Share |

Přes 80 vzorků řemeslných českých ciderů ochutnáte na jejich 7. přehlídce

foto: Jan Purkrabek

Jak má chutnat správný cider? Zkuste na to přijít 9. března v MeetFactory na pražském Smíchově. Od 19:00 večer tu více než 40 českých amatérských i profesionálních malovýrobců představí čerstvé i archivní vzorky jablečného perlivého nápoje. Ten se v Česku v posledních letech pije čím dál víc. Organizováním přehlídky ciderů dává pořadatel Ondra Kopička z Winepunk možnost jít malovýrobcům s kůží na trh.
 
Začalo to omylem
Na akci se nezřídka objevují i amatérští výrobci cideru. „Často i takoví, kterým začne jablečný mošt kvasit omylem a nakonec z něho vyrobí demižon cideru, o který se chtějí podělit,“ popisuje Ondra Kopička nejen vystavovatele, ale také podstatu cideru, který se z kvašeného moštu vyrábí. „Každoročně se pak na přehlídce objeví také deset až dvacet profesionálních producentů, což odráží i stoupající výskyt cideru na českém trhu,“ komentuje dál Ondra Kopička. Dočkáme se tedy stavu jako v Anglii, kdy na třech pípách je pivo a na dalších třech různé druhy cideru?
 
Cider je o vinařině
Přehlídka českých ciderů je tak skvělou příležitostí, jak se mezi dobrými a lepšími cidery začít orientovat a najít si oblíbenou značku nebo příchuť. Najít můžete cidery hruškové nebo višňové, ale také silnější nebo slabší, hořké nebo sladké. Někteří výrobci označují druh cideru třeba desítka nebo dvanáctka, jiní využívají spíše vinařské termíny typu brut či demisec. Ostatně poctivá vinařina je pro výrobu cideru tou základní inspirací. Postup jeho přípravy využívá stejné principy, jen vstupní surovina je jiná.
 
Jablko jako národní poklad
Menší producenti, jako jsme my, vyrábí cider z tradičních českých jablečných odrůd typu renety nebo Boskoopská. Právě proto chutnají naše cidery jinak a opravdověji než produkty velkovýrobců. Mnohdy mají jinou chuť i dvě rozdílné šarže,“ odhaluje jablečná tajemství Ondřej Frunc z moštárny F. H. Prager. Ta na přehlídce vystaví i svou oceněnou medovou příchuť, kterou mezi řemeslnými výrobci nabízí jako jediní. „Navíc se díky speciálním metodám obejdeme bez konzervačních látek, díky pravému moštu nebo medu i bez sladidel,“ dodává.
 
A jak cider ochutnávat?
Začněte cidery suššími nebo perlivější, až pak přejděte na sladší a méně perlivé.
Cider nesrkejte, napijte se plnou pusou.
Chvíli doušek poválejte po jazyku, aby se dotkl každé chuťové oblasti.
Po polknutí hodnoťte chuť cideru, až dorazí do žaludku a plně se rozvine.
 
7. přehlídka českých ciderů @ MeetFactory, Ke Sklárně 3213/15, 150 00 Praha 5
Vstupenky za 300 Kč k dostání na místě či v předprodeji na GoOut.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.