Share |

Poslední komentovaná prohlídka Retroreflexe, do diskuse se zapojí 518, Gebrian i Epos 257

Panelová diskuze: Vladimír 518 / Adam Gebrian / Pavel Karous / Petr Hlaváček / Vít Svoboda / Jiří Ptáček / František Teplý
 
Epos 257 / Retroreflexe
Korzo - Veletržní palác / 24. 5. 2017
17:00 komentovaná prohlídka
19:00 panelová diskuze
VSTUP ZDARMA
Poslední komentovanou prohlídku výstavy Retroreflexe uvede její kurátor František Teplý. Setkáte se i s umělcem Eposem 257, a budete tak moct nahlédnout do pozadí příprav výstavy i celého projektu, na němž pracoval tři roky.
Na komentovanou prohlídku navazuje panelová diskuze zaměřená na několik tématických okruhů. Mluvit se bude o střetu autorit a undergroundu, oficiálních přístupů a guerilly, organizovaného plánování a spontánního vzniku, etiky a zákona, ale i o směně a symbolické hodnotě věcí, vztahu institucí k veřejnému prostoru a o umění v něm, o procentu na kulturu a o tom, zda výstava Retroreflexe vůbec patří do galerie.  
Diskutovat budou oba kurátoři výstavy, Jiří Ptáček a František Teplý, hudebník a umělec Vladimír 518, architekt Adam Gebrian, sochař Pavel Karous, architekt Vít Svoboda a Petr Hlaváček, bývalý ředitel a nový předseda Gremiální rady IPR.
 
Diskutující
 
Adam Gebrian se věnuje především popularizaci architektury, za což v roce 2015 získal titul Architekt roku. Architekturou a veřejným prostorem se zabývá i ve svých pořadech Bourání na Radiu Wave a Gebrian versus na Streamu.
 
Sochař Pavel Karous se ve vlastní tvorbě věnuje site specific instalacím a intervencím. K tématu veřejného prostoru zásadně přispěl svým dlouhodobým projektem Vetřelci a volavky, ve kterém dokumentuje umělecká díla z období Normalizace, i pořadem Predátoři a plameňáci na Radio Wave o současném umění ve veřejném prostoru.  
 
Vladimír 518 je rapper, člen skupiny PSH a zakladatel labelu BigBoss. Stojí za projektem Kmeny mapujícím současné městské subkultury. V minulosti spolupracoval i na úspěšném cyklu přednášek Nejošklivější architektura o brutalistních a dalších stavbách převážně z období Normalizace.
 
Vít Svoboda vystudoval architekturu na VŠUP. Jeho kořeny sebevyjadřovaní vycházejí z graffiti. V minulosti byl velmi aktivní na graffiti scéně, je spoluzakladatelem CAP crew a společně s Pavlem Novým i architektonického uskupení  0,5 Studio, ve kterém dnes působí.
 
Architekt a vysokoškolský pedagog Petr Hlaváček působil v letech 2015 a 2016 jako ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, ve kterém byl nedávno byl zvolen předsedou Gremiální rady. IPR je hlavním koncepčním pracovištěm Prahy v oblasti architektury, urbanismu a rozvoje města.
 
Diskuze se samozřejmě zúčastní i oba kurátoři výstavy Epos 257.Retroreflexe, laureát Ceny Věry Jirousové Jiří Ptáček a kurátor Národní galerie František Teplý.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.