Share |

Promítání u režiséra doma? A co třeba ve střižně?

foto archiv pořadatele

 
Chodit na filmy do kina je fajn. Ale nepůsobí dokumenty v domácím prostředí nebo veřejném prostoru náhodou silněji, či jinak? Přijďte to zjistit do Živého kina.
 
Živé kino je pozvánkou na patnáctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, který se bude konat v Jihlavě za dva měsíce. Díky němu se v Praze tento týden budou promítat dokumenty českých tvůrců přímo u nich doma nebo ve střižně. Divákům se tak nabízí jedinečná možnost diskutovat o filmech například s Helenou Třeštíkovou či Vítem Klusákem.
 
V Jihlavě se bude na zajímavých místech promítat již poosmé. Šňůru nevšedních projekcí zahájil snímek Půlnoc na Bráně Matky Boží, dnes bude uveden film Nesvatbov v kanceláři jihlavského primátora. Jedna z následujících projekcí bude například v ZOO.
 
Program Živého kina v Praze:
25. srpna - Generace singles, 77 min., r. Jana Počtová
Film se sloganem „Jste sami? Nejste v tom sami“ zkoumá fenomén singlovství, typický pro značnou část generace dnešních třicátníků. Kdy nahrazují rodinu kolegové v práci? Kde končí svoboda a začíná osamělost? A kde je naopak hranice mezi samotou a nezávislostí?
 
26. srpna - Doba měděná, 50 min., r. Ivo Bystřičan
Blesková dokumentární inspekce v Zambii, která sice patří k největším exportérům mědi na světě, nicméně v soukolí globální ekonomiky je zemí, jíž vývoz nerostných surovin nepřináší po odstátnění dolů bohatství, ale která je naopak stále závislejší na rozvojové pomoci.
 
28. srpna - Vše pro dobro světa a Nošovic, 82 min., r. Vít Klusák
Korejská automobilka staví továrnu uprostřed beskydského zelného pole, regionu má přinést prosperitu, ale místo ní přináší nové praktiky zneužívání zaměstnanců.
 
29. srpna – Katka, 90 min., r. Helena Třeštíková
Narkomanku Katku sledovali filmaři čtrnáct let. Na konci filmu mladá žena porodí dítě, které by mohlo být konečně motivací k tomu, aby podstoupila odvykací kúru.
 
30. srpna - Nebe, peklo, 82 min., r. David Čálek
Čtveřice lidí otevřeně vystupuje před kamerou, aby představila nejen svoji sexuální jinakost a různost navozované rozkoše, ale také dílčím způsobem přiblížila fungování českého BDSM společenství.
 
31. srpna - Ženy SHR, 58 min., r. Martin Dušek a Ondřej Provazník
Na jedné straně stojí panelák důlní společnosti, na druhé barokní zámek - v protikladu jsou zaměstnání i myšlenkové světy dvou žen, jejichž život poznamenává uhelná pánev a její možné rozšíření.
 
Program Živého kina v Jihlavě:
23. srpna - Nesvatbov, 80 min., r. Erika Hníková; místo: kancelář primátora
Slovenská vesnice rychle vymírá, a proto se její starosta rozhodl pro nezvyklá opatření, která mají sblížit muže a ženy za účelem plození dětí – ukazuje se ale, že na rozdíl od městských singles je problém jinde než jenom v rozhodnutí mladých žít bez partnerů.
 
24. srpna - Manuál na výrobu teroristy, 90 min., r. Tereza Reichová; místo: Retro Café
To, že bezmoc vyvolává odpor a pronásledování jen vyrábí nové nepřátele, připomíná cesta po baskické enklávě ve Španělsku, která zachycuje různé procesy státního bezpráví, vyvolané podezřením, že několik mladíků spolupracuje s teroristickou organizací ETA.
 
26. srpna - JUDr. Michal Danišovič, 60 min., r. Martin Kohout; místo: Masarykovo náměstí
Portrét chovatele králíků a někdejšího podplukovníka Veřejné bezpečnosti Michala Danišoviče, zodpovědného za zásah proti demonstrantům v listopadu 1989, je pozoruhodným vhledem do myšlení člověka, který se podílel na chodu totalitního státu.
BONUS: KDO PŘINESE S SEBOU NA PROJEKCI ŽIVÉHO KRÁLÍKA, DOSTANE KLOBÁSU ZDARMA.
 
28. srpna - Medvědí ostrovy, 60 min., r. Martin Ryšavý; místo: ZOO
Sníh a led, led a sníh – sugestivní záznam života na ostrovech ve Východosibiřském moři sleduje správce přírodní rezervace putující bílou pustinou k opuštěné meteorologické stanici, kterou už desítky let nikdo nenavštívil.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.