Share |

Pražská muzejní noc v MeetFactory nabídne vernisáže i setkání s umělci

foto: Lukas Machalicky Teleso ponorene do tekutiny

V sobotu 10. června proběhne už 14. ročník Pražské muzejní noci. Stejně jako v minulých letech se MeetFactory zúčastní a nabídne návštěvníkům rozmanitý program, zahrnující činnost všech dramaturgií tohoto mezinárodního centra současného umění: galerie, rezidenčního patra, hudby a divadla. Noc to bude plná zážitků a skončí až svítáním nad kolejemi u smíchovské továrny.
 
Večer zahájí vernisáže dvou výstav. V Galerii Kostka proběhne vernisáž samostatné výstavy Lukáše Machalického s názvem Těleso ponořené do tekutiny, která vzešla z loňské veřejné výzvy pro projekty v této netradiční galerii. Výstava, jejímiž kurátory jsou Jaro Varga a Eva Riebová, navazuje na předchozí tvorbu Lukáše Machalického. Převažují v ní úvahy o architektonických formách a principech, vlastnostech tvarů, významu věcí a fyzikálních jevech. Výstava bude k vidění do 14. července.
 
V Galerii MeetFactory bude zahájena výstava Afterbirthof a Dream. Skupinová výstava, jež představí práce umělců pohybujících se na mezinárodní scéně současného umění, je výsledkem kurátorské spolupráce Jana Zálešáka a Christiny Gigliotti. Ústředím tématem procházejícím celou výstavou je obraz mlhavé hranice lidského a nelidského světa a věcí a bytostí, které tuto pomezní oblast zabydlují. Vystavují: Jan Brož, Leon Eisermann, ZsófiaKeresztes, Estrid Lutz - Emile Mold, Carl Palm, Anna Slama – Marek Delong a Pavel Sterec.
 
Celou noc bude v rámci Open Studios otevřené rezidenční patro, kde budou návštěvníci moct nakouknout do devíti ateliérů a osobně si s umělci, kteří pocházejí např. z Velké Británie, Belgie, Maďarska nebo z Jihoafrické republiky popovídat o jejich tvorbě. V 20:30 pak proběhnou komentované prohlídky s kurátory rezidenčního patra LuciouKvočákovou (ve slovenském jazyce) a Piotrem Sikorou (v anglickém jazyce).
 
Od 20:00 bude v hudebním sále probíhat masterclass Dennise DeSantise, který pracuje ve firmě Ableton na pozici HeadofDocumentation. Dennis DeSantis je skladatel a hudebník, který se zabývá současnou elektronickou, experimentální a digitální hudbou. V současnosti žije v Berlíně, kde v nedávné době měl na festivalu CTM podobnou masterclass, jaká čeká návštěvníky Pražské muzejní noci v MeetFactory. Návštěvníci tak mohou potkat kapacitu ve svém oboru a zjistit, jaké postupy používá při skládání elektronické hudby. Masterclass Dennise DeSantise proběhne díky evropskému projektu SHAPE, jehož je MeetFactory hlavním koordinátorem.
 
V divadelním sále bude po celou dobu k vidění instalace Matěje Sýkory, která tematizuje dramaturgii a repertoár alternativní scény Divadla MeetFactory.
 
Na rozdíl od jiných galerií a muzeí program v MeetFactory nekončí v jednu hodinu ráno, ale pokračuje v hudebním sále. Inga Mauer, trio ApeironCrew a KinA – tři jména, která momentálně dobývají svět elektronické hudby, představí svou tvorbu v rámci afterparty muzejní noci. Elektronický underground z Ruska nebo Dánska, industriální techno české umělkyně, tanec, posezení před MeetFactory, otevřený bar až do ranních hodin si můžete vychutnávat zážitky této velké noci.
 
Akce začíná v 19:00 a pro všechny návštěvníky je zdarma. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.