Share |

Předpremiéry na 40. Letní filmové škole: Těšte se na Cavea a Gondryho

 
 
 
 
Distribuční premiéry a předpremiéry na 40. Letní filmové škole: Gondryho animovaná novinka, česká oscarová klasika a dvě neodolatelné exkurze do světa hudby. Rozhodně stojí za vidění!
Jubilejní čtyřicátý ročník Letní filmové školy Uherské Hradiště ozdobí dvě distribuční premiéry a stejný počet předpremiér. Připravena je premiéra nejnovějšího dokumentu Michela Gondryho Je muž, který je vysoký, šťastný? Animovaná konverzace s Noamem Chomským, zachycujícího unikátní setkání dvou výjimečných mozků – zvídavého režiséra Gondryho a hvězdného intelektuála Noama Chomského (30. 7., 20.30, kino Hvězda). Slavnostní projekcí vstoupí do českých kin v rámci Projektu 100 Asociace českých filmových klubů digitálně restaurovaný oscarový debut režiséra Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky (1. 8., 20.30, kino Hvězda). Stane se tak za účasti Josefa Somra, nezapomenutelného výpravčího Hubičky, jenž úředním razítkem zručně ozdobil zadeček telegrafistky Zdeničky. Ve dvou distribučních předpremiérách se návštěvníci LFŠ mohou setkat s Nickem Caveem a Frankem Sidebottomem, dvěma svéráznými a vskutku originálními hudebními fenomény (i když s naprosto rozdílnými osudy a dosahem): Nick Cave: 20 000 dní na Zemi, dokument bravurně propojující fikci s realitou, natočený režisérskou dvojicí Iain Forsyth a Jane Pollardová (25. 7., 20.30, kino Hvězda) a netradiční tragikomedie Frank režiséra Lenny Abrahamsona (31. 7., 23.59, Klub kultury).
Pozoruhodný animovaný dokument Je muž, který je vysoký, šťastný?, ve kterém režisér Michel Gondry zpovídá amerického filozofa a lingvistu Noama Chomského, je pojatý jako střet dvou odlišných světů. Přísně racionální uvažování jednoho z nejvýraznějších a nejcitovanějších myslitelů současnosti je v kontrastu s názory a vizemi francouzského režiséra, považovaného za velké dítě a neodbytného snílka současné světové kinematografie. Debata je to nesmírně inspirativní, svěží, plná pozoruhodných myšlenek a komplikovaných tezí, ale i ryze soukromých vzpomínek. Přívětivý lidský rozměr jí dodávají občasné komunikační šumy, které Gondry s nadhledem komentuje, i jeho sebeironické přiznání, že se před respektovaným filozofem někdy cítí jako hlupák. Sérii rozhovorů na nejrůznější témata Gondry zpestřil vlastními animacemi, ve kterých se pokusil specifickým způsobem zpodobnit Chomského klíčové myšlenky.
Ostře sledované vlaky se na velká plátna tuzemských kin vracejí v digitálně restaurované verzi, tedy v podobě, jakou měly v době svého vzniku v roce 1966. První celovečerní film dnes světově proslulého Jiřího Menzela je postaven na jednoduchém příběhu postpubertálního mladíka Miloše Hrmy, který řeší problémy svého vstupu do světa svodů a erotiky. Ostře sledované vlaky patří k filmům, ke kterým stojí za to se vracet.  Ten ostrý střih z nevinnosti do pekla. Nesmělé koketování s láskou, válka, okupace, smrt. Jakoby mimoděk, bez patosu a obvyklých klišé, zobrazené hrdinství… Menzelův neotřelý přístup zaujal mnohé, včetně amerických filmových akademiků, kteří Ostře sledovaným vlakům v roce 1968 udělili Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek.
Nick Cave: 20 000 dní na Zemi – devadesát šest minut v exkluzivní společnosti Nicka Cavea! Ve filmu se tato nepřehlédnutelná osobnost světové kultury, rockový hudebník, skladatel, básník, herec, spisovatel a scenárista obrací přímo k divákovi a sdílí s ním názory na život, na svět, na skládání písní a uměleckou kreativitu. Dvacetitisící den v životě Nicka Cavea začíná zvoněním budíku a končí procházkou po mořské pláži. Mezitím Nick mimo jiné absolvuje návštěvu terapeuta nebo setkání se spolupracovníky, což je zdrojem několika veselých momentů. Film Nick Cave: 20 000 dní na Zemi je unikátní příležitostí dozvědět se leccos zajímavého o muži, který má za sebou drogovou zkušenost, dny v londýnských squatech, v Západním Berlíně i v Brazílii, bouřlivé osudové lásky, dobře zná přízeň i zatracení publikem a kritikou. Ostatně, to vše se odráží i v jeho písničkách, které nikdy nebyly jednoduché a laciné.
Netradiční tragikomedie Frank režiséra Lenny Abrahamsona je volně inspirována osudem osobitého hudebníka Franka Sidebottoma a dalšími outsidery hudebního světa Danielem Johnstonem a Captainem Beefheartem. Tvůrci, především skvělý irský herec Michael Fassbender v roli Franka, jim tímto vydařeným filmem složili svéráznou poctu. Hrdinou příběhu je nadšený, ale netalentovaný klávesista Jon (Domhnall Gleeson). Zjistí, že si ukousl větší sousto, než na jaké stačí, když se přidá k avantgardní popové kapele The Soronprfbs vedené tajemným a záhadným Frankem (Michael Fassbender), hudebním géniem, schovávajícím se za obří papírovou hlavu s načrtnutým obličejem, a jeho děsivou kolegyní Clarou (Maggie Gyllenhaal). Osou vyprávění je souboj mezi Clarou a Jonem o vliv nad Frankem, Jonův vzestup k moci a nakonec nečekaný zvrat, kdy Jon málem zničí to, co si zamiloval. Děj se odehrává mezi chatou u jezera, kde kapela tráví 18 měsíců nahráváním nového alba (a utratí všechny Jonovy úspory) a festivalem South by Southwest, kde The Soronprfbs hrají poté, co se stali virální internetovou senzací. 
 
Aktuální informace a program 40. Letní filmové školy Uherské Hradiště najdete na www.lfs.cz. 
 
40. LFŠ – POŘADATELÉ, PARTNEŘI, ZÁŠTITY
Hlavní pořadatel: Asociace českých filmových klubů, o. s. 
Spolupořadatel: AČFK servis, s.r.o. 
Hlavní partneři: RWE a město Uherské Hradiště
Partner: Kaktus
Finanční podpora: Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultury ČR, MEDIA program Evropské unie, Zlínský kraj, Visegrádský fond, Velvyslanectví Spojených států amerických, Polski Instytut Sztuki Filmowej, Polský institut Praha, Velvyslanectví Španělska, AECID, Francouzský institut v Praze, Institut Cervantes v Praze, Nadace Český literární fond, Catalunya, Region Valencie, Gran Canaria, Kancelář španělské centrály pro cestovní ruch OET Vídeň, Fénix, DAT, MAV
Spolupráce: Národní filmový archiv, Slovenský filmový ústav, ASFK, Filmoteka Narodowa Warszawa, Balassiho institut, FAMU, mmcité, Klub kultury Uherské Hradiště, Slovácké divadlo, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, capsa.cz, Slovácké léto, Aquapark Uherské Hradiště, Cinematik Piešťany, Městská kina Uherské Hradiště
Záštity: ministr kultury Daniel Herman, ředitel NFA Michal Bregant, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský, ředitel SFÚ Peter Dubecký
Hlavní mediální partneři: Česká televize, Respekt, Rádio 1, MF Dnes
Mediální partneři: Metropolis, ČSFD, Artikl, Full Moon, Proti šedi 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.