Share |

Potřebuje Severská filmová zima Restart?

z filmu Restart, foto pořadatel akce

Švédské drama Můj takzvaný otec přináší vzpomínku na jednu z významných rolí Michaela Nyqvista (Milénium, Tak jako v nebi).
Restart se pokusí zažít dělník Kjetil a jeho adoptovaný syn Daniel, kterého po smrti manželky otec přestává zvládat. Společně se vydají do Kolumbie hledat biologickou matku chlapce. Daniel bezproblémově přivyká tamnímu životu a Kjetilovi se naskytne příležitost k životní změně. Jak to s Danielem dopadne zjistíte na Severské filmové zimě.
Když měla ředitelka festivalu Lenka Bazinková na zahájení doporučit nějaký film, vybrala 9. duben. Není se čemu divit, za scénářem stojí Tobias Lindholm (Únos, Hon, Komuna) a hlavních rolí se chopili přední dánští herci Pilou Asbæk a Lars Mikkelsen. Válečné drama rekonstruuje napadení Dánska Německem v roce 1940. Informace o kapitulaci Dánska se totiž nedostala ke všem jednotkám a některé tak obětavě bránily svou zemi i po kapitulaci státu.
Na dobrou noc se v Lucerně promítá norský snímek na pomezí dramatu a komedie Ženy v příliš velkých pánských košilích o třech ženách, hledajících svou identitu a štěstí. Nabídne nevšední pohled na lásku a kontroverzní umění. Autorka knižní předlohy Gunnhild Øyehaug byla za svou knihu oceněna Nynorsk litteraturpris a zároveň získala nominaci na norskou filmovou cenu Amanda za nejlepší scénář.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.