Proč jsou jablka Pink Lady tak hrozně dobrá?

Poslední rok se u nás stále častěji objevují superchutná a taky docela drahá jablka Pink Lady. Loni byla v Lidlu a Marks & Spenceru, postupně si našla cestu do online supermarketů a nyní je má i Albert. Stojí i násobky obyčejných jablek, ale jsou tak skvělá, že se prodají i za vyšší cenu.

Proč jsou jablka Pink Lady tak hrozně dobrá? Co je to vlastně zač, tahle růžová dámička?
Pink Lady je ochranná známka a tahle chutná odrůda se jmenuje Cripps Pink po Johnu Crippsovi, Australanovi, který v roce 1973 zkřížil známou odrůdu Golden Delicious s jablky Lady Williams. Golden Delicious dodala sladkost, Lady Willians vhodnost pro skladování. Výsledné jablko je sladkokyselé, šťavnaté, místy růžové. Chutná lidem, kteří mají rádi kyselejší odrůdy jako Granny Smith (v Británii už Pink Lady předběhlo v hitparádě nejoblíbenějších jablek).
Chuťové odstíny, které cítí v jablku znalci, jsou obvykle med, růže, exotické ovoce a vanilku.

Pokud jste ještě neviděli Pink Lady v nestandardním odstínu, malé, obří nebo jinak „divné,“ ani moučnaté nebo moc kyselé, je to proto, že pěstování a vůbec vše kolem Pink Lady podléhá velmi přísné kontrole. Co neprojde, to se nesmí pod touhle značkou prodávat. Regulacím podléhá i samotné pěstování. Přísný výběr je i jedním z důvodů pro vyšší cenu, dalším důvodem je pak náročná produkce (jabloně kvetou mezi prvními a sklízejí se mezi posledními – velké rozdíly denních a nočních teplot působí jejich žádoucí barvu, ale je s nimi více práce).
Všechna jablka Pink lady jsou označena samolepkou, takže si je nespletete, i když jejich barva je  „prozradí“ dobře. Je-li pro vás priorita lokálnost a staré české odrůdy, není to pro vás, ale pokud hledáte nejaromatičtější jablko, které je šťavnaté, křupavé a opravdu si na něm pochutnáte, jste u Pink Lady správně.

Další info (EN) zde.
Recepty (EN)

Comments

comments

Vyhledat