Share |

Potetujte se, zachráníte prales!

foto: pořadatel akce

Co je Amazonie? Plíce planety. Život. Srdce všech, kdo tam žijí. Vaše bolest ji teď pomůže zachránit. Takhle se dá shrnout základní myšlenka charitativní tattoo události Forest.ink, která vyvrcholí 17. září v prostorech galerie The Chemistry Gallery na Praze 7. Svoje síly spojí známí umělci z České republiky a Slovenska. K vidění bude mimo jiné živé tetování motivů těm, kteří si je vydražili v internetové aukci a podpořili tak projekt ze všech nejvíc. Pomoc můžete ale i vy - tím, že v sobotu přijdete na akci nebo koupí obrazů na Forestink.org. Program začíná už ve dvě odpoledne a večer se promění v afterparty, na níž vystoupí Dj Im Cyber a Josef Sedlon. Výtěžek je určen na start mezinárodního nevládního projektu El Bosque Medicinal v Ekvádoru.
 
El Bosque Medicinal usiluje o to, aby lidé osobněji vnímali to, co se děje s přírodou v blízkém okolí i ve vzdáleném světě, protože příroda je jeden spojený organismus. „Ať je to znečištěná řeka ve Vašem městě, nedostatek peněz v místním dětském domově nebo třeba ničení pralesů v Ekvádoru – tyhle věci se nás všech týkají a tvoří svět, ve kterém žijeme,” říká Roman Kollár, který stojí za iniciativou Forest.ink.
 
Romanův příběh je jak z filmového scénáře. V roce 2002 se ve Španělsku potkal s ekvádorským šamanem z kmene Šuarů a okamžitě zatoužil poznat guruovu zemi a její tradice. Po několika návštěvách kmenů v deštných pralesech se rozhodl odstěhovat se z Čech a usadit se v Ekvadoru. „Děti žijící v prostředí amazonského deštného pralesa mi přišli více šťastné, bezprostřední, všeobecně zdravé a soběstačné. Chtěl jsem to samé pro své děti. Sám za sebe jsem zde chtěl porozumět více sám sobě, přírodě, její ochraně, léčivým rostlinám a jejich použití při léčení", říká Roman, který se nyní živí lidovým léčitelstvím a zahradničením. S přítelkyní Sněženkou žijí v Ekvádoru již pět let a mají spolu tříletou dceru.
 
Spousta lidí si zvykla na to, že problémy Amazonie jsou příliš daleko, než aby se nás to týkalo. Ale týká – žijeme na jedné planetě a dýcháme stejný vzduch. Jedna třetina deštného pralesa celé Amazonie zmizela s povrchu zemského. Jen od roku 1978 bylo vykáceno 750 000 km² deštného pralesa. Jen pro představu rozloha České republiky je 78 866 km². Pokud o pralesích mluvíme jako o plicích planety, o výrobu kyslíku na Zemi se po lidských zásazích starají plíce silného kuřáka. Odlesňování pralesa kvůli chovu dobytka a otravování jedovatými látkami používanými při těžbě nerostných látek vedou k obrovským škodám a narušení přírodní rovnováhy celé planety.
 
Projekt El Bosque Medicinal podporuje ekologické rezervace El Paraíso v ekvádorské provincii Morona Santiago. Část rezervace leží na pozemcích soukromích vlastníků. Ty jsou nabízeny k prodeji, což je nebezpečím pro celou rezervaci. Pokud se iniciativě podaří pozemky odkoupit včas, je možné je chránit, odlesněné plochy zalesnit a časem připojit k rezervaci. V plánu je vybudování botanické zahrady a vzdělávacího centra, kde si návštěvník bude moci na vlastní kůži, oči, nos připomenout a poučit se o důležitosti a křehkosti místních ekosystémů. „V celkovém měřítku jde o zrnko písku v poušti práce, která je třeba udělat k zachování udržitelného života na zemi. Kdo ví kam se řítí budoucnost celého lidstva,” říká Roman, který doufá, že jeho projekt může inspirovat další.

/WEB/ /FB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.