Share |

Přední čeští dokumentaristé představí své připravované filmy v kině Světozor

foto: pořadatel akce / Archa světel a stínů

Očekávané novinky z oblasti českého dokumentárního filmu odhalí v pondělí 26. září v 18:30 tradiční Večer s českým dokumentem, který se v pražském kině Světozor uskuteční již po dvanácté. Návštěvníci akce budou mít v rámci série krátkých prezentací ojedinělou příležitost seznámit se s vznikajícími dokumentárními projekty přímo od jejich tvůrců. Mezi prezentujícími se objeví například Helena Třeštíková, Filip Remunda nebo mladí režiséři Lukáš Kokeš, Jan Svatoš ad. Večer završí předpremiéra dokumentu Martina Ryšavého Slepý Gulliver doprovázená debatou s režisérem. Renomovaný dokumentarista a pedagog FAMU se ve svém osobním a originálně pojatém snímku vydává nejen do důvěrně známého prostředí Ruska a Ukrajiny, ale i za pražským optikem. Celá akce je přístupná filmovým profesionálům, novinářům i široké veřejnosti zcela zdarma. Hlavními pořadateli jsou Institut dokumentárního filmu a Czech Film Center. /FB EVENT/
 
Ve Světozoru bude mít publikum opět jedinečnou příležitost seznámit se s vybranými dokumentárními projekty v různých stádiích rozpracovanosti. Přímo od jejich tvůrců a producentů se dozví o tvůrčích záměrech a tematickém zaměření připravovaných filmů. Každý projekt bude doplněn krátkou ukázkou.
 
Pro letošní prezentaci jsme připravili pestrou skladbu reprezentující aktuální českou dokumentární produkci. Můžeme se těšit na projekt Heleny Třeštíkové, který v návaznosti na Manželské etudy pokračuje ve sledování rodiny Strnadových. Nové filmy dokumentární série Český žurnál poodhalí Filip Remunda. A nebude chybět ani svěží pohled mladého dokumentaristy Lukáše Kokeše, který se ve filmu Nic jako dřív snaží zachytit život dnešních teenagerů žijících v městech českého příhraničí,“ říká Anna Kaslová, vedoucí projektu Český dokument z Institutu dokumentárního filmu.
 
V uplynulém roce v zahraničí výrazně rezonoval především dokument Mallory Heleny Třeštíkové, který byl vybrán na mnoho významných festivalů a má šanci být nominován na Evropské filmové ceny. Po letošní premiéře dokumentů FC Roma a Normální autistický film na festivalu v Karlových Varech můžeme očekávat, že tyto filmy, které se ve Světozoru představily v minulém roce, se v programech zahraničních festivalů budou objevovat stejně hojně jako Mallory,“ dodává koordinátor pro dokumentární filmy Martin Černý z Czech Film Center.
 
Po skončení prezentace bude večer pokračovat předpremiérovou projekcí dokumentu Slepý Gulliver. Jeho hlavní postavou je režisér snímku Martin Ryšavý, jeden z nejvýraznějších současných českých filmařů a držitel ocenění Magnesia Litera. Aby mohl svou profesi filmaře cestujícího po vzdálených cizích krajích vykonávat i nadále, nechává si v pražské optice vyšetřit a korigovat zrak. Průběh vyšetření a rozprava s optikem slouží jako rámec filmového vyprávění, které je přerušováno vstupy
do prostředí Ukrajiny a Ruska či mystickým výkladem karet ruského čaroděje Alexandra Utkina. Optikem zkorigovaný Gulliver je na konci filmu připraven v činnosti filmaře pokračovat. Po projekci filmu bude následovat diskuze s režisérem Martinem Ryšavým. Rozhovor s ním o jeho novém filmu si můžete přečíst zde.
 
Také v letošním roce připravili organizátoři pro diváky společně s mediálním partnerem akce, dokumentárním portálem DAFilms, streaming českého dokumentu. V týdnu od 19. do 25. září zde bude zdarma ke zhlédnutí snímek Martina Ryšavého Medvědí ostrovy. Film přibližuje život lidí z nejodlehlejší části Nižněkolymského okresu, především pak správců rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři při ústí řeky Kolymy.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.