Share |

Přehlídka netradičního filmu zkoumá fenomén sexu a nahoty

foto: pořadatel akce

Sex a nahota. Pojmy, které v současné společnosti neprobouzejí téměř žádné emoce. Jejich četnost v mediálním prostoru a nadužívání marketingovým průmyslem, způsobilo postupné vyprázdnění dříve intimní části lidského života. Uměle tvořené ideály ovlivňují obecné představy o nahotě a její přijatelnosti, sex staví do roviny konzumní, čímž podporují rozvoj bezduchého pornoprůmyslu.
 
Přehlídka netradičního filmu (PNF) tento fenomén zkoumá a svým jedinečným konceptem erudovaně uvede diváky do dané problematiky. Formou přednášek, projekcí a divadelních představení bude návštěvníkům umožněn jedinečný vhled do umělecké a mediální sféry, která se sexualitou a nahotou pracuje. Jednotlivá díla budou patřičně zasazena do politického a kulturního kontextu odborníky z řad filmových vědců a mediálních teoretiků.
 
Jubilejní pátý ročník PNF již tradičně hostí Mladá Boleslav v termínu od 25. do 27. září, přičemž stěžejním bodem programu bude erotický román a jeho filmové adaptace. Třídenní program divákům nabídne několik projekcí převážně celovečerních snímků, z velké části v jejich české premiéře. Forma erotického románu je v literatuře velmi obvyklá, z čehož dramaturgie čerpá a navštěvníkům nabízí výběr výrazných děl evropské i americké produkce, přičemž v této sekci budou výrazně zastoupeny snímky sedmdesátých let, mimo jiné Josefína Mutzenbacherová (1970) rakouského filmaře Kurta Nachmanna, nebo nejstarší z uvedených Fanny Hillová (1964) američana Russe Meyera. Od tvůrce slavné erotické komedie Deep Throat, Gerarda Damiana, bude uvedeno neméně významné dílo The Story of Joanna (1975). Dále se promítne adaptace knihy Johna Clelanda - Paprika (1991), již zpracoval italský reřisér Tinto Brass. Na programu je i druhá italská adaptace knihy Alina Reyese od režiséra Aurelia Grimaldiho - Řezník (1998). Nejvýraznější adaptací v tomto bloku bude bez pochyb Obratník raka (1970), v orginále Tropic of Cancer, režiséra Josepha Stricka.
 
Mimo koncept zahraničních produkcí, inspirovanými erotickým románem se zde představí i Jan Švankamjer se svým projektem Šílení (2005). Divadelní produkci zajistí olomoucké seskupení Ansámbl Oz se svoji hrou Unisex. Projekční dny budou uzavírat vystoupení hudebních těles jako Space love, Manon Mert, BBYB, Wolf Trap či Latexjesus.
 
Místo konání:
Festivalové centrum je umístěno v Divadelním sále Domu kultury (DK) v Mladé Boleslavi (Dukelská 1093, Mladá Boleslav). Doprovodný hudební program se letos tradičně odehraje v klubu U-Turn Pub (Pražská brána 111, Mladá Boleslav).
 
Akreditace:
Návštěvníci přehlídky se budou moci  akreditovat v místě konání - pro celý festival za 300,-, na jednotlivé dny za 150,- . Vstupné na jednotlivou položku programu (projekce, koncert, přednáška) činí 80,-.
 
Více na www.netradicnifilm.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.