Share |

Přednáška Vzpomínky na Vladimíra Boudníka bude o výtvarném umění 60. let

foto: pořadatel akce

Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně zve na besedu s prof. Alešem Veselým. Přednáška s názvem Vzpomínky na Vladimíra Boudníka se uskuteční v budově Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně, ve čtvrtek 27. 2. 2014 od 18: 00. Bude se týkat výtvarného umění 60. let, neveřejných výstav Konfrontací, Boudníkova explozionalismu, grafických technik, akcí na ulici a happeningů. Přednáška se uskuteční v rámci výstavy Vladimír Boudník – návrat do Kladna.
 
Na Vladimíra Boudníka bude vzpomínat prof. Aleš Veselý, jako na výtvarníka, se kterým se účastnil neveřejných výstav Konfrontací. Tyto výstavy se konaly většinou v ateliérech umělců. V ateliéru Aleše Veselého se sešli v listopadu 1960 Vladimír Boudník, Čestmír Janošek, Jan Koblasa, Antonín Málek, Antonín Tomalík, Jiří Valenta, Aleš Veselý, Václav Křížek, Zbyšek Sion, Karel Kuklík a Jiří Putta, aby si zde navzájem představili svá nová díla, která mimo jiné reagovala i na tehdejší dobu.
 
Vladimíra Boudníka s Alešem Veselým spojují nejen neveřejné výstavy, ale do jisté míry i jejich tvorba a zdroj inspirace. V. Boudník byl ovlivněn odpadním materiálem ze soustruhů a továren, s nímž se setkával při práci v kladenských hutích Poldi a ve Středočeských strojírnách. S tím pak dále pracoval, obtiskoval a vkládal ho na matrice, ze kterých následně tiskl své grafické listy.
 
Aleš Veselý patří k nejvýznamnějším českým současným sochařům. Na českou výtvarnou scénu vstoupil počátkem 60. let minulého století spolu se silnou uměleckou generací. Velmi záhy se profiloval jako výrazný a nezaměnitelný tvůrce v širokém poli texturální abstrakce. Jeho hlavní zájem je soustředěn na práci s prostorem a velkými hmotami v podobě rozměrných sochařských projektů. Zabývá se také malbou, kresbou, instalací a environmentem.
 
Protisedi.cz před časem přinesla reportáž v rámci nového seriálu Nerez v umění z ateliéru Aleše Veselého. Přečíst si ji můžete zde.
 
Výstava otevřena do 30. 3. 2014.
Kurátor výstavy: Mgr. Dominika Havlová
 
http://www.omk.cz/
http://mayrau.omk.cz/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.