Share |

Prahu rozezní festival Bach for All

foto: pořadatel akce

Nabídnout „Bacha pro všechny“ – to je hlavní snahou mezinárodního hudebního festivalu Bach for All. Ve dnech 14. až 28. července 2017 tak na pražských sakrálních místech a v koncertních síních představí během sedmnácti koncertů stěžejní i méně významná díla tohoto vrcholného představitele barokní hudby. Bach zazní v podání renomovaných interpretů z Čech i ze zahraničí, prostor dostanou ale také talentovaní studenti hudebních škol.
 
Nejen hudba samotná, ale i celý umělecký a duchovní odkaz Johanna Sebastiana Bacha je zásadním fenoménem pro klasickou hudbu jako takovou. Lze říci, že takřka žádný hudebník za poslední čtvrt-tisíciletí neunikl Bachovu vlivu. Tradice pravidelného provozování bachovského repertoáru však u nás není tak hojná. Velký ryze bachovský festival, který by zahrnoval širokou kantátovou, orchestrální, varhanní i sólovou instrumentální tvorbu, u nás doposud chyběl,“ říká dramaturg festivalu Bach for All, dirigent a flétnista Jakub Kydlíček.  
 
Mezi významná jména festivalu patří oceňovaný český soubor Barocco sempre giovane, který vystoupí nejprve s českou hobojovou špičkou Vilémem Veverkou a následně s izraelským hostem, dirigentem a cembalistkou Shalevem Ad-El. Součástí programu je i slovenská Cappella Istropolitana - ta představí francouzského flétnistu Philippa Bernolda a amerického houslového virtuóze slovenského původu Filipa Pogádyho. Návštěvníci se mohou těšit také na fenomén Barbara Maria Willi, český klavírní talent Karla Vrtišku, cembalistu Vojtěcha Spurného, soubor Bach Collegium Praha, varhaníka Pavla Svobodu a mnoho dalších, etablovaných i méně známých umělců.
 
Já Bacha vnímám skutečně jako hudbu pro všechny. Je tam rytmus: to je rytmus srdce. Bachova hudba je umění vyváženě sestavených zvuk: je v ní stejný balanc jako v našem vlastním těle. Bach je také hudba spirituality: poslechem jeho hudby vstupujeme do meditace. Vstupujeme sami do sebe!,“ vysvětluje kouzlo Bachovy hudby jeden z hlavních účinkujících, flétnista Philipp Bernold.    
 
Koncerty festivalu budou probíhat například v Chrámu Matky Boží před Týnem, v barokním kostele nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu, v Bazilice svaté Markéty a dalších prostorech Břevnovského kláštera, v odsvěceném kostele svatých Šimona a Judy a v Lichtenštejnském paláci. Program naleznete na www.bachforall.cz.  
 
Festival Bach for All se koná pod záštitou Jeho Eminence Dominika kardinála Duky, arcibiskupa pražského, Jeho Excelence pana Petra Weissa, velvyslance Slovenské republiky v České republice, starosty městské části Praha 1, pana Oldřicha Lomeckého a Ministerstva kultury České republiky
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.