Share |

Premiéru groteskní tragikomedie Tak pravil Bůh uvede režisér Henrik Ruben Genz

foto: pořadatel akce

Nevšední tragikomedii Tak pravil Bůh o podivné lásce, odpuštění a polévce ze šnapsu osobně uvede 31. ledna v kině Atlas dánský režisér Henrik Ruben Genz. Groteskní příběh muže, který si uvědomí, jak špatný žil život, je jednou ze tří dánských novinek přehlídky Scandi. Ta nabídne i retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela Noera a projekt Bergman 100. Severská filmová nadílka se uskuteční v pražských kinech Světozor, Atlas a Evald od 1. do 4. února. Ve stejný termín proběhne přehlídka i v dalších 18 městech ČR.
 
Henrik Ruben Genz (např. snímek Ukrutně šťastni) vytvořil snímkem Tak pravil Bůh jízlivý, sarkastický i dojemný rodinný portrét inspirovaný slavnou biografií dánského dramatika JenseBlendstrupa, která je zasazena do druhé poloviny 80. let – do doby, kdy explodoval Černobyl. “Při čtení Blendstrupova bestselleru Word ofGod jsem měl podivné pocity. Chvěl jsem se, což nikdy nedělávám, třásl jsem se a cítil nevolnost. Zažíval jsem nepříjemnou fyzickou zkušenost snoubenou s touhou číst dál. Možná i proto, že mi fiktivní příběh připomínal můj vlastní,” říká Genz.
 
Film Tak pravil Bůh je portrétem předměstí. Genz v něm zachycuje neobyčejný příběh rodiny, kterou pevnou rukou řídí podivínský psychiatr Uffe, muž mnoha podivných zálib. Patří mezi ně domácí pitky s pacienty i rázovitá výchova synů. Uffe se doma cítí být bohem. Tváří v tvář smrti si však uvědomí, že žil nesprávný život. Chtěl by to změnit, ale bohové nemusí být dvakrát laskaví. “Někdy je důležité uvědomit si, odkud pocházíme. Mnoho dnešních liberálních rodičů vyrůstalo v přísné a šílené rodině. Přijdeme o něco, když opustíme zuřivého otce a submisivní matku? Jak dětství ovlivní náš život dnes? Opakujeme vzory jemnějším způsobem, aniž bychom si to uvědomovali? Budeme lepší, když přijmeme naší minulost?,” doplňuje ke snímku Genz.
 
Snímek Tak pravil Bůh vstoupí 1. února do českých kin.
 
 
Program Scandi
Scandi premiéry: Zaostřeno na Dánsko
Vedle vyšinuté tragikomedie Tak pravil Bůh se představí čistokrevný revenge thrillerDarkland, ve kterémse úspěšný kardiochirurg Zaid vydává na cestu pomsty organizovanému zločinu, který stojí za smrtí jeho bratra. Film natočil Fenar Ahmad, dánský režisér iráckého původu narozený v Brně. Třetí dánskou novinkou je komorní drama Potvora, ve kterém režisér Christian Tafdrup zachycuje nerovný vztah nejistého Rasmuse a suverénní Marie. Film nabízí civilně natočený portrét dvou lidí, kteří nedokáží být spolu, ale ani jeden bez druhého. 
 
Noer / Lindholm: Nový design reality
Elitní dánští režiséři Michael Noer a Tobias Lindholm sdílejí zálibu v realistickém zobrazování naléhavých společenských témat. Festival Scandi vůbec poprvé nabídne všechny jejich filmy pohromadě.
Scandi filmy: Boj (r. T. Lindholm) / Nordvest (r. M. Noer) / R (r. T. Lindholm, M. Noer) / Tři slova (r. M. Noer) /  Únos (r. T. Lindholm)
 
Stuchlý & Schmarc uvádějí: Bergman 100
Projekt Bergman 100 vzniká jako spolupráce několika různých institucí, které spojuje zájem o dílo a odkaz jednoho z nejvýznamnějších filmařů všech dob - švédského režiséra Ingmara Bergmana. Cílem projektu je najít společné zastřešení pro odlišně pojaté akce, které se rozhodly uctít významné výročí.  Vedle divadelních inscenací, přednášek a výstav to budou i filmové projekce. Výběr pěti snímků švédského mistra ozdobí letošní Scandi.
Scandi filmy:Persona /Fanny a Alexandr /Mlčení I Podzimní sonáta / Scény z manželského života
 
Filmy z festivalu Scandi budou dostupné v O2 Videotéce i v Alza Media (T-VOD) a také v T-Mobile Videotéce i Skylink Live TV (S-VOD).
Organizátorem přehlídky je distribuční společnost Film Europe Media Company.
 
SCANDI
1. - 4. únor 2018
Praha - Světozor, Atlas, Evald
Brno - Kino Art
Frýdek-Místek - Nová scéna Vlast
Havířov - Kino Centrum
Hradec Králové - Bio Central
Jablonec - Kino Junior
Jihlava - Kino Dukla
Karlovy Vary - Kino Čas
Kolín - Kino 99
Krnov - Kino 70
Litoměřice – Kino Máj
Mariánské Lázně - KinoSlávia
Napajedla - Kino Napajedla
Olomouc - KinoMetropol
Plzeň - Moving Station
Prostějov - Kino Metro 70
Uherské Hradiště - Kino Hvězda
Veselí nad Moravou - Kino Morava
Zlín - Golden Apple Cinema


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.