Share |

Předposlední koncert Krásy dneška zasvětí do vokální tvorby Isaaka Osipoviče Dunajevského

foto pořadatel akce

Autor masových písní poplatných době, nebo skladatel jazzové hudby přinášející optimismus nového světa a mládí? Tuto otázku si položí předposlední koncert sezony z cyklu soudobé hudby Krása dneška, který pořádá PKF – Prague Philharmonia. V úterý 31. března zazní v Experimentálním prostoru NoD písňová tvorba Isaaka Osipoviče Dunajevského.
 
Isaak Osipovič Dunajevskij byl svého času jedním z nejpopulárnějších skladatelů Sovětského svazu a o jeho skladbě Píseň o vlasti z filmu Cirkus se dokonce uvažovalo jako o kandidátce na státní hymnu. Koncert však nabídne výběr z jeho méně známé vokální tvorby. Ariety, kuplety i duety pro soprán a tenor s doprovodem klavíru, především z autorových raných operet Ženiši, Nože, Volný vítr a Polární vášně. Zážitek z hudby návštěvníkům zprostředkují sopranistka Lucie Hájková, tenor Roman Gasymov a klavíristka Šárka Knížetová.
Úterním večerem už tradičně posluchače provede dramaturg a moderátor Petr Kofroň, který si pro povídání o životě a tvorbě Isaaka Osipoviče Dunajevského pozval hosta z Národního filmového archivu. Tomáš Hála je specialistou na kinematografii bývalého Sovětského svazu a východního bloku, večer tak slibuje kromě hudby i vizuální složku.
Koncert s názvem Sovětská píseň mezi jazzem a Čajkovským se uskuteční v Experimentálním prostoru NoD, na adrese Dlouhá 33, Praha 1 od 19.30 hodin. Vstupenky v kategoriích za 150,- a 250,- Kč je možné zakoupit online na www.pkf.cz v sekci Koncerty nebo hodinu před koncertem v místě konání. Studenti mají vstup zdarma.
Koncertní cyklus Krása dneška PKF – Prague Philharmonia je průkopníkem soudobé hudby na české kulturní scéně a navazuje tak na zavedenou tradici v řadě evropských metropolí, kde se tento žánr těší značné pozornosti a vydobyl si svébytné postavení. Mezi nejvýznamnější události soudobé hudby nejblíže od našich hranic patří například festival Wien Modern, bratislavský Melos-Ethos, legendární festival Varšavská jeseň fungující již od roku 1956 nebo německý festival v Donaueschingen.
Krása dneška dává prostor skladatelům 20. století, v jejichž melodiích zaznívají tradiční hudební nástroje, přitom odrážejí odlišné myšlenkové a hudební principy, než tomu bývalo u jejich předchůdců. Cyklus je na světě již 10. sezonu. V sezoně 2012–13 se jej poprvé dramaturgicky i moderátorsky ujal specialista na soudobou hudbu u nás, Petr Kofroň, nynější umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní Opery Praha. Ve svých monotematických pořadech, kam zve hosty, jež tvoří průsečík mezi hudbou a některým ze společenskovědních či exaktních oborů, pokračuje i v sezoně 2014–15. 
 
PKF – Prague Philharmonia vznikla v roce 1994 z iniciativy světoznámého dirigenta Jiřího Bělohlávka pod původním názvem Pražská komorní filharmonie. Již zanedlouho po svém vzniku se zařadila do okruhu nejrespektovanějších orchestrů České republiky a vybudovala si vynikající renomé v Evropě i ve světě.
 
PKF – Prague Philharmonia je ceněna pro svůj charakteristický zvuk, za nímž mimo jiné stojí její stěžejní repertoárová oblast, kterou je od počátku hudba vídeňského klasicismu, skladby Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. Repertoár dále stojí na skladbách éry romantismu a je dotvářen a ornamentován speciální sérií koncertů moderní a soudobé hudby, která je v nabídce českých orchestrů dosud ojedinělá.
V čele ansámblu stojí od počátku sezony 2008-09 šéfdirigent a hudební ředitel Jakub Hrůša, který se už ve svém mladém věku těší vynikajícímu mezinárodnímu renomé. Zakladatel orchestru, jeden z celosvětově vysoce uznávaných českých dirigentů Jiří Bělohlávek, jej řídil do roku 2005, kdy se stal jeho čestným uměleckým ředitelem. Od počátku sezony 2015–16 se postu šéfdirigenta a hudebního ředitele ujme významný francouzský dirigent Emmanuel Villaume.
 
PKF – Prague Philharmonia je pravidelně zvána na mezinárodní hudební festivaly, vystupuje v předních světových sálech a je pravidelným partnerem světoznámých dirigentů a předních interpretů. Za dobu své činnosti orchestr natočil přes 60 kompaktních disků pro přední domácí i světová hudební vydavatelství a za některé z nich získal prestižní ocenění.
 
V oblasti vzdělávání se PKF – Prague Philharmonia věnuje mladým talentovaným hudebníkům prostřednictvím vlastního projektu Orchestrální akademie. Navíc jako první orchestr v České republice začala pořádat speciální koncerty pro děti a jejich rodiče, koncerty pro školy v českém i anglickém jazyce. Program pro děti dotváří dětský klub Notička, který se snaží obohatit dětské estetické cítění a rozšířit okruh aktivit dětí ve volném čase.
 
Sezona 2014–15 znamená pro PKF – Prague Philharmonia důležitý okamžik v její historii. Připomene si totiž 20. výročí založení, jež náležitě podtrhne mimořádnými událostmi, a to nejen koncertními. Kromě abonentní sezony, již zahájila speciálním projektem „20 let stylově“ a která je bohatá na elitní dirigentská a sólistická jména (Emmanuel Villaume, Mischa Maisky, Isabelle Faust a další), se vydala také do Ománu nebo na zájezd do Japonska.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.