Share |

Proti šedi za každou cenu

koláž Adam Ježek
Pozdrav z Čech: koláž Adam Ježek

Žijí ve městech i na venkově. Respektují heslo proti šedi, a to doslova, bohužel jim ale chybí vkus. Po éře podnikatelského baroka se začíná šířit další nebezpečná módní vlna.
 
Kdo jsou
 
Tentokrát jejími protagonisty nejsou bohatí podnikatelé a neobjevuje se jen v satelitních městečkách. Majitelé nemovitostí ať už ve městech nebo na venkově čím dál častěji ničí kompaktnost měst a vesnic svými barevně bizarními fasádami.
 
Vytrženo z kontextu
 
Jaké podněty majitele vedou k těmto barevným experimentům? Možná chtějí jen vnést do svého města či obce trochu „těch barviček“ pod heslem „ ať je to u nás veselejší“ nebo na sebe jen upozornit nebo si jim to jednoduše líbí (!). Nevím. Dům si nechávají navrhnout bez ohledu na jeho okolí a bez ohledu na jeho historický kontext a podle toho to i vypadá. 
 
Náš zákazník, náš pán
 
Podle hesla náš zákazník, náš pán, se řídí i různé stavební a natěračské firmy, které se i těmito zdařilými realizacemi prezentují a umísťují fotky veselých domků do seznamu svých zdařilých realizací. Možná i díky tomu přibývají stále nové a nové, protože tím inspirují ostatní, které by to možná ani nenapadlo. Je to taková nebezpečná paralela s „Levně a chutně“, po kterém rapidně stoupl prodej kuřecích kůží. Naštěstí jsou už i firmy, které nabízejí  free on-line verzi designéru, kde vám ukáží komplementární barvy a současné vkusné barevné trendy.
 
Když nevíte, dejte tam bílou
 
Můžete namítnout, že svým majetkem může každý nakládat, jak uzná za vhodné, ale nezapomínejte, že i váš majetek spoluvytváří město či obec a tím i atmosféru místa jako celku. Stačí si přeci udělat o jednu vizualizaci navíc, která ukáže objekt zasazený do kontextu okolních budov nebo prostě a jednoduše obnovit původní barevnost.
 
A když v centru barev nebudou mít sytě fialovou, dejte tam křiklavě zelenou. A když ani křiklavě zelenou, nedávejte na fasádu nic. Stačí ji přeci nabílit.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.