Share |

Poznejte Nový svět Prahy Neznámé!

foto Petr Ryska

Myslíte, že znáte Prahu jako svoje boty? Schválně, kdy jste si naposledy udělali čas a vydali se poznávat její nejzapadlejší, přesto ale krásné, kouty? Když si v dnešní uspěchané době najdeme čas jen tak vyrazit a užít si krásy naší metropole, volíme většinou stále stejná ověřená místa. Neuvěříte, jaké architektonické i jiné poklady se dají najít, když se do jejího poznávání ponoříte hlouběji. Napadlo by vás, že se hned vedle Pražského hradu skrývá malebná roubenka? Díky projektu Praha Neznámá a značce Kingswood máte nyní jedinečnou šanci objevit Nový svět a osvěžit se přitom prémiovým ciderem.
 
Nový svět, nejzapomenutější část Hradčan, popsal už v devatenáctém století Jan Neruda a od té doby se skoro nezměnila. V současné době se tomuto zákoutí věnuje autor projektu Praha Neznámá Petr Ryska. Kromě toulání se metropolí a nasávání génia loci lehává v odborné literatuře, aby se o každém z míst dozvěděl co nejvíce. A díky tomu se dostal k překvapivým příběhům, které se k místům váží. Svá poznání si nechával dlouhá léta jen pro sebe, dokud si v roce 2013 nezaložil blog s názvem Praha Neznámá. Dnes se již o zajímavá místa nedělí jen skrze text, ale organizuje i komentované procházky pro veřejnost, kterou provází on sám. 
 
Můžete  vyrazit do Nového světa, jednoho z nejmalebnějších míst v Praze, poznat neznámá místa a na ta známá se podívat jinýma očima.
Nový svět je malá část Prahy, která se nachází severozápadním směrem od Pražského hradu kolem stejnojmenné ulice. Jedná se v podstatě o bývalé hradčanské předměstí, které vzniklo v polovině čtrnáctého století na staré cestě směrem ke Střešovicím. Toto území schované pod barokními hradbami bylo vždy stranou veškerého ruchu i moderních investic. Možná právě proto zde přebývalo mnoho významných osobností, jako byl například dánský astronom a alchymista Tycho de Brahe, kterého do Prahy pozval císař Rudolf II. Dalšími osobnostmi, které si Nový svět zvolily jako své útočiště, byl například režisér Karel Kachyňa, výtvarník Jan Švankmajer, malíř a grafik Jiří Andrle, tvůrce známého pana Tau Jindřich Polák a mnoho dalších. Jednou z nejpoutavějších budov v této lokalitě je roubenka se šindelovou střechou, jediný zachovaný roubený dům v historickém jádru Prahy. 
 
Na facebookových stránkách Kingswoodu můžete soutěžit o volné vstupy na procházky Novým světem konající se 18. 9. a 1. 10. vždy od dvou hodin odpoledne.
  
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.