Share |

Prádelna Zelený ostrov v Dobřichovicích: Chceme žehlit s chladnou hlavou

foto: pořatel akce

Prádelna Zelený ostrov ve středočeských Dobřichovicích, která je výjimečná tím, že zaměstnává osoby se zdravotním znevýhodněním, spustila projekt na crowdfundingovém portále Hithit s názvem „Chceme žehlit s chladnou hlavou“. Ta si klade za cíl získat finance na zakoupení výkonné klimatizace, díky které bude práce v prádelně během léta snesitelná. /WEB/
 
Prádelna Zelený ostrov je výjimečná tím, že funguje jako sociální podnik, kde nacházejí uplatnění zejména lidé s poruchami sluchu a neslyšící. Jsme prádelna rodinného typu, což znamená, že se nezaměřujeme na velkoobjemové zakázky. Naším typickým zákazníkem je rodina, kde je pracovně vytížená i žena, takže jí už nezbývá času na domácí práce. Služba, jakou je praní, ale hlavně žehlení či drobné úpravy oblečení, jí tedy ušetří spoustu starostí. Našimi zákazníky jsou však i menší hotely či restaurace v okolí. Firmám, které využívají našich služeb, nabízíme náhradní plnění,“ říká manažerka Zeleného ostrova, Ilona Bedrnová.
 
Dobřichovická prádelna byla založena v roce 2014 a od té doby si získala více než 250 pravidelných zákazníků. V současné době pracuje v Zeleném ostrově šest zdravotně znevýhodněných pracovníků, z toho dvě pracovnice jsou zcela neslyšící a pracují zde již od samého začátku. Jana perfektně upraví díru v prádle, Alena se Slávkou skvěle vyžehlí košile, František a Jiřina vymandlují ubrusy, utěrky a ložní práce. „Díky zaměstnání v Zeleném ostrově, mám opět pocit, že jsem pro společnost potřebná. Každý si totiž zaslouží dostat druhou šanci,“ říká Slávka Pašalič, která je součástí dobřichovické prádelny od samého začátku. Služby prádelny Zeleného ostrova si pochvalují i zákazníci: „V prádelně si nechávám pravidelně žehlit manželovy košile nebo i upravovat oblečení. Sama to nestíhám, protože kromě starosti o děti také pracuji. Vždy jsem byla s jejich službami spokojená. Chodím sem ale i proto, že je to firma s dobrou myšlenkou. Je moc fajn vědět, že existují zaměstnavatelé, kteří mají šanci lidem s nějakým druhem postižení,“ říká Dana Černá.
 
Zákaznici se nemusí bát, že se v Prádelně nedomluví. Komunikace je možná prostřednictvím interaktivních karet nebo tlumočníků z organizace Tichý Svět. V současné době spustil Zelený ostrov  projekt na crowdfundingovém portálu Hithit s názvem „Chceme žehlit s chladnou hlavou“. Práce u mandlu, vedle velkých sušiček a praček je v létě náročná, proto se prádelna pokusí sehnat finance na zakoupení výkonné klimatizace, díky které bude práce v horku snesitelná.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.