nesmazatelně zapsalo na mapu kulturních institucí v metropoli. Za svůj cíl si klade představit celoživotní dílo světově uznávaného filmového tvůrce Karla Zemana a jeho filmové triky, kterými proslavil českou kinematografii 20. století. Expozice mapuje Zemanovu tvorbu od prvních animací a loutkových filmů ve čtyřicátých letech minulého století až po díla z jeho posledního tvůrčího období. Podstatná část muzea je pak věnována jeho nejzásadnějším filmům – Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi.
Muzeum je unikátní svým hravým pojetím – nabízí vám možnost se zapojit a vyzkoušet si na vlastních fotoaparátech a videokamerách trikové postupy, které Karel Zeman ve svých filmech používal.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.