Share |

Proč se keckám říká kecky aneb stručná historie tenisek

Foto: výhradní distributor Keds pro ČR (urbanlux.cz)

Tenisky jsou v dnešní době nejoblíbenější obuví vůbec, spatřit je můžete na nohách kohokoliv nehledě na věk, pohlaví nebo náboženské přesvědčení. Kde se ale vzal tenhle fenomén, přetrvávající na výsluní obuvnického řemesla už skoro století ?
 
Gumová revoluce 
 
Všechno to prakticky začalo v 19. století, kdy americký chemik a vynálezce Charles Goodyear vynalezl metodu vulkanizace kaučuku pro zpracování a výrobu pneumatik.  Protože se pneumatiky vyráběly ze stejného materiálu jako boty, mnoho výrobců pneumatik se začalo na přelomu 19. a 20. století věnovat výrobě gumových podrážek pro boty a příchod prvních plátěných bot se datuje do roku 1916, kdy automobilová značka US Rubber Company, posléze přejmenována na Uniroyal a dnes spadající pod Michelin, sjednotila všechny své obuvnické značky a vytvořila značku Keds. Tady se nám začíná rýsovat odpověď na kladené otázky. Plátěná bota s gumovou podrážkou byla nazvána “sneaker”, od anglického slovesa “to sneak”, tedy plížit se, protože gumová podrážka umožnila chodit tiše.
 
Další ikony přicházejí 
 
O rok později přichází na trh další legendární značka Converse, se svou plátěnou botou All Star, jejíž ambassadorem se stal basketbalista Chuck Taylor. Tyto boty se vryly do paměti a jsou kultovní záležitostí dodnes. 
Výrobě sportovní a lehkoatletické obuvi se na začátku století věnovaly i  další dnes notoricky známé značky jako Reebok, Adidas a Nike (v té době pod jinými firemními jmény). Teprve po příchodu Keds a Converse ale přišel boom tenisek jako módní záležitosti. Od ikon jako Adidas Superstar, přes Nike Cortez až po Reebok Freestyle... tenisky se staly nedílnou součástí streetového stylu nejenom kvůli jejich komfortu, ale i nadčasovému designu.
 
Celosvětovému zájmu se tenisky těšily až s příchodem druhé světové války, kdy se plátno a guma staly kvůli nedostatku kvalitních materiálů alternativou ke složitě vyráběným koženým botám.
V Americe byly vhodným doplňkem ke sportovnímu outfitu, který se též těšil velkému zájmu a to i u takových celebrit jako byla Audrey Hepburn, Humphrey Bogart nebo celá rodina prezidenta Kennedyho. Ti všichni hrdě nosili Keds - později došlo k počeštění názvu Keds na “kecky”. Ty se k nám poprvé dostaly společně s humanitární pomocí, kterou američtí letci shazovali z letadel během druhé světové války, a letos se na náš trh konečně dostaly zpátky.
Sneakers jsou dnes ustáleným fenoménem, který si našel své místo v botníku každého z nás a mnohdy jsou povýšeny na sběratelský artikl, který po světě sbírá nejeden sneakerhead.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.