Share |

Poslední opus Andrzeje Wajdy, polský objev Spojené státy lásky a další akvizice ARTCAMu v roce 2017

foto: Artcam

Artový filmový distribuční label ARTCAM bude o v roce 2017 pokračovat ve své strategii, jejímž cílem je přinášet českým divákům snímky režisérů s originálním rukopisem, často oceněných na zahraničních filmových festivalech, ale také debuty slibných tvůrců. Do kategorie debutů patří snímek francouzské režisérky Stephanie Di Giusto TANEČNICE, který bude první premiérou v roce 2017.  Čerstvě zakoupeným snímkem do české distribuce je KLIENT režiséra Asghara Farhadího, který má díky němu šanci získat druhého Oscara (první obdržel za film Rozchod Nadera a Simin v roce 2012).

KLIENT (premiéra: duben 2017)
Nejnověji zakoupeným snímkem do české distribuce je poslední film nejslavnějšího íránského režiséra dneška Asghara Farhadího Klient  má už na kontě dvě ceny z festivalu v Cannes (pro nejlepšího herce a nejlepší scénář). Postoupil do užšího výběru na cenu Americké filmové akademie Oscar v kategorii Nejlepší zahraniční film. Provokující, naturalistický snímek režiséra oscarového snímku Rozchod Nadera a Simin bude mít českou předpremiéru na Festivalu íránských filmů v lednu 2017.

O filmu:
Mladý manželský herecký pár Emad
a Rana právě zkouší hru Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího, když jsou vlivem okolností jsou nuceni hledat nové bydlení. Nastěhují se do nového bytu, ale netuší, že skrývá děsivé tajemství, které v něm zanechala předchozí nájemkyně – prostitutka, a že jejich vztah bude podroben zásadní zkoušce...
 
Scénář a režie:   Asghar Farhadí / Hrají: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti
 
NERUDA (premiéra: 2017)
Nový film úspěšného chilského režiséra Pabla Larraína, jehož filmy Post Mortem a No uvedl Artcam v minulých letech, je strhujícím portrétem slavného chilského spisovatele Pabla Nerudy.
V hlavních rolích Luis Gnecco,   Gael García Bernal, Luis Gnecco a Alfredo Castro.
 
O filmu:
Píše se rok 1948 a Chile právě zasáhla studená válka. Senátor Pablo Neruda (Luis Gnecco) obviní vládu, že zradila komunistickou stranu a prezident Gonzalez Videla (Alfredo Castro) ho okamžitě obžaluje z vlastizrady. Policejní prefekt Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal) je pověřen, aby básníka zatknul. Neruda se pokouší opustit zemi se svou manželkou, malířkou Delií del Carril, ale jsou donuceni se ukrýt. Inspirován dramatickými událostmi svého života psance, Neruda píše svou epickou sbírku básní Canto General. Mezitím v Evropě vyrůstá legenda o básníkovi pronásledovaném policií, a umělci v čele s Pablem Picassem žádají pro Nerudu svobodu. Neruda to vše vidí jako příležitost pro nový začátek. Začne hrát s inspektorem hru – nechává za sebou stopy, aby jejich hru na kočku a myš učinil nebezpečnější a intimnější. V tomto příběhu pronásledovaného básníka a jeho nesmiřitelného soupeře Neruda poznává své vlastní hrdinské možnosti: šanci stát se symbolem svobody a literární legendou.
 
TANEČNICE (premiéra 19. 1. 2017)
Debut režisérky Stephanie Di Giusto má za sebou úspěšnou českou předpremiéru na Festivalu francouzského filmu 2016, který snímek slavnostně zahájil. Film byl už vybrán do prestižní soutěžní sekce filmového festivalu v Cannes Un Certain Regard. 

O filmu:
Budoucí hvězda evropských kabaretů éry Belle Epoque Loïe Fullerová se narodila na americkém Středozápadě a nic z jejího původu nepředurčovalo tuto farmářskou dcerku k tomu, že jednou bude tančit v pařížské Opeře. Ale stalo se. Skryta v metrech hedvábí, paže prodloužené dlouhými dřevěnými tyčemi, Loie znovu objevuje své tělo na jevišti a uchvacuje publikum každý večer o trochu víc svým revolučním Serpentinovým tancem. Oslní celé město a stane se ikonou, zářícím symbolem jedné generace. Významní obdivovatelé jí padají k nohám: Toulouse-Lautrec, bratři Lumiérové, Rodin. Dokonce i když jí hrozí, že si fyzickou námahou zničí záda, i když jí záře reflektorů spaluje oči, nic ji nezastaví v touze stále zdokonalovat své umění. Až setkání s Isadorou Duncanovou – mladou tanečnicí bažící po slávě – přivede tuto ikonu z počátku 20. století k pádu...
 
Režie Stephanie di Giusto, Scénář Stéphanie Di Giusto,Thomas Bidegain / Hrají Soko, Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry, Lily-Rose Depp ad.

VIVA (premiéra  26. 1. 2017)
Irsko-kubánský film reprezentoval Irsko v nominacích na Oscara (2015).

O filmu:
Mladý Jesus pracuje jako kadeřník v nočním travesty klubu v Havaně a sní o tom, že se jednou stane hvězdou. Díky svému učiteli se mu podaří udělat konkurz a dostane první šanci na pódiu, pak se ale zjeví jeho léta nepřítomný otec - bývalý boxer , dnes agresivní alkoholik - a všechny Jesusovy naděje zmaří. Jejich vzájemné představy o životě nemůžou být rozdílnější a tvrdě se střetnou. Jen pozvolna nacházejí otec a syn vhled do světa toho druhého. Citlivý příběh o hledání vlastní identity a touze po rodině vyniká zejména výkonem Héctora Mediny v hlavní roli. 

Režie Paddy Breathnach / Scénář Mark O’Halloran Hrají Héctor Medina, Jorge Perugorría, Luis Alberto García ad.
 

DÍRA V HLAVĚ (premiéra  16. 3. 2017)
Dokumentární film oceňovaného slovenského režiséra Roberta Kirchhoffa, jehož film Kauza Cervanová uvedl Artcam do kin v roce 2013.
 
O filmu:
O tragédii Romů a Sinti za druhé světové války se nikdy a nikde příliš nemluvilo. Byli přitom vražděni po desítkách, stovkách, tisících. Na krajích masových hrobů, v koncentračních táborech, při cestách, puškami, kladivy nebo plynem. Mlčelo se o nich, protože dlouhá léta byly a jsou na společenském okraji. Přežili, ale každý z nich má svou paměť a jizvu jako důkaz. Dnes, když se náš svět opět fašizuje, jsou jedněmi z posledních svědků holocaustu. Žijí s dírou v hlavě jako s pečetí, znamením z minulosti.
 
 

SPOJENÉ STÁTY LÁSKY (premiéra 23.  2. 2017)
Jeden z nejvýraznějších a nejtalentovanějších polských režisérů  současnosti Tomasz Wasilewski přináší syrový portrét milostných vztahů, zachycený precizní kamerou Olega Mutua. Film byl oceněn Stříbrným medvědem za nejlepší scénář na Berlinale 2016 a byl nominovám na Evropskou filmovou cenu.  Scénář a režie:  Tomasz Wasilewski. 
 
O filmu:
Láska, sex, intimita. Polsko 1990. Čtyři ženy a jejich bolestně nenaplněné touhy.
Začátek 90. let přinesl do Polska řadu změn. Byla tu euforie ze svobody, ale také nejistota ohledně budoucnosti. Čtyři zdánlivě šťastné ženy různého věku se rozhodují, že je čas změnit své životy, bojovat za štěstí a splnit si své touhy.
 

MŽITKY (premiéra březen 2017)
Poslední film legendy polské kinematografie Andrzeje Wajdy je mistrovským portrétem zachycující vášnivý boj nezávislého umělce se stalinskými doktrínami, boj na život a na smrt... Hlavní roli ztvárnil jeden z nejslavnějších polských herců Boguslaw Linda. 
Film je polským kandidátem na Oscara. 

 
O filmu:
Rok 1945, Stalinova moc ovládá Polsko. Slavný malíř Wladyslaw Strzeminski odmítne dělat umělecké kompromisy a sloužit doktríně socialistického realismu. Je pronásledovaný, vyloučený z univerzity, jeho obrazy jsou strhány ze zdí muzeí. S pomocí některých svých studentů začne bojovat proti komunistické straně a stává se symbolem uměleckého odporu proti tyranii.
Scénář a režie Andrzej Wajda / Hrají Boguslaw Linda, Aleksandra Justa, Bronislawa Zamachowska, Zofia Wichlacz, Krzysztof Pieczynski, Mariusz Bonaszewski ad.
 

KRÁL BELGIČANŮ (premiéra  2017)
Satirická komediální roadmovie o panovníkovi, který se ve snaze zachránit svou zemi před rozpadem vydává na nečekaně dobrodružnou cestu napříč Balkánem. Film belgické režisérské dvojice Petera Brosensa a Jessiky Woodworthové měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách.
 
O filmu:
Král Belgičanů je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Musí se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že vzdušný prostor je kompletně uzavřen a komunikace nefunguje. Žádná letadla. Žádné telefony. S pomocí britského filmaře a tanečnic z bulharského folklórního souboru se králi  a jeho doprovodu podaří utéct přes hranice. Inkognito. 
Tak začíná odysea napříč Balkánem, během níž král objeví skutečný svět - a své pravé já.
Scénář a režie Peter Brosens, Jessica Woodworth Hrají Peter Van den Begin, Lucie Debay.
 
DALŠÍ FILMY PLÁNOVANÉ DO DISTRIBUCE V ROCE 2017:

RÉPARER LES VIVANTS (angl. název Heal the Living)

režie: Katell Quillévéré. Francie / Belgie 2016
Tragédie se mísí s nadějí ve třech propojených příbězích filmu natočeného podle knihy oceňované francouzské spisovatelky Maylis de Kerangal. V hlavních rolích emocemi nabitého snímku, který měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, hrají Tahar Rahim (Prorok, Samba), Emmanuelle Seigner (Hořký měsíc, Venuše v kožichu) a Anne Dorval (Mami!).
 

NOCES (angl. název A Wedding)

režie: Stephan Streker. Belgie / Francie / Lucembursko / Pákistán 2016
Komorní drama o závazcích a jejich důsledcích. Hlavní hrdinkou filmu belgického režiséra je mladá pákistánská dívka, která musí čelit vysokým očekáváním svých tradičně orientovaných rodičů,  neočekávanému těhotenství i vlastním, nesnadno naplnitelným představám o svém životě.

LA SAGE FEMME (angl. název The Midwife)
režie: Martin Provost
Francouzské hvězdy Catherine Deneuve, Catherine Frot (Marguerite) a Begičana Oliviera Gourmeta obsadil do hlavních rolích svého nového snímku režisér Martin Provost. Ten na sebe zatím nejvýrazněji upozornil životopisným dramatem Séraphine, které posbíralo sedm francouzských filmových cen César, a promítalo se také v Karlových Varech. Tragikomedie La Sage Femme vypráví příběh zanícené porodní báby Claire (C. Frot), která se jednoho dne po desetiletích mlčení, setkává s někdejší milenkou svého otce Beatricí (C. Deneuve), která jí svěří tajemství. Claire a Beatrice nemůžou být odlišnější, ovšem  navzdory jejich rozdílům se pomalu, ale jistě sbližují, a nic už nezůstane takové, jaké to bývalo...


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.