Share |

Prohibice je tu. Co teď?

foto: JK

Prohibice je teď tématem číslo 1. I můj kadeřník, ekonom amatér, mi vysvětloval její dopad. Takže co se stane v ekonomice? Pohrdám "analytiky", kteří si vycucají z prstu dopad na HDP. Když už nejaké dopady, uvažujme selským rozumem. Nemám zmáknutý trh s vodkou, amatérsky se věnuji trhu s pivem. Na něj to dopadne také:

Před prohibicí - dosavadní rozložení karet na trhu s pivem: Skončila jedna velká tradice. 2003: Z toho, co se vypilo, bylo 55 % pivo v hospodě, 45 % lahváč z krámu. 2011: 46 % v hospodě, 54 % lahváč nebo plech... Řada hospodských to odnese. Proč?
Tak zaprvé, vytočené pivo v hospodách prodávané ze sudů loni meziročně kleslo o 2,3 %, předloni o 5,9 %. A tak se změnil poměr mezi vypitým pivem koupeným v krámě a točeným v neprospěch hospodských. Nezmůžou s tím nic. Stalo se tak třeba v Německu nebo v Británii.
Zadruhé, na pivním trhu je vidět růst jen u ovocného piva (meziroční růst výstavu +127 %), PET lahví (+121 %), lehkých piv (+95 %), plechovek (+23 %) a speciálních ležáků (+19 %) – nic z toho neznamená větší tržby pro hospodské.
Za třetí, tržby v sektoru jsou nyní stále 12,5 % pod úrovní 2005 (očištěno o inflaci). Do toho jsou ceny ve srovnání se světem velmi nízké, na 60 procentech běžné úrovně EU. Přesycený trh nedovolí firmám zdražit. Něco se musí stát... shrnuto, trh projde drsnou očistou....

Po prohibici - nové rozložení karet na trhu s pivem: Teď jde o to, zdali prohibice na tvrdý alkohol s tím trendem nějak hne. Jestli ho může  změnit. Třeba že lidé už kór nepřijdou do hospody. Že by ale většina chodila na panáky, no nevím... Anebo jich tam přijde víc namísto do krámů? Kupa dalších rovin, pohledů by se dala vymyslet. Nejsou ale zatím k dispozici žádná čísla, takže bych skončil u klišé jako typický analytik, což se mi nechce. Spíše to ale s těmi trendy, s tím dosavadním rozložením karet, nehne.
Hospody a vůbec celý alkoholový trh, prohibice neprohibice, čeká očista. Jestli si díky prohibici zkazí jméno i ti poctiví, že je klienti začnou házet do jednoho pytle, bude to na *****.  Ale jestli ji přežijí místo šizunků kvalitní hospody a výrobny, bude to jen dobře.
 
Text: Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.