Share |

Pražané jsou denní tvorové, večer zalézají domů či do hospod

foto: pořadatel akce

Obyvatelé Prahy utíkají z centra města, mnohem raději než na historických náměstích tráví čas v zeleni. Jsou vyznavači klidu a pohody, chtějí čisto a dostatek prostoru. Z centra prchají také před turisty, které vnímají jako vetřelce, nikoli jako své návštěvníky. O svůj veřejný prostor však nejsou připraveni bojovat. Pokud se jim v něm něco nelíbí, raději se stáhnou. O to hlasitěji pak nadávají. Toto jsou závěry Analýzy uživatelů a užívání městského veřejného prostoru hl. m. Prahy, kterou na zadání Otevřené společnosti o.p.s. vypracoval Etnologický ústav AV ČR v.v.i. v čele s doc. PhDr. Zdeňkem Uherkem, CSc., Mgr. Veronikou Beranskou a dalšími.
 
Cílem analýzy, která vznikala v průběhu roku 2013, bylo zjistit, co Pražané ve veřejném prostoru dělají, a co říkají, že tam dělají, zda jej využívají a jak, případně co jim v užívání prostoru brání. Ukázalo se například, že obyvatelé Prahy mají romantizující představu o veřejném prostoru. Vnímají především jeho rekreační funkci a neuvědomují si, že sami v něm obvykle dělají něco úplně jiného – využívání dopravy a parkování (což je přesně to, co jim ve veřejném prostoru nejvíce vadí).
 
Analýza přináší nejen akademické závěry, ale také doporučení, která mají ambici stát se vodítkem pro širší veřejnost. Proto na její zveřejnění navážou podzimní debaty s kandidáty komunálních voleb v těch městských čátech, kde probíhalo výzkumné šetření.
 
„Ze šetření jsme se dozvěděli řadu povzbudivých závěrů. Projekty jako třeba Prazelenina ukazují, že Pražané jsou schopni být ve veřejném prostoru sami aktivní. Nepotřebují, aby tam pro ně někdo organizoval akce spadající do oblasti zábavního průmyslu. Spíš potřebují dostatek volného prostoru, kde by si mohli zábavu organizovat sami,“ řekl doc. PhDr. Zdeněk Uherek, CSc., který výsledky analýzy odprezentoval na květnovém  barcampu Otevírejme město, pořádaném Otevřenou společností o.p.s.
 
Analýza vznikla za finanční podpory Nadace OSF Praha.
Závěry a doporučení studie si můžete stáhnout zde jako pdf:

PřílohaVelikost
Závěry a doporučení_studie_Analyza VP.pdf450.42 KB

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.