Share |

Pražský semmering: zpestřete si víkend!

 

Přinášíme vám další tip, jak si zpestřit víkend v Praze. Máte rádi vlaky a nepospícháte? Tak se svezte historickým motoráčkem a zažijte romantiku horské dráhy v Praze, která nese název podle podobné trati u rakouských sousedů.  Náš redaktor a fotograf Adam Ježek vyrazil na průzkum a usedl do přímo do kabiny pražského motoráčku.

Historická trať o celkové délce 19 kilometrů byla vybudována již v roce 1868 a svůj romantický ráz si uchovala do dnes. Na hlavním nádraží se dávám do řeči se strojvedoucím a nasedám do historického motorového vozu. Vydávám se na cestu po Pražském semmeringu, trati č. 122, ze stanice Praha hlavní nádraží do stanice Praha-Řepy a zpět.

Strojvedoucí se opře o páku a stroj se dává do pohybu. Vjíždíme do Vinohradského tunelu – nejdelšího dvojkolejného tunelu u nás a míříme přes Vltavu pod Vyšehradem směrem na Smíchov. Po první zastávce mineme továrnu na Pražskou šunku, dnes Meet Factory s plastikami od Davida Černého, a začínáme stoupat. Trať se zařezává do vápencových skal Prokopského údolí a překonává výškový rozdíl 180 metrů, který si vyžádal stavbu dvou viaduktů.  Krásné skály okolo Žvahova  se rozestupují a otevírají se jedinečné pohledy na Prahu.  Všichni cestující se přesunují na pravou stranu a užívají si neopakovatelný výhled, zatímco motorák se dál prokousává zelenou džunglí a množstvím náletů okolo trati. Po několika zastávkách a necelé půlhodině dorážíme do naší cílové stanice Praha Řepy. Vystoupí zde pár místních, ale většina cestujících si vychutná i zpáteční jízdu.  Pan strojvedoucí opouští pracoviště a přechází na opačnou stranu motoráku. „Tak můžeš“: říká výpravčí a my se rozjíždíme, abychom sestoupili zpět do víru velkoměsta…

Bližší informace o odjezdech vlaku najdete zde:

http://www.kzc.cz/clanek-detail/osobni_doprava_vyletni_vlaky/prazsky_motoracek/cz::action:31101


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.