Share |

Přesto na něm něco je: Tel Aviv v izraelské poezii

foto: pořadatel akce

Virtuální procházka Tel Avivem viděným očima básníků: Mytologické bílé město, které povstalo z písku a moře. Symbol nového začátku, obnovy, předzvěst nové země. Betonová pustina. Mladý, lehkomyslný protiklad Jeruzaléma. Místo, kde se na ulicích popíjí káva a listuje se novinami, zatímco zbytek Izraele bojuje ve válkách o svou existenci. Dějiště nikdy nekončícího večírku. Znavená, uvadající dívka, jež si zaslouží soucit. Město bez koncepce, kde omítka opadává a okenice vzlyká. Místo, na kterém přes to všechno něco je.
 
To jsou podoby prvního hebrejského města tak, jak jej ve svých textech ztvárňovali izraelští básníci od jeho založení v roce 1909 až do současnosti. Měnící se tvář Tel Avivu v textech izraelské poezie představí, do společensko-politického kontextu uvede a literárními i hudebními ukázkami doplní hebraistka Zuzana Hametová. Ve středu 18. června 2014 od 19 hodin v Langhans - Centrum Člověka v tísni (Vodičkova 707/37, 110 00 Prague, Czech Republic).
 
Zuzana Hametová je absolventkou anglistiky a hebraistiky na FF UK. Vyučuje hebrejštinu na pražském Ulpanu, příležitostně pak angličtinu v indickém Himálaji. Ve své diplomové práci se věnovala motivu Tel Avivu v poezii současného izraelského básníka Meira Wieseltiera. Během svého studijního pobytu v Izraeli se do Tel Avivu beznadějně zamilovala.
 
Ulpan uvádí... je nový projekt pražského Ulpanu. Série přednášek přiblíží posluchačům izraelskou kulturu i různé aspekty života v Izraeli. Každý měsíc jiné téma a jiný přednášející. Přednášky ohlášené na tento semestr jsou věnovány převážně izraelské literatuře a filmu. Přednášky pořádáme pro zájemce z řad široké veřejnosti a proběhnou v českém jazyce (není-li uvedeno jinak).
 
Vstup zdarma.
Projekt je realizován za podpory Velvyslanectví Státu Izrael.
FACEBOOK EVENT.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.