Share |

Pražská UMPRUM útočí na Londýn

foto: pořadatel akce

Zkušenosti s výstavami v zahraniční získala UMPRUM díky opakované účasti na italském Salone Internazionale del Mobile. Letos je to poprvé co zamíří na nejvýznamnější britskou přehlídku současného designu London Design Festival a představí se rovnou dvěma instalacemi v Tent London a Brompton Design District. První seznámí návštěvníky s unikátními možnostmi, jak pracovat se sklem, druhá se zaměří na experimentální keramiku. Jako přídavek pak bude fungovat výběr studentských prací na výstavě Elements of Craft ve slavném Mint Shop.
 
GLASSMANIA: mladé české sklo
Glassmania propukne v prostorách Tent London v samém centru pulzující The City. Prezentace studentů a současných absolventů Ateliérů skla a produktového designu se zaměří na ukázku dvou rozdílných přístupů k materiálu skla. Tím prvním je přístup více logický a průmyslový, oproti němu pak bude stát princip umělecký, který maximálně využívá specifika sklářské technologie.
 
Volný, umělecký způsob práce se sklem se stal klíčovým nástrojem pro studenty Ronyho Plesla z Ateliéru skla. Ve spolupráci se sklářskou hutí Martina Štefánka, jednoho z nejlepších foukačů skla v Evropě,  experimentovali studenti s náročnými technikami, které je velmi komplikované napodobit. Veškeré vystavené výsledky budou ručně vyrobené a řemeslně zpracované reprodukce. Vedle stávajících studentů budou mít v exhibici své místo také ti nejlepší absolventi, kteří na svých diplomových pracích spolupracovali s významnými českými firmami Bohem, Preciosa nebo Moser.
 
Odlišnou vizi vedení zaměřenou na průmyslovou výrobu a její zkvalitnění pomocí designu na vysoké úrovni nabídne dvojice pedagogů Michal Froněk a Jan Němeček, kteří stojí v čele Ateliéru produktového designu. Studenti vystaví variace světelných objektů vzniklých kombinací různých materiálů a odlišných technologií. Do Londýna se tak vrátí například světlo ze simaxu Transmission, které duo deForm vytvořilo pro Olympijské hry v Londýně 2012 ve spolupráci se sklárnou Kavalier.
 
Pro Vysokou školu uměleckoprůmyslovou je prezentace v Londýně významným krokem. Na nejvyšší úrovni může prezentovat výsledky spolupráce studentů s průmyslovými podniky, a to jak na poli praktickém, tak experimentálním. Filip Suchomel, prorektor UMPRUM oceňuje, že: „škola a český sklářský průmysl se představí poprvé ve všech oblastech, kterými se společně zabývá.“
 
Výstava Glassmania chce v Londýně prokázat, že pevné těžiště sklářského průmyslu, který byl donedávna jedním ze zásadních vývozních odvětví České republiky, se opět v současnosti dostává na vrchol.
 
Clay Works! – porcelán jako experimentální materiál
London Design Week se pyšní také svojí alternativní sekcí, která se jmenuje Brompton Design District. Zde vystaví svoji experimentálně laděnou instalaci Clay Works! Ateliér keramiky a porcelánu. Studenti se pod vedením Maxima Velčovského a Milana Pekaře zabývali tři roky výzkumem porcelánu a keramiky jako specifického materiálu a vyvíjeli nové experimentální výrobní procesy. Výsledkem jsou unikátní objekty, které budou poprvé vystaveny v Londýně.
 
Jak úspěšný je tento trend můžeme sledovat například na objektech Adama Železného. Ten, v Londýně ukáže, jak vypadají práce, které vznikly díky silnému výbuchu. Vedle tohoto unikátního výrobního postupu si budou moci návštěvníci prohlédnout, jak čeští studenti pracovali se statikou materiálu, jeho složením a experimentálními dekorativními technikami. To vše v zahraniční premiéře!
 
Elements of Craft
Expozice v Galerii Mint Shop bude zaměřená na prolínání řemesla a umění. Mezinárodní kurátorský výběr, mezi který se vešli také čeští studenti Klára Chrudinová, Tadeáš Podracký, Tomáš Váp a Adam Železný, vedle sebe postavil excelentní a inovativní práce, vzniklé například i díky spolupráci se slavnou firmou Estabilished & Sons.
 
Místa / Adresy / Termíny
TENT LONDON
STAND B20
18 /9 – 21 /9
 
OLD TRUMAN BREWERY
25 HANBURY STREET
LONDON E1 6QR
www.tentlondon.co.uk
 
BROMPTON DESIGN DISTRICT
LONDON MORGAN
13/ 9 – 21 / 9
LONDON MORGAN
3 ASTWOOD MEWS
LONDONSW 7 4DE
www.bromptondesigndistrict.com
free
 
MINT
ELEMENTS OF CRAFT
13 / 9 – 30 / 9
 
MINT SHOP
2 NORTH TERRACE
LONDON SW3 2BA
www.mintshop.co.uk


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.