Share |

Proti šedi Brna: Výborný průvodce To je Brno

Průvodce To je Brno, který právě vyšel, spustil nemalou kontroverzi. Dělá si totiž z Brna srandu.
 
Dílko popisuje jak věci krásné, užitečné a pozitivní, tak tu odvrácenou stránku města a jeho okolí. Jak si všímají udivění redaktoři zpravodajských webů, Kuřim je označována za pomník „ztráty lidské soudnosti“. A kdyby jen ta. "Adamov zase dostal přezdívku „Grand kaňon“, z jehož dna se prý výhružně line jekot kvílících vlaků. Vinné sklípky ve Velkých Pavlovicích jsou pak prý skrumáží kýčovitých budov, které jsou výsměchem architektuře." Starostové některých míst, ze kterých si autorský kolektiv tropí šoufky, se bouří a kniha bude prý doplněna o záložku, kde se bude opatrně uvádět, že některé pasáže nejsou oficiálním názorem Brna (brožura vyšla za erární peníze, což je podle nás snad jediné, o čem bychom diskutovali.
 
Každopádně: Hahaha. Tohle je pečlivě zpracovaná knížečka, která je moderní, současná, živá,  dobře napsaná a užitečná. Tušíte, kde dostanete nelepší vietnamské jídlo? Víte, kde hledat zastávku ve tvaru Kaplického blobu? Kudy se dát, když vás lákají tajemné jeskyně? Dumáte, kam na pivo, když jste přespolní? Nejste si jisti, kdy mají otevřeno trh se zeleninou? Věděli jste, že Brno má muzeum romské kultury s kavárnou?
To se tu všechno dočtete, navíc jsou vedle texty i v angličtině, takže můžete knížku vrazit svým hostům z ciziny. Průvodce je podle nás pro všechny lidi, kteří jsou mladí duchem a dokážou ocenit místa, která jsou unikátní. Je fajn, že ukazuje i periferie a divnosti - město přece není jen centrum.
 
A ty fórky? My si myslíme, že takovéhle věci by se měly stávat. Doba je stále politicky korektnější a srandě nepřeje. A to je škoda. Kromě toho je v dnešní době rozumné lidem nabídnout něco navíc, ne jen nějaké výcucy ze zatuchlých historických záznamů. V knížce To je Brno ostatně najdete ohromnou spoustu zcela pozitivně laděného textu a fórky ho obohacují (většina toho, kvůli čemu se lidi ježí, je v textu Stanislava Bilera o okolí města). Proč být prkenní, když Brno žije a jeho půvab je i v těch obskurnějších jevech. Tohle je přístup, kterému fandíme.
 
Průvodce vyšel nákladem 3000 kusů a stojí jen 119 korun - prodává se podle všeho skvěle a mluví se o něm všude. Doporučujeme!
Eshop
Nebo v Turistickém informačním centru v Brně.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.