Share |

Přednáška v Lajce: Proč by měl malíř umět malovat?

foto: pořadatel akce

19. ledna se uskuteční přednáška Kláry Sedlo (*1993), která se bude zabývat tématem důležitosti umu v současné malbě. V rámci svého povídání Klára nastíní základy vizuální zkušenosti a její následné praktické užití. V rámci ukázek v prezentaci představí dílo výtvarných velikánů např. Rembranta, Muncha či Mondriana.
 
Úryvek z chystané přednášky:
,,Pokud nerozumíme tomu, jak vizuál funguje, nejsme schopni ani určit proč funguje či nefunguje náš vlastní obraz."
 
,,Proč Mondrian redukoval své obrazy právě na modrou žlutou a červenou? Protože modrá, žlutá a červená jsou primární barvy. Když ale někdo netuší, že primární barvy jsou právě modrá, žlutá a červená, a přesto chce být dobrý jako Mondrian, je to velmi naivní a pohodlná představa."
 
,,Chceme-li překročit realitu tím, že před ní utíkáme, je to ta nejhloupější možnost, protože utíkáme-li před něčím, má to nad námi tu největší moc. Realitu lze překročit pouze tím, že ji pochopíme, podmaníme si ji a ona sama nám pak ukáže cesty a způsoby, kterými se za ní vydat."
 
Tato přednáška je úvodní z přednáškového cyklu, který plánuje umělecká skupina Pokrk. Tato skupina vznikla na přelomu srpna a září, oficiálně se představí na ArtPrague 2017 a opírá se právě o zájem o vizuální zkušenost, pomocí kterého se snaží nahlížet, na současnou studentskou a mladou uměleckou generaci.
 
O Kláře Sedlo:
Malířka Klára Sedlo (1993*) v současné době studuje v ateliéru Michaela Rittsteina na Akademii výtvarných umění v Praze. Role řemesla je pro ni klíčová, protože jí napomáhá ke správné expresi – sama se už několik let zabývá sérii Absurdno, ve kterém hraje hlavní téma podivnost. Její obrazy tak balancují na hraně hororu, komedie a symboliky. Za sebou má již řadu výstavních úspěchů – vystavovala např. na ArtPrague 2016 či v pražském domě v Bruselu.

19.1. 2017
20:30h
Café Lajka
vstup zdarma


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.